A FOST SEMNAT ACORDUL DE OPERARE A INTER-CONECTORULUI DE GAZE IAȘI-UNGHENI

Întreprinderea de Stat „Vestmoldtransgaz”, operator al sistemului de transport de gaze naturale al Republicii Moldova a semnat astăzi, la Bucureşti, Acordul de operare pentru punctul de interconectare transfrontalieră cu Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale a României „Transgaz”.

Acordul pune bazele unei colaborări pentru operarea în comun a gazoductului Iaşi - Ungheni cu lungimea totală de aproximativ 44 km. Documentul stabileşte un set de reguli, proceduri şi condiții tehnice de operare a predării şi primirii de gaze naturale din sistemul românesc către cel al Republicii Moldova.

Gazoductul Iaşi - Ungheni este un proiect de interconectare a sistemelor de transport al gazelor naturale dintre Republica Moldova şi România. Capacitatea totală a gazoductului este de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an, dar la prima etapă vor fi livrate din partea României gaze în volum de pînă la 50 de milioane de metri cubi pe an. Lucrările de construcție a gazoductului Iași-Ungheni au început la 27 August 2013.