Atentatele care vor schimba nu doar Franta, ci intreaga lume

Provocari teroriste greu de gestionat

În seara zilei de 13 Noiembrie 2015, Parisul, Oraşul Luminilor, a devenit oraşul morţii, al haosului şi al terorii, iar asta din cauza unor atentate teroriste care vor schimba percepţia întregii lumi asupra modului în care trebuie gestionate provocările terorismului mondial, radicalismul confesional, imigraţia necontrolată şi chiar agresivă a islamiştilor fundamentalişti în ţările occidentale civilizate, care sunt (dacă sunt) şansele ca aceşti imigranţi să se integreze în „ţările gazdă” şi să le respecte civilizaţia şi legile şi multe altele. Ceea ce s-a întîmplat pe 13 Noiembrie 2015, la Paris, este comparabil cu tragedia care a schimbat lumea după atentatele teroriste din 11 Septembrie 2001, din SUA.

Ceea ce trebuie să dea de gîndit întregii lumi occidentale este faptul că organizaţiile teroriste Statul Islamic şi al-Qaeda organizează şi produc atentate sîngeroase în inima lumii civilizate, în obiective care, de cele mai multe ori, sunt expresia cuceririlor democratice, culturii şi tradiţiilor milenare: instituţii de cultură şi de învăţămînt, locaşuri religioase non-islamiste, săli de concerte ale muzicii tinere, arene sportive, iar mai apoi spaţii aglomerate, cum ar fi trenuri, metrouri, gări, localuri de agrement etc.

Apocalipsa pariziană din 13 Noiembrie

În seara de 13 Noiembrie 2015, François Hollande, preşedintele Franţei, s-a dus la meci de fotbal de pe Stade de France, în preajma căruia, după circa 20 de minte de la începerea partidei, a avut loc unul dintre atentate. Acest lucru înseamnă că preşedintele francez a fost lăsat să meargă la acest meci deoarece serviciile de informaţii n-au avut nici o informaţie cu privire la un posibil atac terorist.

Cu o zi înainte, pe 12 Noiembrie, printre altele, într-o convorbire telefonică cu cineva de la Roma, am fost informat că oraşul era supravegheat de trupele de carabinieri de parcă ar fi fost în stare de asediu. Peste tot puteau fi observate maşini speciale cu luptători ai unităţilor de intervenţie, toate catedralele, bisericile, obiectivele culturale şi locurile aglomerate erau supravegheate de carabinieri cu armele automate pregătite, aflate la vedere. Aceasta înseamnă că serviciile speciale italiene aveau informaţii despre iminenţa unor atacuri teroriste la Roma.

Duminică, 15 Noiembrie, bilanţul victimelor atentatelor teroriste din Paris a ajuns la 129 de morţi şi 352 de răniţi, dintre care 99 în stare gravă, fapt anunţat de procurorul general din Paris, Francois Molins, citat de publicaţia franceză Le Figaro. Atacurile teroriste din Paris au fost revendicate de reţeaua teroristă Stat Islamic, care susţine că acestea sunt o reacţie la ofensele aduse profetului musulman Mahomed şi la raidurile aeriene efectuate de Franţa în Siria şi Irak.

Seria de atacuri teroriste s-a desfăşurat simultan în şase locuri diferite din Paris.

Teroriştii, care toţi erau înarmaţi cu puşti mitraliere de tip Kalaşnikov, au deschis focul asupra a două terase-bar, unde se oameni care se relaxau la o cafea sau un pahar. Tot la fel, teroriştii au deschis focul asupra oamenilor din sala de concerte Bataclan, care are 1.500 de locuri. Alte terorist sinucigaş s-a aruncat în aer lîngă stadionul Stade de France. Atacurile teroriste de la Paris din seara zile de Vineri seara s-au desfășurat în 33 de minute în șase locuri diferite, de la prestigiosul stadion Stade de France pînă în inima capitalei Franței, unde se află baruri foarte frecventate la sfîrșit de săptămînă, nu departe de Piața Republicii.

Cronica evenimentelor

Atentatele din Paris au fost săvîrşite de către trei echipe de terorişti foarte bine coordonate. Atacatorii sunt foarte tineri, unii chiar adolescenţi, potrivit Institutului Medico-Legal din capitala Franţei. Unul dintre ei a fost identificat drept Ismail Omar Mostefai, francez de origine algeriană, din suburbiile Parisului. Asupra atacatorilor au mai fost găsite un paşaport sirian şi unul egiptean.
„În cazul atacurilor de Vineri seară, este vorba despre trei echipe de terorişti foarte bine coordonate", a declarat procurorul general din Paris, Francois Molins. Procurorul general din Paris a precizat că prima echipă, compusă din trei atacatori kamikaze, a acţionat în zona Stade de France, cea de-a doua, aflată la bordului unui autoturism Seat Leon, negru, a deschis focul asupra teraselor cafenelelor şi restaurantelor, iar cea de-a treia, care s-a deplasat cu un autoturism Volkswagen Polo, fiind compusă din trei persoane, a atacat sala de spectacole de la Bataclan.

Un terorist avea bilet de intrare la meciul de fotbal. Cel puţin unul dintre teroriştii care au luat parte la atentate a încercat să intre pe Stade de France (la periferia nordică a oraşului), unde se desfăşura meciul amical de fotbal dintre selecţionatele Franţei şi Germaniei, pentru a detona înăuntru încărcătura explozivă pe care o avea asupra sa şi pentru a provoca panică şi îmbulzeală.

Informaţia a fost oferită de surse de securitate ale stadionului, care au menţionat că au reuşit să-l oprească pe individ, relatează publicaţia spaniolă ABC în ediţia electronică de Sîmbătă. Potrivit declaraţiilor unuia dintre paznicii de pe stadion făcute pentru Wall Street Journal, care s-a identificat doar cu numele de Zuheir, serviciile de securitate din Saint-Denis au descoperit vesta plină cu explozibili a teroristului atunci cînd acesta a fost percheziţionat înainte de intrarea la meci. ABC relatează că poliţia franceză a confirmat povestea paznicului, iar agenţii bănuiesc că teroristul încerca să provoace panică în interiorul stadionului, cu o capacitate de 81.000 de persoane, astfel încît oamenii să ajungă să se calce în picioare.

După ce a fost descoperit, teroristul a încercat să fugă de agenţii de securitate şi şi-a detonat vesta explozivă într-un dintre tunelurile de la intrarea în stadion. Trei minute mai tîrziu, un alt terorist şi-a detonat vesta explozivă în imediata apropiere a stadionului, iar un al treilea s-a aruncat în aer într-un McDonald's aflat lîngă intrarea în stadion. În aceste trei atacuri şi-a pierdut viaţa o persoană.

Autorităţile franceze l-au identificat pe unul dintre cei trei terorişti care au ucis cel puţin 89 de oameni în sala de concerte din Bataclan. Acesta se numeşte Ismail Omar Mostefai. Mostefai a fost identificat după amprentele prelevate de la o bucată de deget găsită în sala de concerte. drept Ismail Omar Mostefai

Născut în 1985 în suburbiile Parisului, în Courcouronnes, Mostefai fusese condamnat de nu mai puţin de opt ori pentru delicte de drept comun, între 2004 şi 2010, dar nu a fost niciodată închis. Din 2010, Omar apărea în evidenţele serviciilor secrete franceze ca suspect de integrism islamic, dar nu era pus sub urmărire, au declarat surse ale poliţiei citate Duminică de postul de televiziune BFM TV. Potrivit postului de televiziune citat, Omar frecventa des o moschee din Lucé, în departamentul Eure et Loir.

Şase presupuşi complici ai teroristului sunt arestaţi preventiv, inclusiv tatăl şi soţia acestuia. De altfel, autorităţile franceze au găsit una dintre maşinile folosite de autorii atacurilor teroriste. "Este vorba de un Seat Leon de culoare neagră. (...) Vehiculul a fost găsit abandonat în zona Montreuil, situată în apropiere de Paris. (...) Acest lucru înseamnă că, după participarea la atacurile teroriste, unii autori au părăsit capitala", transmis surse citate de Europe 1.

Vîrsta celor şapte terorişti care au comis atentatele din Paris ar oscila între 15 şi 18 ani, a informat, Sîmbătă seară, postul Europe 1, care citează surse de la Institutul Medico-Legal din capitala Franţei. Cadavrele teroriştilor kamikaze au fost duse la morga din Paris unde anchetatorii speră să-i poată identifica pe toţi pe baza analizelor ADN sau a amprentelor, a relatat, Sîmbătă, în ediţia electronică, publicaţia spaniolă ABC.

Unul dintre atacatori a trecut prin Balcani. Un paşaport sirian şi altul egiptean au fost descoperite asupra unora dintre autorii atacurilor din Paris. Paşaportul sirian a fost găsit în apropierea cadavrului unuia dintre atacatori. Potrivit Guvernului grec, deţinătorul documentului sirian se înregistrase în Octombrie, la sosirea pe insula greacă Leros. Serbia deţine informaţii în legătură cu un bărbat al cărui paşaport a fost găsit asupra unuia dintre atacatorii de la Paris, relatează cotidianul belgrădean Blic în ediţia de Duminică, prezentînd o copie a documentului, informează agenţia de presă DPA. Paşaportul îl identifică pe acest bărbat ca fiind Ahmad Almohammad, 25 de ani, afirmă Blic.

Sosirea lui Almohammad pe insula greacă Leros a fost înregistrată de autorităţile elene pe 3 Octombrie. El a intrat în Serbia din Macedonia pe la Presevo la 7 Octombrie şi a fost aici înregistrat. În centrul de primire a refugiaţilor de la Presevo, el a cerut în mod oficial azil, o practică comună, dar în curînd a plecat în Croaţia, potrivit Blic. Cotidianul din Zagreb Vecernji List a informat că acelaşi bărbat a trecut în Croaţia din Serbia şi s-a înregistrat la centrul Opatovac pe 8 Octombrie. Numele lui nu a declanşat o alertă, ceea ce înseamnă că el nu era etichetat pe plan internaţional ca suspect, afirmă ziarul croat. Serbia şi Croaţia fac parte amîndouă din ruta migraţiei din Balcani, prin care sute de mii de oameni, mulţi dintre ei refugiaţi din zone de război din Orientul Mijlociu, au trecut în drumul lor spre Europa de Vest, aminteşte DPA.

Patru persoane au fost arestate în Bruxelles. Patru persoane au fost arestate de autorităţile belgiene, după ce au avut loc mai multe percheziţii în Bruxelles, Sîmbătă după-amiază, în cazul atentatelor teroriste din Paris, informează site-ul publicaţiei franceze Le Monde. Percheziţiile au avut loc în localitatea Molenbeek-Saint-Jean, care aparţine administrativ de Bruxelles, în cursul zilei de Sîmbătă. Ministrul belgian al Justiţiei, Koen Geens, a declarat pentru televiziunea belgiană RTBF că aceste arestări "pot fi văzute ca avînd legătură cu un autoturism Polo gri, înmatriculat în Belgia, găsit în faţa sălii Bataclan", unul dintre locurile în care au avut loc atentatele teroriste din Paris de Vineri seară. În Paris, mai mulţi martori au declarat că atacatorii au sosit la bordului unui autoturism înmatriculat în Belgia. Una dintre ipotezele vehiculate este că aparţine unei echipe venite din străinătate, potrivit unei surse apropiate anchetei. Localitatea Molenbeek este, de mai mulţi ani, unul dintre centrele militanţilor islamişti radicali din Belgia şi mulţi tineri pleacă de aici pentru a se duce în zonele de conflict din Siria, să lupte alături de militanţii SI din ţară. Atacatorul de origine marocană, în vîrstă de 26 de ani, dintr-un tren al companiei Thalys, care a fost oprit de trei soldaţi americani, în luna August, locuise în zona Molenbeek.

M. CONŢIU, după sursa: ziare.com

 

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 00:29
03.05.24 - 12:22
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:37