ALTE DOUA INTREPRINDERI VOR PUTEA VINDE ELECTRICITATEA PRODUSA DIN SURSE REGENERABILE

O întreprindere din raionul Rîșcani și alta din capitală au primit dreptul de a vinde în rețea energia electrică produsă din surse regenerabile. În total cele două întreprinderi au instalații fotovoltaice de 10 și respectiv 25 kW putere instalată.

ANRE a aprobat tariful de 1,90 lei/kWh (fără TVA) la energia electrică produsă din surse regenerabile de energie (energia solară) de către Mihailorina-Com SRL în cadrul instalației fotovoltaice cu capacitatea de 10,0 kW. Întreprinderea se află în satul Corlăteni din raionul Rîșcani și ocupă de creșterea prepelițelor.

Același tarif a fost aprobat pentru energia electrică produs de instalația fotovoltaică cu capacitatea de 25,0 kW a întreprinderii Amfion-Prim SRL, care reprezintă o spălătorie din capitală.

În ultimii ani experții remarcă o situație defavorabilă pentru investițiile în energia regenerabilă pe teritoriul țării noastre, în mare parte din cauza deprecierii monedei naționale, care a dus la majorarea termenului de recuperare a investițiilor. De asemenea, există și problema cadrului legislativ, care nu este unul foarte atractiv pentru investitori, dovadă fiind lipsa proiectelor mari finanțate de companii internaționale pe teritoriul țării noastre.

Amintim că, Guvernului Republicii Moldova s-a obligat ca pînă în anul 2020 cel puțin 17% a energiei să fie din surse regenerabile din consumul final brut de energie. Potrivit unor estimări, pentru a atinge acest rezultat sînt necesare investiții totale de circa un miliard de euro.

Vlad VASILCOV (agora.md)