ARMATA SI SEPARATISTII PRORUSI SE ACUZA RECIPROC DE INCALCAREA ARMISTITIULUI

Patru soldaţi ucraineni au fost ucişi şi 21 răniţi în urma atacurilor separatiştilor după intrarea în vigoarea a armistiţiului (în noaptea de sîmbătă spre duminică), insurgenţii continuînd de asemenea şi asaltul asupra localităţii Debalţevo, a declarat luni o sursă militară ucraineană, citată de agenţiile Reuters şi EFE.

«Grupările armate ilegale nu respectă armistiţiul», afirmă Anatoli Stelmah, purtător de cuvînt al armatei ucrainene. În ce priveşte situaţia de la Debalţevo, unde se află un nod feroviar strategic, responsabilul ucrainean susţine că "frecvenţa atacurilor chiar a sporit în comparaţie cu zilele precedente" şi că separatiştii "folosesc toate tipurile de arme», inclusiv tancuri şi lansatoare multiple de rachete Grad.

Stelmah a mai afirmat că serviciile de secrete militare ale Ucrainei dispun de informaţii ce atestă că «separatiştii au primit ordinul să cucerească Debalţevo cu orice preţ». El a menţionat că în ultimele 24 de ore rebelii proruşi au efectuat 112 atacuri asupra poziţiile armatei ucrainene.

De asemenea, un corespondent al agenţiei Reuters la Vulehirsk, localitate situată la circa zece kilometri vest de Debalţevo, afirmă că, din direcţia acestui oraş, se aud explozii puternice ce se succed aproximativ la fiecare zece secunde.

Dar şi separatiştii acuză la rîndul lor Kievul că nu respectă încetarea focului. Astfel, Eduard Basurin, numărul doi în comandamentul militar al autoproclamatei republici populare Doneţk, a declarat că forţele ucrainene şi-au reluat bombardamentele asupra mai multor localităţi, el vorbind despre «27 de încălcări ale încetării focului».

Kievul nu va putea începe retragerea armamentului greu

Armata ucraineană nu va putea începe luni, aşa cum era prevăzut, retragerea armamentului greu de pe linia frontului din estul Ucrainei, întrucît rebelii proruşi îşi continuă atacurile, a declarat un purtător de cuvînt militar, citat de AFP.

«Nu poate fi luată în considerare, pentru moment, problema retragerii armelor grele. Cum pot fi retrase armele, cînd rebelii încearcă să ne atace cu tancurile şi cînd trag asupra noastră în permanenţă?», a declarat Vladislav Selezniov.

Declaraţia sa survine la mai multe ore după intrarea în vigoare, în noaptea de sîmbătă spre duminică, a armistiţiului convenit săptămîna trecută la Minsk în cadrul negocierilor dintre liderii Rusiei, Ucrainei, Franţei şi Germaniei. Acordul de încetare a focului prevede ca, după intrarea în vigoare a armistiţiului, părţile implicate în confruntările din estul ucrainean să înceapă retragerea armamentului greu din zona de conflict.

Kievul şi separatiştii proruşi se acuză însă reciproc de încălcarea regimului de încetare a focului, lupte intense continuînd să aibă loc în jurul oraşului strategic Debalţevo, unde se află mai multe mii de soldaţi ucraineni ameninţaţi cu încercuirea de către forţele rebele.

Potrivit Kievului, cel puţin cinci soldaţi au fost ucişi în estul Ucrainei de la intrarea în vigoare a armistiţiului.

Liderii Rusiei şi Ucrainei îşi exprimă îngrijorarea faţă de continuarea luptelor

Liderii Rusiei şi Ucrainei sînt îngrijoraţi de continuarea luptelor după ce un armistiţiu a început în estul Ucrainei, potrivit unui comunicat german după o conferinţă telefonică în patru, informează agenţia DPA.

Biroul cancelarului Angela Merkel a declarat că ea a discutat duminică cu preşedinţii rus Vladimir Putin, al Ucrainei Petro Poroşenko şi al Franţei Francois Hollande.

"Participanţii au salutat faptul că armistiţiul este în general respectat, dar continuarea luptelor, în special în jurul oraşului Debalţevo, ridică preocupări majore".

"Ei sînt determinaţi să lucreze pentru aplicarea completă a armistiţiului. Următorul pas, retragerea armelor grele, trebuie să aibă loc marţi aşa cum s-a convenit", potrivit comunicatului.

"Participanţii au convenit în plus că o rezoluţie de susţinere din partea Consiliului de Securitate al ONU ar fi de dorit", adaugă comunicatul citat de DPA.

Sursa: Agerpres