ACȚIONARII MAIB AU DELAPIDAT BUGETUL ȚĂRII DE 64 DE MILIOANE DE EURO
Deși au cumpărat aproape jumătate dintre acțiunile Agroindbank la un preț de 3 ori mai mic, Invalda, Horizon Capital și BERD cîștigă, doar din dividende, milioane de lei, anual. De exemplu, 35% din profitul de 721 milioane înregistrat de MAIB în 2021 va fi distribuit între acționari. Investitorilor Invalda, Horizon Capital și BERD le vor reveni 103,7 milioane lei. În perioada 2018-2021, ei au cîștigat din dividende peste 450 de milioane lei. 277 de milioane de lei din această sumă au fost încasate pentru perioada 2017-2018, cînd statul încă deținea 41 % din pachetul de acțiuni, a dezvăluit Cristian Mihai (Rizea) în episodul 229 al emisiunii „Spovedania lui Rizea” pe paginile “Spovedania lui Rizea” de pe YouTube și Facebook și pe canalul de Telegram „Moldova, Rizea și Poporul”.
“Horizon Capital, Invalda și BERD au cumpărat acțiunile Agroindbank pe 2 octombrie 2018. La sfîrșitul lunii noiembrie, noii acționari și-au distribuit dividendele din profitul băncii realizat în 2017 și 2018. Statul a fost proprietarul la 41% dintre acțiunile Agroindbank pînă în data de 2 octombrie 2018. Respectiv, în bugetul țării trebuia să ajungă, suplimentar la acele 91 de milioane de lei, încă 186 milioane de lei din profitul obținut de bancă în primele luni ale anului 2018. De ce regimul Plahotniuc, care controla toate instituțiile statului, a făcut așa cadou scump noilor acționari? De ce în contractul de vînzare nu a fost prevăzut ca profitul realizat de Agroindbank, în perioada în care statul a fost acționar, să fie transferat în bugetul țării? Adică, 277 de milioane de lei, care reveneau statului, au fost furate de “Horizon Capital, Invalda și BERD”, a relatat Cristian Mihai (Rizea).
Analiza informațiilor financiare publicate de MAIB demonstrează că prejudiciul adus Republicii Moldova, de către noii acționari, depășește cu mult suma de 50 de milioane de euro. Aceștia nu intenționează însă să se oprească aici. Vasile Tofan, reprezentantul Horizon Capital, încearcă să-i convingă pe investitorii români să cumpere cu 100 de milioane de euro pachetul de acțiuni luat de la stat cu doar 23 de milioane de euro.
“Așadar, în 2018 HEIM Partners, din care fac parte Invalda, Horizon Capital și BERD au cumpărat 41% dintre acțiunile MAIB la un preț de 451 milioane lei sau 23 de milioane de euro. În perioada 2019-2021, noii investitori au obținut din dividende 176,5 milioane de lei, pe lîngă suma de 277 de milioane de lei – profit realizat de stat în perioada 2017-2018, și pe care și l-au atribuit fraudulos. Acum, prin acte de corupție, Vasile Tofan, încearcă să listeze MAIB la Bursa de valori din București și să păcălească investitorii români, în speranța ca va obține 100 de milioane de euro. Dacă îi reușește, atunci statul trebuie să confiște din această sumă 64 de milioane. Este valoarea prejudiciului provocat Republicii Moldova în urma subevaluării prețului real al acțiunilor Agroindbank și furtului dividendelor. Îi amintesc grupării Invalda, Horizon Capital si BERD că furturile de așa proporții nu pot fi legitimate nici prin organizarea conferințelor cu ambasadori și reprezentanți FMI”, a concluzionat Cristian Mihai (Rizea).
Păcatele acționarului MAIB Invalda
Investigația realizată de Cristian Mihai (Rizea) a deconspirat faptul că unul dintre acționarii grupului HEIM Partners, care a cumpărat 41 % dintre acțiunile Agroindbank – Invalda INVL, un fond privat din Lituania și Letonia, are un trecut dubios. În primul rînd, pentru că prin intermediul conturilor sale deschise în Țările Baltice, raiderul nr.1 Veaceslav Platon a făcut spălări de bani. Totodată, după ce Rusia a anexat Crimeea și a creat republici separatiste în regiunea Donbas – Invalda INVL a investit cu succes în hîrtii de valoare emise de statul rus și a atras investiții pentru piața rusă de capital. Invalda INVL a desfășurat această activitate încă 3 luni după ce Rusia a început războiul în Ucraina.
Retrospectivă
În episoadele anterioare ale investigației, Cristian Mihai (Rizea) a dezvăluit că Horizon Capital, Invalda INVL și BERD au cumparat de la Republica Moldova 41% dintre acțiunile MAIB, la un preț de doar 23 milioane de EURO, prejudiciînd bugetul țării cu 50 de milioane de euro. Tranzacția frauduloasă a fost planificată și implementată de către Vladimir Plahotniuc în complicitate cu reprezentantul fondului de investiții Horizon Capital, Vasile Tofan. Pînă a fi realizată, prin intermediul Agroindbank au fost spălate 27.8 milioane de dolari proveniti din “furtul miliardului” din Banca Sociala), în interesul lui Vladimir Plahotniuc și a lui Veaceslav Platon. Operațiunile ilegale în avantajului regimului oligarhic au continuat și după ce statul și-a vîndut pachetul de acțiuni deținut la Agroindbank, în timp ce acționarul Horizon Capital era direct responsabil de contracararea acestora.
Cristian Mihai Rizea va continua dezvăluirile despre actele de corupție săvîrșite de Vasile Tofan în următoarele ediții ale emisiunii „Spovedania lui Rizea”.
Sursa: realitateadinmoldova.md