ALEGERI 2020: CITI MOLDOVENI AU IESIT LA VOT

Secțiile de votare deschise pentru alegerile prezidențiale de astăzi s-au închis. Potrivit datelor CEC a fost înregistrată cea mai slabă rată de participare comparativ cu cea de la ultimele scrutine.

Aproape 43 la sută din alegătorii înscriși pe listele electorale și-au exercitat dreptul la vot în cadrului scrutinului de astăzi. Datele sînt prezentate pe site-ul Comisiei Electorale Centrae în regim online, în timp real. Rata de participare la vot este mai mică față de alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016, cînd la urne s-au prezentat 49% din alegători.

Potrivit datelor prezentate de CEC, femeile sînt mai active decît bărbații. Acestea au ieșit la vot în proporție de puțin peste 54%. Bărbații care și-au exprimat dreptul la vot constituie puțin peste 46% din alegători. Totodată, cea mai activă categorie de vîrstă, ca și în cazul altor scrutine electorale o reprezintă cea între 56 și 70 de ani. Acești votanți, s-au prezentat la urne în proporție de peste 33% și sînt urmați de cei cu vîrsta între 41 - 55 de ani, cu o pondere peste24%.

Cei mai pasivi s-au dovedit a fi și de această dată tinerii cu vîrste între 18-25 de ani. Aceștia au ieșit la vot în proporție de doar puțin peste 8%. Categoria votanților de peste 71 de ani a avut o pondere peste 10%. Cea mai mare prezență la vot se atestă în raionul Cimișlia. Aici aproape 50% din cetățeni au mers la secțiile de votare. La secțiile de votare din străinătate, pînă la ora 21:00, ora Republicii Moldova, au votat peste 138 de mii de alegători.