ANDREI BAŞTOVOI, ÎNTRE „VICTIMĂ” ŞI „ESCROC”

Acuzaţii dure din partea lui Roman Zadoinov, avocatul fostului angajat al companiei „Ascom” Andrei Baştovoi, la adresa familiei miliardarului Anatol Stati şi a organelor de drept din R. Moldova. Avocatul fostului angajat al companiei „Ascom” Andrei Baştovoi, condamnat de instanţa de judecată la nouă ani de închisoare pentru că ar fi cauzat companiei prejudicii în proporţii deosebit de mari, dar şi pentru tentativă de omor a omului de afaceri Anatol Stati, susţine că acest dosar este unul comandat, iar toate învinuirile au fost fabricate de şeful securităţii „Ascom” cu care Andrei Baştovoi se afla în conflict, dar şi de către oamenii legii.

Condiţii inumane de detenţie

Mai mult, potrivit avocatului, sentinţa magistraţilor de la judecătoria Buiucani a fost arbitrară şi ilegală. „A fost totul fabricat de către un fost angajat al securităţii companiei, Veaceslav Glotov, care a instigat o persoană să finanţeze asasinarea unor persoane din conducerea „Ascom”, însă după ce această persoană a refuzat a fost reţinut Baştovoi. Clientul meu nu are nicio legătură cu cele incriminate. Amprenta Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi a Procuraturii Generale (PG) se vede clar acum şi în instanţa de judecată. Toate probele noastre au fost muşamalizate, iar martorii lor au fost cumpăraţi. Putem observa şi felul cum averile unor magistraţi s-au mărit după ce Baştovoi a fost condamnat. Sigur că nu i-am prins cu mita în mînă, dar există anumite bănuieli rezonabile. În afara de aceasta, detenţia lui Baştovoi în condiţii inumane şi degradante în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău a făcut imposibilă apărarea efectivă din partea acestuia. Elementar, el nu are o masă unde să scrie vreo plîngere ori vreo scrisoare familiei. Stau cîte cinci persoane într-o cameră de cinci metri pătraţi. Dorm pe rînd din cauza lipsei de paturi, iar hrana este insuficientă”, a spus Roman Zadoinov astăzi într-o conferinţă de presă.

Partea economică, evitată

Pe de altă parte, coordonatorul general pentru proiectele în Sudanul de Sud şi Africa de Est ale familiei Stati, Vitalie Diaconu, susţine că toate aceste învinuiri nici nu merită a fi comentate. „Toate probele prezentate în acest caz sînt vizate de Ministerul Justiţiei din Sudan, sînt legalizate în acea ţară, dar şi la Ambasada Sudan de la Bucureşti, România, şi la Ambasada R. Moldova de la Bucureşti. Mai mult, martorii, inclusiv reprezentanţii băncii, au prezentat probe elocvente cum aceşti bani au fost scoşi. Trebuie de menţionat că emoţiile prevalează în aceste acuzaţii. Familia Baştovoi şi apărătorii lor evită cu orice preţ să discute despre partea economică a dosarului şi evită să prezinte documentele pe care le au privind banii luaţi din companie”, susţine Diaconu.

Ca să fie mai convingător, Diaconu vine cu unele exemple concrete. Astfel, potrivit acestuia, în urma analizei activităţii în cadrul proiectului Sudan pentru perioada 01.09.2008 – 30.06.2011, în rapoartele de stoc ale magazinerului au fost depistate înregistrări cu dată anterioară, fără confirmări din partea magazinerului, a unei cantităţi de motorină de 1.418.726 de litri, preţul de piaţă ridicîndu-se la peste două milioane de dolari.

Totodată, a fost depistată lipsa documentelor justificative pentru achitarea unor cantităţi de combustibil în valoare de peste un milion de dolari, dar şi diminuarea veniturilor din prestarea serviciilor de transport cu peste 200 de mii de dolari.

De asemenea, circa 400 de mii de dolari au fost achitate către două persoane fizice locale fără documente justificative, au fost efectuate transferuri bancare în sumă de peste 300 de mii de dolari şi peste 40 de mii de euro fără nicio conexiune cu activitatea economico-financiară a companiei.

Management dezastruos al lui Baştovoi în Sudan

Mai mult, circa două milioane de dolari au fost transmise cash unui angajat al companiei, care a decontat suma primită doar în baza copiilor xerox, în numele unei companii-fantomă. A fost eliberată titularilor de avans, în numerar, o sumă de peste 20 de milioane de dolari din care, doar în cazul a trei persoane, sumele de bani eliberate cash pentru diverse achiziţii depăşesc 14 milioane de dolari.

„Cred că e cazul să mă refer şi la suma de circa 185 de mii de dolari, extrasă în numerar din conturile Casco Petroleum Overseas Ltd./Uganda şi transferată în Moldova de către Valentin Baştovoi, fiul lui Andrei Baştovoi, fără autorizarea proprietarului şi în lipsa oricăror documente justificative. Totodată, în mai 2011, acelaşi Valentin Baştovoi a transferat suma de 25 de mii de dolari în Japonia, fără autorizare şi în lipsa oricăror documente justificative, către o companie cu care nu avem stabilite niciun fel de relaţii de cooperare economico-financiară. Tot Valentin Baştovoi a întreprins o tentativă ilicită de transfer a 61 de mii de dolari către aceeaşi companie din Japonia, fără autorizare şi în lipsa documentelor justificative, tentativă blocată de Departamentul de securitate al companiei. Situaţiile descrise sînt doar o parte din bilanţul managementului dezastruos al lui Andrei Baştovoi în Sudan”, precizează Vitalie Diaconu.

Exces de încredere

Tot astăzi, agenţia InfoMaket a publicat un comentariu în care face referire la relaţiile dintre cei doi.

„În cercurile de afaceri se cunoaşte foarte bine că familiile Stati şi Baştovoi erau foarte prietenoase. Erau atît de apropiate, încît Andrei Baştovoi administra activele lui Anatol Stati în funcţia de vicepreşedinte al „Ascom-Grup” în Sudan. Toată problema a fost în excesul de încredere pe care Anatol Stati a avut-o în prietenul lui, pe atunci Andrei Baştovoi, şi nu a folosit pe deplin pîrghiile de control. Chiar şi atunci cînd au fost descoperite aceste lucruri, Anatol Stati i-a propus lui Andrei Baştovoi anumite condiţii în care foştii prieteni s-ar fi putut despărţi, dar deja fostul vicepreşedinte (la acel moment) nici nu a răspuns la propunere”, se precizează în comentariul agenţiei.

Amintim că fostul vicepreşedinte al companiei „Ascom-Grup” Andrei Baştovoi a fost condamnat la nouă ani de închisoare cu executare de către Judecătoria Buiucani. Fiul său Valentin şi încă doi foşti angajaţi ai companiei au primit cîte opt ani de închisoare.

Decizia a fost atacată cu recurs de către Andrei Baştovoi. Prima şedinţă de judecată de la Curtea de Apel Chişinău urmează să aibă loc marţi, 18 martie curent.

 Sursa: Ziarul National

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31