ACTIVITĂŢILE CULTURAL-ARTISTICE CA O FORMĂ ACCESIBILĂ DE APROPIERE A OAMENILOR DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

Prin cultură să unim malurile Nistrului ca să trăim mai bine. Acest lucru şi l-au propus să facă organizaţiile neguvernamentale „Renaşterea” din satul Talmaza şi „Rodoliubeţ” din Parcani în cadrul unui proiect comun, lansat recent cu sprijinul financiar al Uniunii Europene şi PNUD în cadrul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

Pînă în luna februarie a anului viitor, cele două organizaţii neguvernamentale vor desfăşura împreună un şir de evenimente culturale, creînd astfel condiţii favorabile pentru o mai bună comunicare între oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului. Colectivele artistice de la Casele de cultură din satele Cioburciu, Nezavertailovca, Parcani, Hlinaia vor avea posibilitate să facă schimb de experienţă şi să prezinte în comun programe artistice în cadrul unor sărbători tradiţionale ale comunităţilor sau la festivalurile anuale, cum ar fi “La poiana dorului”, care se va desfăşura în satul Popeasca, “Nistrule, pe malul tău” din satul Tudora, ”La casa cu neamuri multe” din satul Talmaza, „Ziua vinului” din or. Ştefan-Vodă etc. Cu ajutorul financiar al Uniunii Europene şi PNUD, colectivele artistice vor fi înzestrate cu haine naţionale şi echipamentul muzical necesar. „Acest proiect va renaşte colectivele artistice, ONG-urile de pe ambele maluri ale Nistrului, iar odată cu ele şi comunităţile din sudul Moldovei. Or, de rezultatele acestui proiect vor beneficia peste o mie de artişti din 10 localităţi rurale. Tinerii vor avea mai multe oportunități să-şi dezvolte împreună talentele, iar oamenii de pe ambele maluri vor avea posibilitate să comunice, să simtă atmosfera de încredere şi bună vecinătate, să simtă că Moldova este o ţară cu o cultură bogată şi diversă” a spus Nicolae Grosu, preşedintele ONG-ului „Renaşterea” din satul Talmaza, la evenimentul de lansare a proiectului.

Proiectul „Activităţile cultural-artistice ca o formă accesibilă de apropiere a oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului” va fi realizat cu sprijinul Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

Programul UE-PNUD contribuie la promovarea încrederii între ambele maluri ale Nistrului prin implicarea autorităţilor locale, societăţii civile, comunităţii de afaceri şi altor părţi interesate în activităţile de dezvoltare economică şi socială a comunităţilor locale. Programul desfăşoară activităţi în cinci domenii de bază: dezvoltarea afacerilor, societate civilă, renovarea infrastructurii sociale prin dezvoltare locală, sănătate şi mediul înconjurător.

Mai mult despre SCBM la: http://www.md. undp.org/confidence-building-measures-programme-projects

Urmăriţi-ne pe Facebook: Poduri de incredere peste Nistru- Мосты доверия через Днестр

Pentru informații suplimentare, contactați:

Nicolae Grosu, preşedintele Asociaţiei Obşteşti “Renaşterea” din satul Talmaza, Tel: (+ 373) 242 41 425, E-mail: nicolagros@rambler.ru