ADMINISTRATIILE REGIONALE DIN RUSIA CREEAZA STRUCTURI DE REACTIE RAPIDA IN CAZ DE PROTESTE SOCIALE
Administraţiile regionale din Rusia creează în prezent structuri de reacţie rapidă în caz de proteste sociale, destinate să monitorizeze în acelaşi timp activitatea civică, relatează vineri cotidianul Nezavisimaia Gazeta, citat de portalul ucrainean Uazmi.
Deşi în momentul de faţă tendinţele de protest se află la un nivel minim, prelungirea crizei ar putea schimba rapid situaţia în toamnă.
Obiectivul principal al acestor structuri este monitorizarea activităţii de protest în etapele sale incipiente. Autorităţile ruse încearcă, se pare, să elimine din faşă orice semne de nemulţumire: prin contacte directe cu organizatorii (manifestaţiilor) sau prin crearea de tot felul de grupuri de lucru etc.
Potrivit experţilor, crearea unor astfel de echipe de reacţie rapidă este legată de temerile autorităţilor ruse că apatia populaţiei ar putea să se termine în curînd.
Criza cu care se confruntă în prezent Rusia ca urmare a sancţiunilor occidentale şi a preţului scăzut al petrolului a afectat cel mai tare bugetele regionale, iar, pe teren, oamenii sînt înclinaţi să dea vina pe autorităţile locale pentru necazurile lor.
«Pe fondul căderii economiei şi a nivelului de trai, nemulţumirea oamenilor s-ar putea manifesta peste tot în Rusia. Se anticipează proteste la locul de muncă, legate de neplata salariilor, reducerea numărului de cadre medicale etc. Teoretic, astfel de acţiuni se politizează repede, iar crearea unor organisme de monitorizare, conduse de forţele de securitate, arată că autorităţile se pregătesc din timp pentru astfel de evenimente», a declarat Denis Volkov, expert la centrul independent de studiere a opiniei publice din Rusia, «Levada-Ţentr».
Konstantin Kalacev, de la un think tank de analize politice din Moscova, opinează, la rîndul său, că fiecare administraţie regională din Federaţia Rusă studiază în prezent variante de reacţie la eventuale proteste şi dezvoltă scenarii pentru neutralizarea rapidă a acestora.
«Guvernul înţelege că fondul de rezervă se va epuiza în curînd, iar pentru o reacţie în lanţ, care ar putea duce la proteste în masă, poate fi suficient şi un eveniment minor. Aşa că s-au grăbit să organizeze comandamente, încercînd să se pregătească în avans», afirmă şi vicepreşedintele Centrului pentru tehnologii politice, Aleksei Makarkin.
De la sfîrşitul anului trecut, Academia Militară a Statului Major General al armatei ruse desfăşoară o activitate intensă metodologică în domeniul combaterii «revoluţiilor colorate», după cum a relatat anterior presa rusă.
La sfîrşitul anului 2014, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că puterea de la Moscova trebuie să împiedice «orice fel de revoluţie colorată» («portocalie») în Rusia. «Pentru noi aceasta este o lecţie şi un avertisment şi trebuie să facem tot ce este necesar pentru ca acest lucru să nu se întîmple niciodată în Rusia», a avertizat Vladimir Putin, invocînd evenimentele din Ucraina, unde preşedintele Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere la sfîrşitul lunii februarie 2014 de către o mişcare de contestare, iar forţele prooccidentale au preluat puterea la Kiev.
În martie 2015, Consiliul ştiinţific de pe lîngă Consiliul Securităţii Rusiei a început să pună la punct «măsuri de apărare a suveranităţii ţării», raportînd în mod operativ preşedintelui Putin cu privire la ameninţările în curs de apariţie.
Sursa: Agerpres