ACTUALA CONDUCERE DE LA MOSCOVA POATE ATACA ORICE STAT DIN SPAŢIUL POST-SOVIETIC

 -  DECLARAŢIA PARTIDULUI FORŢA POPORULUI

Intervenţia militară a Rusiei în Ucraina şi noile ameninţări la adresa

securităţii statului moldav -

Intervenția militară a Federației Ruse în Ucraina aduce prejudicii considerabile suveranității și integrității teritoriale a statului vecin. Preluarea controlului militar asupra peninsulei Crimeea și amestecul brutal în treburile interne ale unui stat suveran, constituie o provocare cinică la adresa comunității internaționale şi are drept scop destabilizarea situației la nivel regional. Încurajarea separatismului pro-rus din regiunile limitrofe, anexarea ilegală a unei părți a teritoriului Ucrainei de către Federația Rusă, sunt manifestări concludente ale unei politici agresive promovate de Moscova, pentru a bloca parcursul european al țării vecine şi pentru a crea propria zonă de influenţă de-a lungul frontierelor cu Uniunea Europeană şi NATO.

Evenimentele dramatice care au loc în Ucraina, constituie şi un moment de adevăr în raporturile Federației Ruse cu noile state independente din spațiul post-sovietic. Fosta metropolă nu a renunțat la ideea de a-şi reclădi imperiul, inclusiv recurgând la forță, nu recunoaște dreptul suveran al popoarelor fostei URSS de a-şi alege liber destinul şi calea de dezvoltare, fiind capabilă, de dragul ambițiilor geopolitice, să pună în pericol pacea şi stabilitatea la nivel internațional cu consecințe social-economice şi politice imprevizibile pentru populaţia acestei puteri regionale.

Decizia Consiliului Federației, ca răspuns la apelul lui Putin de a declanșa operațiunile militare  pe teritoriul statului independent Ucraina, este o manifestare a lipsei totale de respect față de principiile fundamentale şi normele dreptului internațional, o sfidare la adresa instituțiilor și organismelor internaționale din care această țară face parte. Pe scena internațională Rusia este percepută ca un  stat-agresor care promovează o politică de expansiune teritorială, încălcînd dreptul fundamental al popoarelor la libertate şi autodeterminare.

Agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei încalcă în mod flagrant şi cinic nu numai angajamentele Federației Ruse de a garanta suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, asumate prin semnarea Memorandumului de la Budapesta din 1994 și Tratatului bilateral de prietenie, cooperare și parteneriat cu Ucraina din 1997, dar şi prevederile Cărții ONU, ale Actului final OSCE de la Helsinki, care obligă statele semnatare să respecte necondiţionat principiul inviolabilităţii frontierelor din Europa. Astfel, acțiunile Rusiei pot fi calificate drept o tentativă de revizuire a frontierelor existente în Europa, de subminare a sistemului de securitate şi stabilitate care s-a constituit în spaţiul euro-asiatic după terminarea războiului rece și constituie o amenințare la adresa păcii și securității întregului continent. 

Evenimentele din Ucraina au scos în vileag şi funcționalitatea limitată a instituțiilor şi mecanismelor internaționale care îşi asumă responsabilitatea pentru pacea şi securitatea colectivă a statelor-membre din Europa de Est. Republica Moldova, de altfel ca şi Ucraina vecină, sunt puse în faţa unei situaţii destul de primejdioase – lipsa garanţiilor de securitate, în special în cazul ameninţărilor la adresa integrităţii teritoriale şi suveranităţii statului. Atribuidu-şi unilateral dreptul de a folosi forţa în afara propriilor frontiere sub pretextul apărării drepturilor minorităților şi a purtătorilor de paşapoarte ruseşti, actuala conducere de la Moscova poate ataca orice stat din spaţiul post-sovietic care promovează o politică externă ce nu este pe placul strategilor de la Kremlin.

PFP îşi exprimă dezamăgirea în legătură cu poziţia incertă şi evazivă a actualei guvernări, în frunte cu PLDM şi PD, față de politica agresivă a Federației Ruse în raport cu țara vecină Ucraina. O atare poziţie se explică nu numai prin lipsa de viziune strategică adecvată şi voinţă politică, dar mai curînd prin calcule înguste de partid şi interese meschine şi oculte ale căpeteniilor grupărilor oligarhice care controlează plenar aceste formaţiuni politice. În această situaţie de criză internaţională, care afectează direct ţara noastră, Republica Moldova, partidele majorităţii parlamentare încă o dată au dat dovadă de lipsă de demnitate naţională, curaj politic şi verticalitate. 

În situația actuală, guvernarea trebuie să își expună clar poziția față de evenimentele dramatice care se desfăşoară în Ucraina ca urmare a intervenţiei militare a Rusiei, să se solidarizeze în mod necondiţionat cu statele civilizate ale lumii în condamnarea agresiunii antiucrainene, să întreprindă acţiuni diplomatice active pentru a consolida securitatea militară a statului în caz de repetare a „scenariului ucrainean” în condiţiile Moldovei.

Partidul Forţa Poporului califică drept periculoase şi inacceptabile acţiunile Rusiei, îndreptate spre  încurajarea și folosirea în scopuri geopolitice a regimurilor separatiste în statele din spațiul post-sovietic. Guvernul trebuie să dea dovadă de responsabilitate, să se debaraseze de apucăturile unui stat client, să ia măsuri concrete şi adecvate pentru a spori eficienţa instituţiilor şi structurilor care asigură securitatea naţională, pentru a contracara în mod hotărât provocările la care se dedau forţele anti-moldoveneşti şi separatiste, interesate în destabilizarea situației din Republica Moldova şi blocarea parcursului european al statului.

PFP cheamă Guvernul în regim de urgenţă să solicite statelor-membre ale UE şi SUA, precum şi principalelor organizaţii internaţionale multilaterale din care face parte Republica Moldova, să întreprindă măsuri urgente pentru a stabiliza situaţia din regiune, utilizînd mijloace şi pîrghii de presiune politică, diplomatică şi financiar-economică adecvate riscurilor şi primejdiilor existente la adresa păcii şi stabilităţii în această parte a Europei.

Partidul nostru consideră că la putere au dreptul să se afle doar formaţiunile politice responsabile şi patriotice, capabile să apere interesele naţionale ale Republicii Moldova, care au viziuni clare asupra pericolelor şi ameninţărilor în domeniul securităţii, în primul rînd militare, la adresa statului moldav, care dau dovadă de profesionalism şi tărie de caracter în contracararea acţiunilor subversive, provocate de forţele secesioniste şi distructive din interiorul ţării.   

Partidul Forţa Poporului îşi reiterează susținerea faţă de poporul ucrainean în lupta contra regimului oligarhic care se mai poate restabili la putere în țara vecină, pentru integritatea statului, promovarea valorilor democratice ale civilizaţiei moderne şi viitorul european al Ucrainei. Este necesară o cooperare mai strînsă şi eficientă a Moldovei cu statele vecine care se confruntă cu probleme similare, întru stabilizarea situației din Europa de Est. Sunt necesare eforturi conjugate pentru a contracara intenţiile cercurilor neo-imperiale de la Moscova de a încuraja separatismul politic şi teritorial în scopul includerii cu forţa a statelor independente în propria zonă de influenţă şi confruntare cu Occidentul.

Chișinău, 7 martie 2014

 

 

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
03.09.24 - 01:47
02.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39