AMERICANII SE PREGATESC PENTRU AL TREILEA RAZBOI MONDIAL

La puţin timp după atacurile de la 11 Septembrie, CIA a lansat Proiectul Profecy. Scopul lui a fost de a detecta ameninţări la adresa Statelor Unite din partea teroriştilor, a ţărilor ostile şi a martorilor care urmăresc economia americană.

La 7 august 2006 sistemele Profecy au primit semnale în privinţa unui iminent atac terorist. Trei zile mai tîrziu la Londra, un plan de aruncare în aer a 10 aeronave de pasageri a fost stopat, iar 24 de extremişti pakistanezi au fost arestaţi.

În 2007, Profecy a prevăzut o prăbuşire rapidă a pieţei imobiliare din SUA, precum şi a burselor americane. Oficiali ai comunităţii de informaţii americane au avertizat Trezoreria, care a ignorat avertismentele. Ce a urmat, a fost cea mai gravă criză economică de la Marea Depresiune. Din nefericire, arhitectul proiectului CIA Profecy Jim Rickards avertizează acum publicul că America este pe cale să sufere o prăbuşire în valoare de 100 trilioane de dolari. Intr-un interviu, el dezvăluie de ce acest scenariu este inevitabil.

„La început, CIA nu a avut experţi pe piaţa de capital, iar perspectiva globalizării, această piaţă a devenit parte a bătăliei. În aceste condiţii, CIA a recrutat mai multe persoane, inclusiv pe mine, pentru a aduce expertiza de pe Wall Street la Agenţie. În ceea ce priveşte Proiectul Profecy, folosind semnalele preţurilor pentru a analiza acţiunile participanţilor din piaţă, dacă acestea sînt de natură teroristă sau sînt mişcări strategice ale Statelor Unite, le aduci in lumină, aduni informaţia, destructurezi complotul şi astfel salvezi vieţi”, spune Jim Rickards.

Expertul CIA sprijină acum Pentagonul şi Agenţia să se pregătească pentru posibile ameninţări în domeniul financiar. Pentru că în zilele noastre există o teamă teribilă faţă de ceea ce Jim Rickards a numit „un Pearl Harbour financiar”.

„Există acum mai multe ameninţări pentru guvernul Statelor Unite. US Treasury şi Fed au grijă de dolar, Pentagonul şi Comunitatea de Informaţii au grijă de ameninţări. Dar ce se întîmplă cînd chiar dolarul este ameninţarea? Din 2008, Fed a introdus pe piaţă 3,1 trilioane de dolari. Avem datorii de 17,5 trilioane de dolari. Avem 127 de trilioane de dolari pasive nefinanţate. Comunitatea de informaţii se teme acum ca datoria distruge creşterea economică. La sfîrşitul boom-ului de după cel de-al Doilea Război mondial, din anii 50-60, fiecare dolar datorie a produs 2,41 dolari în creştere economică. În anii 70 pînă la începutul anilor 80, un dolar a produs mult mai puţin, avem o cădere pînă la 0,41 dolari. În prezent, un dolar produce 0,03 dolari. În curînd va fi negativ. Acesta este semnalul potrivit căruia sistemul complex este pe cale să se prăbuşească.”

Rickards a avertizat că SUA nu mai are bani şi este pe cale să se prăbuşească într-o Mare Depresiune care va dura 25 de ani, iar piaţa acţiunilor poate cădea cu pînă la 70%.

„Cînd am folosit expresia „o depresiune care va dura 25 de ani suna extrem, dar din punct de vedere istoric nu este. SUA este în Depresiune astăzi. Aparent, nu sînt probleme, dar la o privire mai atentă vedem de ce se teme comunitatea de informaţii: rata şomajului în America este acum de 23%. Eram într-o întîlnire la Trezorerie şi am spus că Treasury şi Fed sînt cele mai mari ameninţări la adresa securităţii naţionale, nu Al-Qaeda sau alte pericole, ci chiar aici, în această clădire, acest grup de oameni.. Voi distrugeţi dolarul şi este o chestiune de timp pînă cînd se va prăbuşi. Am vorbit şi în faţa Senatului despre acest lucru. Am avertizat Senatul. Fed nu ştie ce face. Fed poate să tipărească oricîţi bani, nu are nici o importanţă, Fed se străduieşte din răsputeri să salveze situaţia.

Poţi să ai cîţi bani vrei, dar dacă omul nu se împrumută, nu cumpără nimic, economia se prăbuşeşte, chiar daca sînt bani. Iată de ce se teme comunitatea de informaţii: velocitatea prăbuşirii banilor este imposibil de oprit. Există multe similitudini între ceea ce se întîmplă acum şi ceea ce s-a petrecut în anii premergători Marii Depresiuni din 1929.”, spune Jim Rickards.

Expertul CIA spune că specialiştii urmăresc şi alţi indici şi indicatori, cum ar fi Indicele „mizeriei”. În acest caz iei rata şomajului, iei rata inflaţiei, le pui alături şi rezultă ceea ce îngrijorează comunitatea de informaţii şi anume faptul că indicele mizeriei poate duce la un instabilitate socială şi apoi la un colaps social.”

„În prezent Fed e în insolvenţă”, spune analistul american, „iar acest lucru provoacă îngrijorare”. Un guvernator al Fed a şi recunoscut in mod discret această stare de lucruri.

„Ce ştie publicul american? Că sistemul bancar din Statele Unite are datorii de peste 60 de trilioane de dolari. Acum datoria bancară creşte de 30 de ori mai repede decît economia americană. Acest lucru face ca sistemul bancar american să fie în pericol de a face implozie. Este extrem de instabil”, spune Jim Rickards. Şi piaţa de capital americană este pe buza prăpastiei. Înainte de Marea Depresiune din 1929, capitalizarea pieţei acţiunilor se afla la o cotă de 87% ca procentaj raportat la PIB, iar află acum la o cotă de 203%, după ce înainte de criză se cifra la 183%.

În ceea ce priveşte piaţa titlurilor de Trezorerie, aceasta este pe care să se prăbuşească. Referitor la piaţa derivatelor, colapsul acesteia va duce la o Depresiune globală. Jim Rickards spune că întreaga comunitate de informaţii a Statelor Unite priveşte cu atenţie la proprietarii străini ai datoriilor Guvernului american. „Este foarte important de reţinut că Trezoreria deţine 17 trilioane de dolari în datorii. Problema este cine cumpără: China, Rusia, alte ţări şi faptul că ar putea cumpăra ţări care nu sînt prieteni ai Statelor Unite. Trebuie să ştiţi că există un serviciu de informaţii în interiorul Trezoreriei şi există chiar şi un „War room”.

O altă ameninţare la adresa securităţii Statelor Unite o reprezintă prăbuşirea petrodolarului, adică a petrolului cumpărat sau vîndut în moneda americană. „Petrolul poate să nu fie cotat în dolari, poate fi cotat în euro, yen japonez, franc elveţian, poate fi cotat în multe monede naţionale”, spune expertul CIA. „Dar tot petrolul din lume este cotat în dolari. Jocul la care se expun în prezent Arabia Saudită şi Iranul în calitatea lor de actori regionali în zona Golfului va fi hotărîtor pentru stabilirea şi securitatea petrodolarului.

Comunitatea de informaţii din Statele Unite este îngrijorată, de asemenea, pentru că piaţa locuinţelor din China este peste 4 ori mai instabilă decît cea care a fost în SUA înainte de criză. Aşa încît, ce se întîmplă cînd cea de-a doua economie a lumii are probleme de acest gen, există posibilitatea unui colaps generalizat la nivel mondial.

În privinţa presupusului plan al Fondului Monetar Internaţional de a înlocui dolarul, Jim Rickards spune că există un plan vechi de 10 ani de a înlocui dolarul. Potrivit expertului CIA, dolarul a fost deja înlocuit cu o monedă de rezervă.

Sursa: Capital.ro