APRILIE 2009
Manifestaţii pentru democraţie, libertate şi un viitor mai bun
Prim-ministrul în exerciţiu Vlad FILAT s-a întîlnit, pe 5 aprilie, cu tineretul studios, în cadrul unei mese rotunde, unde s-a discutat despre evenimentele din aprilie 2009, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului. La întrevedere au participat 35 de studenţi, reprezentanţi ai celor mai mari 7 instituţii de învăţămînt superior din R. Moldova.
În debutul întîlnirii, Vlad FILAT a menţionat că a invitat tinerii la această discuţie, avînd în vedere că anume tineretul studios s-a aflat în centrul protestelor din prima decadă a lunii aprilie 2009, dar şi ţinînd cont că tot tinerii au fost cei, care au avut de suferit mai mult în urma acestor evenimente. Prim-ministrul în exerciţiu a precizat că, în acest răstimp, Guvernul a întreprins un şir de măsuri, în vederea identificării persoanelor care au avut de suferit în urma evenimentelor din aprilie 2009 şi pentru recuperarea prejudiciului cauzat acestora. Însă aceste măsuri sînt insuficiente. ”Din păcate, nici după 4 ani nu au fost elucidate motivele pentru care protestele paşnice au degenerat în acţiuni violente, societatea nu cunoaşte cine se face vinovat de atacurile şi tortura aplicată faţă de participanţii la evenimentele respective. Consider, că ancheta a fost tergiversată neîntemeiat de către Proguratura Generală şi alte instituţii abilitate, iar daunele morale aduse celor care au avut de suferit de pe urma acestor evenimente sînt greu de recuperat”, a spus Prim-ministrul în exerciţiu.
În acelaşi timp, Vlad Filat a apreciat faptul că, în aprilie 2009, tinerii nu au rămas indiferenţi şi au participat la manifestaţii pentru democraţie, pentru libertate, pentru un viitor mai bun. ”În Republica Moldova, ziua de 7 aprilie a fost declarată Ziua Libertăţii, iar libertate înseamnă responsabilitate şi implicare, inclusiv în procesele ce vizează dezvoltarea ţării. Ceea ce a avut loc în aprilie 2009 a fost implicare. A fost o energie care a ierupt. Este nevoie să asigurăm în continuare o evoluţie durabilă, iar aceasta va fi posibil doar prin consolidarea eforturilor şi participarea activă a societăţii, inclusiv a tinerilor”, a opinat Vlad Filat.
Reprezentanţii tineretului studios au exprimat opinii diferite pe marginea subiectului discuţiei, menţionînd că schimbările care s-au produs în ţara noastră în ultimii 4 ani sînt vizibile, societatea a devenit mai liberă, au apărut mai multe oportunităţi pentru tineri. Totodată, ei au optat pentru o dezvoltare mai rapidă a ţării în toate domeniile. Discuţia a durat aporoape 3 ore, aceasta depăşind mult tematica anunţată. Astfel, au fost abordate diverse subiecte, cum ar fi: asigurarea tinerilor specialişti cu locuri de muncă şi cu spaţiu locativ, crearea condiţiilor adecvate pentru ca tinerii să fie încurajaţi să activeze în R. Moldova şi să nu fie nevoiţi să plece peste hotare, transparenţa şi accesul la informaţii şi servicii, problema corupţiei etc. Tinerii au venit şi cu unele propuneri în acest sens.
La final, participanţii la discuţie au convenit că asemenea întruniri vor fi organizate periodic, următoarea fiind planificată pentru luna mai 2013. Premierul în exerciţiu a propus ca şi temă de dezbatere pentru întrevederea respectivă – Reforma în domeniul educaţional, examenele de BAC şi ceea ce priveşte studiile universitare. La această şedinţă vor participa şi factorii de decizie din cadrul Ministerului Educaţiei.