A FOST LANSATĂ CAMPANIA „ISTORIA ORHEIULUI ÎN 100 DE RÎNDURI”

Muzeul de Istorie şi Etnografie Orhei a iniţiat campania de informare „Istoria Orheiului în 100 de rînduri”.

Potrivit directorului muzeului, Andrei Calcea, în cadrul acestei rubrici instituţia va povesti despre istoria de aur a oraşului de pe Răut, despre personalităţile sale marcante şi va aborda istoria străzilor oraşului.

Rubrica începe cu istoria străzii Nobilimii, care în prezent poartă numele distinsului om de stat şi politic, ilustrului pedagog Vasile Mahu, directorul Liceului de băieţi „Vasile Lupu”, primarul oraşului Orhei în anii 1938-1940.

Andrei Calcea, care este şi autorul iniţiativei respective, a menţionat că instituţia pe care o conduce a îndemnat oamenii de bună credinţă din Orhei să susţină această campanie, descriind istorioare despre viaţa oraşului de odinioară şi de la începutul mileniului III. Totodată, muzeul aşteaptă de la foşti şi actuali orheieni donaţii de carte, manuscrise importante, fotografii de epocă, veşminte de cult şi obiecte personale care au aparţinut unor oameni importanţi din oraşul şi ţinutul Orhei.

Tîrgul Orhei a avut o dezvoltare prosperă în timpul domnitorului Vasile Lupu. În anii domniei sale a fost construită Catedrala „Sfîntul Dumitru”, care este cartea de vizită a oraşului.

Sursa: Moldpres