AU PUS CATUSE PRESEI LIBERE INCEPIND CU ANUL 1991

Adevărații vinovați de falimentul ”Moldovei Suverane”

Orice sfîrșit are și-un început! Inevitabil, ziarul Moldova Suverană falimentează, dar nu doar din pricini bănești provocate de actuala criză economică. Îți vine să-i iei la palme pe absolut toți guvernanții care spun, cu o ipocrizie nerușinată, că ”susțin PRESA independentă”! Pe dracu! Doar încasează bani de la instituțiile europene pentru ”sprijinirea presei independente”…! Și tocmai ei au anihilat-o, începînd cu Mircea Snegur și isprăvind cu actualii guvernanți. Cam din anul 1991 și terminînd cu zilele de astăzi, absolut nici un guvernant nu a vrut ca să existe o PRESĂ liberă în Republica Moldova.

Din anul 1991, absolut toate guvernările și anturajele lor au ”arbitrat” cele mai masive și revoltătoare privatizări, de către persoane fizice ori SRL-uri, ale celor mai mari avuții naționale. Aici, în realitate, vorbim despre furturi sub protecția legii, în numele economiei de piață, ai căror beneficiari au fost și sînt indivizi care nu au nici o legătură profesională cu obiectivele industriale, economice (uneori chiar și bancare!) ori culturale pe care le-au privatizat. Oare cîți săraci găsim printre foștii guvernanți și acoliții lor? Cam nici unul!

Toți politicienii și apropiații lor ”au avut libertate” să privatizeze tot ceea ce și-au dorit, numai nu și PRESA. Este cunoscută realitatea că edificiul Casei Presei a fost construit din banii ziarelor care, ulterior, și-au desfășurat activitatea acolo, acestea, pare-mi-se fiind în număr de cinci. În mod natural, după 1991, guvernanții ar fi trebuit să permită PRESEI să-și privatizeze propriul edificiu. N-au făcut-o pentru că au înțeles că astfel PRESA din Moldova ar fi devenit cu adevărat independentă financiar. Cum? Din închirierea spațiilor excedentare unor persoane private ori SRL-uri! Sau din crearea, împreună cu Editura ”Universul” (care de fapt este Tipografie) a unui holding de presă. 

Ca să nu existe PRESĂ independentă financiar, Casa Presei a fost trecută în gestiunea Cancelariei Guvernului. Într-o astfel de formulă, a fost născocit un Consiliu de Administrație, numit tot de către Cancelaria Guvernului. Aici vorbim despre unii membri ai acestui Consiliu care primeau salarii însemnate, inclusiv bani în plic, într-o lungă perioadă despre care nu mai pomenim. PRESEI nu i s-a permis să-și privatizeze nici măcar cîteva amărîte de birouri dintr-un edificiu construit pe banii ei.

Cu o ipocrizie bună de luat la palme, unii politicieni spun că unele ziare ”s-au privatizat”. S-au privatizat cu ce – cu pixurile și membrii redacțiilor și cu denumirile ziarelor respective? Guvernul deține și pînă astăzi denumirile ziarelor Moldova Suverană și Nezavisimaia Moldova. Dar fiecare Guvern raportează, în stil comsomolist, instituțiilor europene despre deetatizarea presei scrise, ținînd denumirile ziarelor în proprietatea sa, în așa fel ca redacțiile să nu-și găsească sponsori sau finanțatori. Cine ar finanța un ziar aparținînd Guvernului?

Apropo de aceste ”privatizări”, în cazul nostru! Fostul premier Vlad Filat, prin intermediul jalnicului Victor Bodiu de la fosta lui Cancelarie a Guvernului, a reînființat, pe banii Guvernului, un al ziar fantomatic, care nu a fost editat niciodată, Moldova Suverană al Guvernului, care fusese deetatizat la recomandarea Consiliului Europei, în anul 2005. O vreme, a plătit o fantomatică conducere redacțională și o echipă de avocați pe toată perioada cît s-a judecat cu noi. Asta nu-i deturnare de fonduri din bani publici? Din această pricină, denumirea ziarului nostru, consacrată de noi, tot în sertarele Guvernului se prăfuiește.

Ca să dispară orice urmă de PRESĂ în Casa Presei, necercetatul penal fost premier Pavel Filip, avînd acordul stăpînului său Plahotniuc, prin interpuși, a pus ochii pe această clădire, reușind chiar să privatizeze ilegal deja două etaje.

De ce nici un guvernant nu a dorit să existe o PRESĂ independentă? Pentru că toți acești politicieni au vrut și vor și acum ca existența PRESEI să depindă de ei. Aici nu există cultura mediatică din Occident, unde PRESA este susținută de Guverne și este citită de oameni.

Pentru politicienii semi-rustici din Republica Moldova, PRESA scrisă, chiar dacă este o memorie colectivă nepieritoare, a devenit o inutilitate supărătoare. Sînt fermecați de prezențele la televiziuni deoarece vor să fie văzuți nu neapărat de toată Țara (dar și asta contează enorm pentru ei!), ci, mai ales, de către toate neamurile lor din satele pe care nu mai au timp să le viziteze, ca să vadă cît de SUS au ajuns.

Cam aceștia sînt adevărații vinovați de falimentul ziarului Moldova Suverană! Regretul nostru profund se îndreaptă către acei abonați ai noștri care ne-au citit și doresc să ne citească ziarul în continuare! Din nefericire, realitatea crudă e că doar cîteva mii de abonamente nu pot acoperi cheltuielile redacționale de chirie, tipografie, hîrtie etc. Aici ne referim doar la aceste cheltuieli deoarece, constant, cresc cu o agresivitate ce pare programatică, dacă ne gîndim că guvernanții declară că susțin PRESA independentă. Cum să reziste presa independentă în fața tirajelor astronomice de sute de mii de exemplare distribuite gratuit de partidele politice în timpul campaniilor electorale și nu numai? Se mai abonează oamenii în asemenea condiții?

PRESA actuală din Republica Moldova nu este deloc independentă, fie că este vorba despre doar cîteva ziare în varianta print, fie că ne referim la puzderia de site-uri, fie la televiziuni. Toate, separat, sînt finanțate ori de ruși prin diferite scheme, ori prin intermediul unor proiecte sponsorizate de către occidentali, ori finanțate de Guvernul României prin proiectele deja cunoscute. Mai sînt și alte finanțări obscure, dar ne oprim aici, spunînd: Trăiască PRESA scrisă muribundă! Arătați-ne măcar un ziar care trăiește doar din vînzări și publicitate. Să fim serioși!

Moldova Suverană

 

P. S. Invităm/rugăm, și pe această cale, reprezentantul/reprezentanții abilitați ai Guvernului să vină să-și ia, dracului, o dată și o dată arhiva ”Î. S. Moldova Suverană”, pentru că îi tot așteptăm din anul 2006. Să nu mai spună că n-au spațiu de depozitare, de parcă noi am avea – spațiu și bani de evacuare a ei! Pentru că Arhiva statului spune că nu are spații! Să-i dăm foc? Nu, că nu-i legal și nu-i proprietatea noastră, ci a Guvernului, din perioada cînd ziarul îi aparținea! (M. S.)