AVENTURISMUL POLITIC INTERLOP, VAL BUTNARU SI JURNAL TV

Averile politicienilor, dar ale unor jurnalişti?

În perspectiva alegerilor prezidenţiale, asistăm la cele mai halucinante şi nefireşti „asociaţii de idei”, sub aspect ideologic, ca pretext de luptă împotriva lui Igor Dodon. Avînd cele mai mari şanse ca să-şi păstreze Preşedinţia, iar asta şi pentru că realmente nu are un contracandidat cît de cît credibil, Dodon este lovit sub centură cu sete şi pentru că Bucureştiul îşi doreşte asta. Fireşte că orice critică poate avea legitimitatea ei, cu condiţia ca ea să conţină decenţă, adevăr, cavalerism şi să nu fie expresia unor isterii specifice unora. Aici nu ne propunem să luăm în discuţie statisticile, adevărurile şi mistificările din multiplele acuzaţii aduse unor politicieni de top, ci de calitatea celor care se erijează în procurori morali ai politicienilor.

Abordez astfel chestiunea după ce am văzut că aventurismul politic de tip interlop al lui Renato Usatîi provoacă extaz, voluptate unor moderatori de televiziune, unor posturi Tv în sine. Grobianismul are întotdeauna priză la un public needucat şi neinformat corect, un public căruia posturile de televiziune controlate de jurnalişti mediocri şi agresivi nu-i pot oferi modele măcar în formare. Analfabetismul politic al lui Usatîi este mai mult decît evident. Relativul lui succes se bazează pe ignoranţa colectivă, ca şi în cazul lui Ilan Şor, pe charisma lui de golan de cartier, o anumită spontaneitate şi generozitatea cu care „ştie să-şi răsplătească adulatorii”, iarăşi ca şi în cazul lui Ilan Şor, dar mai ales pentru felul în care „livrează informaţii şi dezvăluiri” de parcă ar avea în subordine cîteva servicii secrete şi clanuri mafiote. (Se spune că chiar i se pun la dispoziţie informaţii de către nişte băieţi cu ochii albaştri cu care Renato Usatîi cutreieră saunele din Chişinău, Bălţi şi alte oraşe).

În acest ultim punct se impune o precizare. Există o limită strictă pînă la care un jurnalist şi, mai ales, un civil, aşa cum e Usatîi, pot accesa şi difuza în spaţiul public informaţii confidenţiale referitoare la instituţii ale Statului, demnitari înalţi, informaţii care ţin, în esenţă, de siguranţa naţională. Cînd un civil suspect cu biografia lui Usatîi face „dezvăluiri” de categoria celor amintite, dezvăluiri care demonstrează că individul este conectat informaţional la lideri ai lumii interlope internaţionale, la servicii secrete şi înalţi demnitari de Stat, SIS nu doar că trebuia să fie de mult în alertă, ci să fi avut de mult instrumentat un dosar care acum trebuia să fie pe masa procurorilor. Deocamdată, ni se creează impresia că SIS este mai mult complice cu Usatîi. Să nu uităm că lui Usatîi i s-a mai trecut cu vederea o acţiune de tip interlop cu vădite implicaţii penale: după ce Vlad Filat a fost reţinut spre a fi escortat din Parlament, Usatîi a provocat mulţimea ca, în schimbul premierii cu un autoturism de lux, să-l extragă cu forţa pe Filat de sub paza oficială, legală, şi să i-l predea lui, ca să-l pedepsească el în stil interlop.

Nu sînt motivat să acuz, ci doar liber să intuiesc că Usatîi este extrem de generos cu jurnaliştii care îl invită în emisiuni ori cu patronii lor. Ultima dată, pe 29 Ianuarie, l-am văzut pe Usatîi într-o emisiune la Jurnal Tv, post patronat de către Val Butnaru. În emisiunea amintită, Usatîi a făcut „dezvăluiri după dezvăluiri”, spre deliciul semi-imberbului moderator. Acum, că „a scăpat” de fostul lui partener Plahotniuc, Usatîi l-a fixat în obiectiv pe Dodon. El vrea să ne convingă că viitorul Preşedinte al ţării va fi cel sprijinit de el, asta dacă nu se va decide ca să devină chiar el. Pentru asta, ne „dezvăluie chiar şi despre milioanele oferite de Plahotniuc, săptămînal, inclusiv lui Dodon ca să-l dea jos de la Putere şi să-l alunge din ţară”. Ca la spitalul de nebuni sau ca în capul lui Usatîi! Nu face însă nici o dezvăluire despre afacerile lui mafiote, de tip interlop, pe care le-a făcut cu Plahotniuc, afaceri pe care i le-a preluat şi pentru care l-a obligat să fugă şi din ţară, ca să nu ajungă alături de „colegul” Platon!

Usatîi a mai făcut nişte afirmaţii pe care pînă şi femeile de serviciu de la SIS le-ar răstălmăci cumva. El a spus că s-a deplasat la Londra, unde a contactat două agenţii de detectivi, cărora a zis că este dispus să le plătească pînă la un milion de euro, din banii lui, pentru a investiga furtul miliardului şi a recupera banii. Cu ce drept persoana fizică, civilul Usatîi, chiar dacă este şi liderul unui partid oarecare, se substituie abuziv şi voluntar instituţiilor Statului într-o chestiune în care trebuie să aibă interdicţie? Ne face să credem că el, în complicitate cu reţelele interlope internaţionale cu care pare a fi conectat, ar vrea să recupereze miliardul furat, în stil banditesc, pentru el şi grupările interlope conexe. Cum poate o persoană fizică, în cazul dat Usatîi, să cheltuiască un milion de euro, din banii lui, pentru depistarea şi recuperarea unor bani furaţi de la Stat? Sîntem în Vestul sălbatic?

O astfel de iniţiativă, cu grave implicaţii, asumări penale, trebuie pedepsită şi nu poate fi admisă nici ca demers pur electoral în perspectiva lansării candidaturii la alegerile prezidenţiale. Această ingerinţă a lui în atribuţii ce aparţin exclusiv instituţiilor de drept ale Statului seamănă cu episodul amintit mai sus, cînd, în cazul reţinerii lui Filat, a vrut ca metodele lui interlope să dicteze legea în Stat. SIS-ul tace pentru că şeful său suprem a absolvit ULIM-ul?

Nu m-a mirat deloc prezenţa grobiană şi agresivă a lui Usatîi la Jurnal Tv deoarece cam ştiu ce-i poate pielea proprietarului acestui post, Val Butnaru. De meserie, el este şi scriitor, şi patron. Ca scriitor, nu are acelaşi succes pe care îl are ca patron. Fiind suficient de mediocru, nu poate să aibă pretenţia, aşa cum şi-ar dori-o, de a face parte din literatura română, din galeria scriitorilor români, mulţumindu-se astfel cu statutul de scriitor moldovean de literatură moldovenească locală.

Ca patron de trust de presă, Butnaru are formidabilul talent de a mirosi banii chiar şi acolo unde unora poate că le pute a hoit. Vă daţi seama cîţi bani trebuie să ai ca să cumperi de la Victor Ţopa un post de televiziune, Jurnal Tv, a cărui întreţinere te poate duce pînă la 4-5 milioane de euro anual? Nu-i număr banii lui Butnaru, nu-l pizmuiesc deoarece nu-i mai valoros decît o albină, pentru mine, dar vreau să relev şi faptul că mai mulţi jurnalişti sînt la fel de bogaţi ca şi unii politicieni. Aici nu includ şi „prădătoarele sexuale din presă care se oferă drept trofeu oricărui fraier cu bani”!

Ce caută, totuşi, în calitate de invitat „senzaţional, cu priză la telespectatori”, Usatîi la Jurnal Tv, unde, dacă ţinem seamă de „emulaţiile intelectuale” ale lui Butnaru, n-ar avea ce căuta acolo? Posibile sponsorizări, băgate perfid sub măşti publicitare, în cazul candidaturii lui Usatîi la alegerile prezidenţiale sau în cel în care acesta o poate susţine pe Maia Sandu? „Vedetizarea lui” în cazul unor posibile implicări penale pentru a invoca „persecuţii politice”? Conservarea, promovarea lui mediatică „pozitivă” pentru a-l determina să fie un participant activ la un posibil „maidan” moldovenesc iniţiat de către disperaţii care vor constata că moldovenii nu vor să fie cîrmuiţi de către aventurieri şi analfabeţi politici?

Curînd vom afla cîte ceva din toate, inclusiv din poziţionările postului Jurnal Tv al lui Butnaru! Vorbim despre maturitatea responsabilităţii a ceea ce se difuzează mediatic, în spaţiul public, nu despre banii şi interesele meschine!

Mihai CONŢIU