A FOST IMUNIZATA ANTI-COVID 15 LA SUTA DIN POPULATIE

De la începutul campaniei de imunizare anti-COVID în Republica Moldova, la 2 martie, și pînă în prezent, a fost vaccinată 12 la sută din populație, cu prima doză de ser. Totodată, 2-3 la sută din populația Republicii Moldova s-a vaccinat peste hotarele țării, a anunțat astăzi Denis Cernelea, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în cadrul unei conferințe de presă.

Potivit lui Cernelea, au fost imunizați anti-COVID 83 la sută dintre lucrătorii medicali. Morbiditatea prin COVID în rîndul angajaților din medicină a scăzut cu peste 90 la sută. Cea mai înaltă rată de vaccinare se înregistrează în Chișinău, Dubăsari, Rezina, Cimișlia. Cea mai mică rată de imunizare este la Briceni și Taraclia. În total, în Republica Moldova au fost create 535 de centre de vaccinare.

Secretarul de stat de la MSMPS a specificat că serurile Pfizer și AstraZeneca au un termen de valabilitate de șase luni, din ziua producerii. În schimb, vaccinurile chinezești aduse în Republica Moldova au o perioadă de valabilitate mult mai mare – Sinovac este valabil pînă în anul 2024, iar Sinopharm – pînă în 2023.

Potrivit lui Denis Cernelea, la începutul lunii iulie anul curent, Republica Moldova va recepționa alte 100-150 de mii de doze de vaccin, donație de pe Platforma COVAX. Deocamdată, nu se știe ce tip de ser va fi.

În ceea ce privește certificatele de vaccinare anti-COVID, Denis Cernelea a precizat că pînă în prezent au avut loc mai multe discuții cu reprezentanții Comisiei Europene privind procedura de introducere a certificatului digital al Uniunii Europene, în statele-membre ale UE și țările terțe. Deocamdată, nu este definitivat integral cadrul juridic și de proceduri care va permite preluarea certificatelor de către statele terțe, precum este Republica Moldova. Conform cerințelor internaționale, noi întreprindem toate acțiunile de recunoaștere a vaccinurilor și a testelor PCR pentru determinarea virusului SARS-CoV-2, a relevat secretarul de stat de la MSMPS.

Denis Cernelea a subliniat că certificatele de vaccinare se eliberează în trei limbi – română, rusă și engleză, iar pentru a asigura securitatea datelor, certificatului i se aplică QR-cod, semnătura și ștampila instituției medicale. La solicitarea persoanei, certificatul de vaccinare poate fi expediat în variantă electronică. În timpul apropiat, va putea fi accesat și certificatul digital de vaccinare anti-COVID, iar pentru asigurarea securității documentului, va fi necesară semnătura electronică, a adăugat responsabilul de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Sursa: IPN