AMBITIA EXCESIVA DAUNEAZA COPILULUI

Ne dorim tot ce este cel mai bun pentru copiii noștri. Dar ambiția excesivă pe care vrem să le-o impunem nu va da întotdeauna cele mai bune rezultate. Află cum să-l motivezi să învețe fără a-l forța.

A-l forța să fie tot timpul cel mai bun, să ia zece la toate materiile nu este un lucru de dorit. Copiii noștri fac oricum parte, mai mult decît noi, într-o lume a competiției, iar ambiția pare a fi o calitate de dorit. Deși, poate la vîrsta lor, asta înseamnă că trebuie să aibă neapărat haine de firmă sau un telefon mai performant decît al celorlalți colegi. Dar mulți sînt prinși și de ambiția de a fi mai buni la învățătură ca alții și nu suportă să fie pe locul 2.

Motivația interioară este mai importantă

Succesul real pe care-l va avea în viață nu ține însă de notele de 10 pe linie, de concursurile școlare cîștigate și nici măcar de intrarea la o facultate bună. Toate astea nu sînt rele, dar condiția este ca el să fie motivat interior. Părinții care îi împing prea mult de la spate pe adolescenți ca să învețe nu fac decît să le submineze viitorul. Pe moment, poate că vor obține rezultate, dar pe termen lung, unii tineri nu vor găsi în ei însuși forța de a merge mai departe și de a avea succes. Sau alții vor reuși, dar doar pentru că s-a obișnuit să facă asta pentru a mulțumi alți oameni, fără a găsi cu adevărat bucurie în ceea ce fac.

Ambiția excesivă face victime

Partea neagră a perfecționismului este reprezentată de cazurile din ce în ce mai dese în ziua de azi de depresie, tulburări de anxietate, abuz de alcool și droguri, probleme de alimentație (bulimie sau anorexie) și chiar o rată a sinuciderilor în continuă creștere. Adolescenții care intră în acest joc al succesului riscă să își piardă prea repede încrederea în ei înșiși. Poate vor avea succes în liceu, dar cînd vor pleca la facultate vor pierde suportul pe care îl aveau de la părinți și nu se vor mai simți atît de motivați. Sau insuccesul din alte domenii ale vieții (mai ales în dragoste) i-ar putea doborî.

Sursa: libertatea.ro