ASTĂZI ESTE ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

Foto: Regele Ferdinand I

Astăzi este Ziua Naţională a României şi se serbează, totodată, împlinirea a 95 de ani de la Marea Unire, informează MOLDPRES.

Pînă în 1989, Ziua Naţională a României era 23 August. Atunci se sărbătorea Ziua Insurecţiei Armate Antifasciste, cu referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste şi arestarea Guvernului condus de Ion Antonescu în 1944. Înainte de această dată, Ziua Naţională a României se celebra la 10 Mai, pentru a marca proclamarea independenţei de stat a României, dar şi transformarea Principatelor Romane Unite în Regatul României.

Alegerea zilei de 1 Decembrie este legată de Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, în 1918, respectiv de Proclamaţia de la Alba Iulia. Ziua de 1 Decembrie 1918 încununează lupta românilor transilvăneni pentru Unitate Naţională şi marchează momentul creării României Mari, situîndu-se în continuarea precedentelor acţiuni unioniste din Basarabia (27 Martie 1918) şi Bucovina (15/28 Noiembrie 1918).

În capitala ţării, la Alba Iulia şi în alte oraşe ale României au loc astăzi ample manifestări prilejuite de Ziua Naţională. la Bucureşti, va avea loc o paradă militară la Arcul de Triumf, la care vor participa unităţi din mai multe ţări membre ale NATO.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, va fi prezent astăzi la acţiunile de la Bucureşti, dedicate Zilei Naţionale a României. Este pentru prima dată cînd un oficial de asemenea rang de la Chişinău dă curs invitaţiei de a participa la festivităţile prilejuite de Ziua Naţională a României.