A INCEPUT PERIOADA ELECTORALA PENTRU ALEGERILE PREZIDENTIALE

Perioada electorală pentru alegerile prezidenţiale din 30 octombrie curent a început pe 31 august cu depunerea solicitărilor la Comisia Electorală Centrală (CEC) şi înregistrarea grupurilor de iniţiativă, care vor colecta semnături în susţinerea candidatului la funcţia de şef al statului.

Preşedintele CEC, Alina Russu, a declarat anterior că înregistrarea grupurilor de iniţiativă se va efectua în perioada 31 august - 9 septembrie curent. „După eliberarea legitimaţiilor va demara procesul de colectare a cîte 15 mii de semnături pentru susţinerea fiecărui candidat la funcţia de Preşedinte al ţării. Ulterior, pînă la 30 septembrie, grupurile de iniţiativă vor prezenta la CEC semnăturile colectate, în aceeaşi zi va începe şi agitaţia electorală”, a spus Russu.

Totodată, CEC a făcut publică lista celor 45 de partide şi organizații social-politice care vor putea înainta candidaţi la scrutinul prezidenţial. În listă sînt incluse toate formaţiunile parlamentare - PDM, PLDM, PL, PPEM, PCRM şi PSRM.

În acelaşi timp, printre formaţiunile extraparlamentare menţionate în document sînt: Partidul Nostru, Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Acţiune şi Solidaritate.

Săptămîna trecută CEC a anunţat că numărul total al cetățenilor cu drept de vot înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor depășește cifra de 3,2 mln, dintre care doar 2,8 mln de cetățeni cu drept de vot sînt atribuiți pe circumscripții.