Amenintarea de a folosi teritoriul Belarusului pentru a lovi Ucraina persista

Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Malyar, a contrazis declaraţia lui Aleksandr Lukaşenko conform cărora Belarusul nu este o ţară agresoare şi a spus că există încă ameninţarea de a folosi teritoriul Belarusului pentru a lovi Ucraina. Malyar a făcut această declaraţie în cadrul teletonului informativ.

Autoproclamatul preşedinte al Belarusului Alexander Lukaşenko a scris o scrisoare secretarului general al ONU, Antonio Guterres, asigurîndu-l că Belarus nu este un stat agresor.

Conform normelor dreptului internaţional, o ţară care cedează teritoriul său unei ţări terţe agresoare, în speţă  Rusia, pentru a duce o agresiune împotriva unui alt stat, este şi ea complice la agresiune, complice al acestei crime internaţionale”, a spus Maylar. Ea a adăugat că de aceea Belarus trebuie să înţeleagă că, dîndu-şi teritoriul pentru manevre agresorului rus, ţara este deja implicată în acest război.

Ministrul adjunct al Apărării a remarcat că ameninţarea din Belarus rămîne.

"Există ameninţarea utilizării în continuare a teritoriului Belarusului pentru acţiuni ofensive. La fel ca în regiunea transnistreană a Moldovei, există un risc", a spus Malyar.

Ea a menţionat că Rusia se pregăteşte pe toate fronturile pentru posibile lovituri, manevre şi pentru a continua escaladarea acolo.

„Ştim despre toate aceste ameninţări şi ne pregătim pentru toate scenariile”, a spus Malyar.