ALEGERI LEGISLATIVE IN TURCIA

Partidul lui Erdogan pierde majoritatea absolută

Partidul islamo-conservator al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a cîştigat alegerile legislative desfăşurate duminică în Turcia, dar a pierdut majoritatea absolută în parlament şi nu mai poate guverna singur, potrivit rezultatelor după ce au fost numărate aproape toate buletinele de vot.

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), la putere din 2002, obţine 259 de locuri de deputaţi din 550 cu 41% din voturi, în timp ce partidul kurd HDP (Partidul Democratic al Poporului) a obţinut 13% din voturi şi va avea 79 de deputaţi în parlament, potrivit rezultatelor citate de televiziuni după numărarea a 98% din sufragii.

AKP este cîştigătorul clar

Premierul turc Ahmet Davutoglu a declarat, duminică, că AKP, partidul la putere, este cîştigătorul clar al alegerilor parlamentare şi a promis să ia toate măsurile necesare pentru ca stabilitatea politică a Turciei să nu fie afectată, informează Reuters.

"Toată lumea ar trebui să vadă că AKP este cîştigătorul şi liderul acestor alegeri", a afirmat Davutoglu într-un discurs ţinut în faţa susţinătorilor de la balconul sediului AKP din Ankara.

"Nimeni nu ar trebui să încerce să construiască o victorie din alegeri pe care le-au pierdut", a subliniat el.

Liderul MHP vrea alegeri anticipate

Turcia ar trebui să organizeze noi alegeri dacă partidul la putere AKP nu reuşeşte să convină asupra unei coaliţii cu celelalte două partide de opoziţie din parlament, a declarat luni liderul Partidului Acţiunii Naţionaliste (MHP, dreapta).

MHP era văzut ca cel mai probabil partener mai mic de coaliţie pentru Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), care a pierdut majoritatea absolută în alegerile de duminică. Dar liderul MHP Devlet Bahceli a exclus acest lucru, declarînd că alte opţiuni ar trebui să fie urmărite în primul rînd.

"Prima posibilitate de coaliţie ar trebui să fie între AKP şi HDP (Partidul Democratic al Poporului, pro-kurd). Al doilea model ar putea consta din AKP, CHP (Partidul Republican al Poporului, social-democrat şi principalul partid de opoziţie) şi HDP", a spus Bahceli.

"Dacă toate aceste scenarii eşuează, atunci ar trebui ţinute alegeri anticipate", a adăugat el.

La rîndul său, liderul partidului pro-kurd HDP Selahattin Demirtas a exclus duminică o coaliţie cu AKP şi a declarat că rezultatele alegerilor parlamentare au pus capăt discuţiilor despre un sistem prezidenţial.

Explozie de bucurie în rîndul kurzilor

Kurzii din Turcia au sărbătorit cu mult entuziasm duminică scorul bun înregistrat de reprezentanţii formaţiunii kurde, Partidului Democratic al Poporului (HDP), la alegerile legislative desfăşurate la 7 iunie.

Potrivit rezultatelor definitive, HDP a obţinut 13% din sufragii, cu trei puncte peste pragul de 10% necesar pentru a fi reprezentat în parlamentul turc, ceea ce înseamnă că va avea 79 de membri în forul legislativ al ţării.

După anunţarea rezultatelor, o explozie de bucurie a avut loc la Diyarbakir (sud-est), «capitala» kurdă, mii de persoane ieşind pe străzile oraşului şi scandînd sloganul de campanie al partidului: «Noi sîntem HDP, noi sîntem în parlament».

«Este o noapte de carnaval», a afirmat cu entuziasm Huseyin Durmaz, un kurd de 47 de ani. «Kurzii au explodat urnele. Nu mai credeam în AKP», a adăugat el, cu referire la Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator) care a pierdut duminică majoritatea absolută pe care o deţinea de 13 ani.

«Este o noapte ce seamănă cu cea în care Diyarbakir a sărbătorit eliberarea (oraşului) Kobané», a afirmat şi Aytbac Bayram, de 34 de ani.

În context că, în ianuarie, reuşita combatanţilor kurzi de a prelua controlul asupra oraşului sirian Kobane, asediat de jihadiştii Statului Islamic, a fost aclamată în Turcia.

«Scorul bun al HDP simbolizează unitatea kurzilor, este un pas în plus către democraţie, este un avertisment adresat AKP şi tendinţelor sale dictatoriale», a declarat şi Yalman, un alt susţinător al partidului kurd.

Încălcîndu-şi obligaţia de a fi echidistant, preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care domină scena politică turcă de peste 10 ani, a făcut campanie pentru ca partidul său să obţină cel puţin 330 de mandate din cele 550 ale parlamentului turc, pentru a aduce modificări Constituţiei şi pentru a-şi întări puterile.

«AKP a pierdut încrederea poporului», a constatat Orhan Akgun, un kurd din Diyarbakir, recunoscînd că în trecut a votat cu formaţiunea preşedintelui Erdogan.

Sub impulsul lui Erdogan, guvernul turc a acordat în ultimii ani noi drepturi kurzilor, în special dreptul de a-şi utiliza limba, dar şeful statului turc şi-a schimbat recent retorica şi a pus între paranteze procesul de pace angajat cu rebelii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

«Reprezentanţii noştri vor fi în parlament. Ei vor apăra drepturile kurzilor», a afirmat Selcuk Atasever, responsabil al unei secţii de votare din Diyarbakir. «De acum, noi vom avea mai multă greutate în procesul de pace», a adăugat el.

După anunţarea rezultatelor, liderul HDP, Selahattin Demirtas, a exclus o coaliţie cu AKP, subliniind în acelaşi timp că rezultatele alegerilor parlamentare de duminică au pus capăt discuţiilor despre un sistem prezidenţial.

Sursa: Agerpres