ALIMENTE RECOMANDATE CELOR ANXIOSI

Anxietatea este un răspuns normal al organismului la factori de stres, dar devine problematică dacă este constantă sau apare în circumstanțe nejustificate. Printre cauzele anxietății se numără stresul cronic, disfuncțiile tiroidiene, dezechilibrele hormonale, consumul excesiv de alcool, cafea și zahăr. Pe termen lung, anxietatea constantă poate provoca numeroase probleme de sănătate: hipertensiune arterială, insomnii, tulburări digestive, atacuri de panică. Vestea bună este că există numeroase remedii naturale pentru anxietate.

Alimentele bogate în vitamine B (carne de vită, pește, dar nu de acvacultură, păsări crescute în aer liber, legume cu frunze verzi) ajută la normalizarea secreției de neurotransmițători și la reglarea bunei dispoziții.

Lactatele fermentate (iaurturile, sana, chefirul), pentru că au un conținut ridicat de probiotice și calciu, contribuie din plin la relaxarea întregului organism.

Magneziul ajută la calmarea sistemului nervos. Pe lista celor mai bune surse alimentare de magneziu sînt incluse nucile, bananele, avocado, algele.

Recunoscuți pentru capacitatea lor extraordinară de a scădea inflamația, acizii omega 3 au efecte remarcabile în îmbunătățirea funcției cerebrale și echilibrul psihic. Se găsesc în principal în peștii de apă rece: somon, ton, macrou, sardine, dar și în avocado, nuci, migdale, ulei de măsline.

Remedii cu efect antistres: Ginseng indian, germeni din cereale ecologice

Alimente interzise:

Dulciuri și băuturi carbogazoase. Consumul de zahăr provoacă fluctuații mari ale glicemiei în timpul zilei, ceea ce conduce la anxietate.

Făina albă rafinată. Produsele de panificație și de patiserie, alimentele de tip junk food au cam aceleași efecte ca zahărul, inducînd schimbări bruște de dispoziție și anxietate.

Cafea. Cofeina din cafea sau ceai negru are efect psihostimulant.

Alcool. Mulți oameni folosesc alcoolul și tutunul pentru a scăpa de stres, dar efectul este doar temporar.

Sursa: doctorexpres.ro