AGRESIUNEA RUSA IN UCRAINA

Steagul ucrainean a fost arborat pe Insula Șerpilor

Steagul ucrainean a fost arborat din nou pe Insula Șerpilor din Marea Neagră, a declarat luni un purtător de cuvînt al armatei ucrainene, după ce trupele ruse s-au retras din avanpostul strategic săptămîna trecută.

„Teritoriul [Insula Șerpilor] revine sub jurisdicția Ucrainei”, a declarat Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvînt al comandamentului militar de sud al Ucrainei, într-o conferință de presă.

 

Peste 10.000 de locuitori din Mariupol se află în închisori rusești

Peste 10.000 de locuitori ai oraşului-port ucrainean Mariupol, aflat sub ocupaţie rusă, se află în prezent în închisori sub controlul autoproclamatei Republici Populare Doneţk (RPD), ale cărei autorităţi proruse le-au înlocuit pe cele ucrainene, transmite luni agenția spaniolă de presă EFE, citată de Agerpres.

Aceste informaţii au fost date publicităţii duminică noapte pe Telegram de către primăria din Mariupol, ai cărei edili se află în exil, şi au fost preluate luni de agenţiile de presă ucrainene.

„Rezidenţi civili paşnici au fost reţinuţi de ocupanţii (ruşi) şi trimişi în locuri unde sînt privaţi de libertate. Sînt cunoscute cîteva închisori de acest tip: două în Olenivka, un centru de detenţie preventivă din (regiunea) Doneţk şi unul în Makiivka”, au declarat sursele citate.

 

Rusia se va concentra acum pe ocuparea completă a regiunii Donețk

Rusia își va muta atenția înspre cucerirea regiunii Donețk, potrivit guvernatorului ucrainean al regiunii învecinate Lugansk, care a fost recent ocupată în totalitate de trupele rusești, informează Reuters.

Guvernatorul Serghii Gaidai a oferit luni un interviu pentru Reuters în care a spus că se așteaptă ca orașul Sloviansk și localitatea Bahmut, în special, să devină țintele principale ale armatei ruse care încearcă să preia controlul total asupra așa-numitei regiuni Donbas din estul Ucrainei.

Rusia a anunțat că se află în controlul regiunii Lugansk după ce forțele ucrainene s-au retras din orașul Lisiciansk devastat de bombardamente.

„În termeni militari, este rău să-ți abandonezi pozițiile, dar nu este nimic [de importanță] critică în pierderea orașului Lisiciansk”, a explicat Gaidai. „Trebuie să cîștigăm războiul, nu bătălia pentru Lisiciansk”.

Gaidai a mai spus că retragerea din Lisiciansk a fost una organizată și că trupele ucrainene ar fi riscat să devină încercuite de soldații ruși dacă ar fi rămas pe poziții.

Pierderea ultimului oraș din Lugansk controlat pînă acum de ucraineni „este dureroasă, dar nu înseamnă că pierdem războiul”, a spus oficialul ucrainean.

 

Rușii acuză Ucraina că a atacat cu rachete orașul Belgorod

Rușii acuză Ucraina că a atacat cu rachete orașul de graniță Belgorod, într-un bombardament în care au murit trei oameni și zeci de clădiri rezidențiale au fost avariate, relatează Reuters.

Cel puțin 11 blocuri de apartamente și 39 de case au fost avariate, iar cinci au fost distruse complet, afirmă guvernatorul rus Viaceslav Gladkov, într-o postare pe Telegram.

„Vreau să subliniez că atacul cu rachete a fost plănuit intenționat și că a fost lansat spre populația civilă a orașelor rusești”, a spus purtătorul de cuvînt al ministerului rus al apărării, Igor Konașenkov.

El a spus că sistemele de apărare aeriană rusești au distus trei rachete Tocika-U, însă că fragmente ale acestora au căzut peste clădirile rezidențiale. El a mai spus și că forțele rusești au distrus drone ucrainene încărcate cu explozibili care se apropiau de Kursk, un alt oraș din sudul Rusiei, aproape de granița ucraineană.

 

Ucraina a predat pînă acum cadavrele a peste 400 de militari ruși

Guvernul Ucrainei a predat pînă în prezent cadavrele a peste 400 de militari ruşi căzuţi în luptă, iar Rusia ''le recuperează în secret'', evitînd să o facă public pentru ca populaţia să nu vadă acest lucru, a declarat Irina Vereşciuk, viceprim-ministru responsabil cu reintegrarea teritoriilor temporar ocupate ale Ucrainei, pentru presa locală, citată luni de EFE.

''Am returnat peste 400 de cadavre... Evident că sînt foarte puţine, pentru că ştim că-s mulţi mai mulţi'' militari ruşi morţi în război, a explicat oficialul guvernamental. Rusia ''nu vrea ca cetăţenii săi să vadă că este predat un număr mare de cadavre. Îşi dă seama ce potenţial exploziv are un astfel de demers'', aşa că ''o face aproape în secret, nu public, şi încearcă să nu ne predea nouă niciun cadavru'', a adăugat aceasta.

În opinia lui Vereşciuk, lipsa unui acord cu ruşii în această chestiune va crea probleme în viitor. ''Realizăm identificarea şi analiza genetică în conformitate cu protocoalele europene. Rusia nu susţine din principiu protocoalele europene. Se cramponează de practicile sale barbare medievale şi de propriile sale protocoale'', a acuzat Vereşciuk.

''În viitor, aceasta va fi o problemă importantă pentru că testele pe care ei le fac, analizele lor genetice, evident că nu se vor potrivi şi este posibil să nu coincidă cadavrele pe care ni le predau cu listele noastre (cu militarii decedaţi). Este o problemă cu care ne confruntăm, dar ne gîndim cum putem s-o rezolvăm'', a adăugat oficialul de la Kiev.

Potrivit guvernului ucrainean, aproape 36.000 de militari ruşi au murit pe teritoriul Ucrainei de la începerea invaziei ruse, la 24 februarie, o cifră dezminţită de Kremlin. În aproape patru luni de război, ruşii au reuşit practic să obţină controlul asupra întregului est al Ucrainei (zona Donbas) şi al anumitor regiuni din sud aflate în apropierea peninsulei ucrainene Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014, notează EFE.