ADEVARURILE PE CARE ACTUALA COALITIE TREBUIE SA LE ROSTEASCA

Singura cale de anihilare a propagandei mafiei lui Plahotniuc

Abia după ce a ajuns să guverneze, actuala coaliţie a descoperit cît de dificil, titanic chiar, este procesul de primenire a Statului prin eliminarea tuturor corupţilor din Sistemul bine consolidat de către Plahotniuc. Aici nu-i vorba doar despre factori decizionali din Ministere, din agenţii ale Statului, din sistemul fiscal-bancar, de învăţămînt, sănătate etc., ci şi despre acei funcţionari influenţi de gradul doi sau chiar trei care oricînd pot ieşi în prim-plan ca adversari periculoşi ai democraţiei şi Statului de drept, în virtutea metodelor lui Plahotniuc. Să nu uităm că nu e vorba de un Sistem mafiot construit de către oligarhul fugar după 2010, ci de un Sistem născut în 1991 şi doar perfecţionat în ultimii zece ani. De aceea este şi atît de puternic!

Una din marile probleme cu care sînt convins că se confruntă actuala alianţă de guvernare, dar pe care nu o poate vocaliza din motive lesne de înţeles, este aceea că nu e cu putinţă să aibă un număr suficient de cadre specializate şi necorupte cu care să înlocuiască maşinăria umană coruptă pe care Plahotniuc a perfecţionat-o. În acest context, îmi amintesc de fosta Convenţie Democrată din România (CDR) care a cîştigat alegerile din 1996. Înainte de alegeri, în campania electorală, CDR se lăuda că are la dispoziţie un număr de 15 mii de specialişti. După ce a cîştigat alegerile, s-a dovedit că CDR nu avea nici măcar jumătate din specialiştii cu care se lăuda. Asta se întîmpla în România, reţineţi asta şi sub aspectul numărului populaţiei! Am notat toate acestea spre a se înţelege de ce este, totuşi, dificilă, dar nu imposibilă, purificarea reală şi profundă a Statului. Apelul la diaspora umple multe goluri.

Mult timp înainte, Sistemul mafiot nu va conteni să saboteze actuala alianţă de guvernare. În cele ce urmează, mă voi referi doar la un singur aspect. Sistemul ticăloşit, avînd încă la dispoziţie şi un puternic imperiu mediatic, a început deja să atace actuala guvernare prin acuze privind o serie de scumpiri de preţuri inevitabile. Cei mulţi nu au de unde să ştie că dacă Sistemul Plahotniuc ar fi supravieţuit absolut toate preţurile s-ar fi dublat, ba chiar triplat, iar 1 (un) euro ar fi ajuns deja la 30 de lei.

Oamenii trebuie să ştie că preţurile care vor creşte inevitabil nu sînt o consecinţă a neprofesionalismului actualei guvernări, ci sînt cauzate de prăpastia economică în care a cufundat ţara Guvernul Filip. Fosta guvernare criminală a izolat ţara, a golit bugetul de Stat prin investiţii păguboase şi de faţadă ca să poată fura din buget, aşa cum au fost aşa-zisele proiecte „drumuri bune pentru Moldova”, „Arena Chişinău” etc., a oferit salarii uriaşe, de pînă la o sută de mii de lei lunar, multor şefi de agenţii, instituţii etc. pentru că erau loiali Sistemului şi multe alte astfel de scheme, nemaivorbind de furtul miliardului.

Pentru a-şi păstra credibilitatea şi a-şi proba profesionalismul, actuala alianţă de guvernare ar trebui să facă ceea ce nici un Guvern nu a făcut, adică să comunice cu cetăţenii pe înţelesul lor. Aici mă refer strict la inevitabilele creşteri de preţuri. În consecinţă, guvernanţii, reprezentanţii din teritoriu şi deputaţii să explice anticipat oamenilor, direct şi prin intermediul mass-media, ce preţuri urmează să crească, din ce cauză, pentru ce şi care va fi durata, în timp, cît oamenii să înţeleagă că este nevoie de un sacrificiu inevitabil pentru certitudinea unui viitor prosper.

Cu subiect şi predicat, pe înţelesul lor, oamenilor trebuie să li se explice, repet că anticipat, şi care vor fi compensaţiile unor sacrificii făcute la înţelegere cu o guvernare necoruptă, prima din istoria Republicii Moldova care nu este coruptă, nu fură din bugetul Statului şi care guvernează ţara pentru cetăţeni, în folosul lor şi împreună cu ei prin permanente consultaţii publice. Preşedintele Igor Dodon deja cere guvernării consultaţii permanente cu mediul de afaceri.

Acestea sînt doar o parte din adevărurile pe care actuala coaliţie de guvernare trebuie să le rostească, iar aceasta pentru că este singura cale prin care poate fi anihilată propaganda nocivă a mafiei lui Plahotniuc!

Mihai CONŢIU