A decis sa plece din Rusia si gigantul suedez de mobila IKEA

Gigantul suedez de mobilă IKEA a decis să-şi lichideze unitatea din Rusia, societatea cu răspundere limitată IKEA Dom, reducîndu-şi şi mai mult operaţiunile după o prezenţă de peste un deceniu în ţară, transmite Reuters.

Zeci de mărci de consum şi-au suspendat operaţiunile în Rusia după ce Moscova a trimis zeci de mii de militari în Ucraina pe 24 Februarie, printre companiile care au anunţat planuri pentru o ieşire definitivă aflîndu-se H&M, IKEA şi Nike.

IKEA, cel mai mare brand de mobilă din lume, şi-a închis magazinele în Martie şi a declarat că va vinde fabrici, va închide birouri şi îşi va reduce forţa de muncă de 15.000 de oameni din Rusia.

Grupul Ingka, proprietar de magazine IKEA şi unul dintre cei mai importanţi proprietari de centre comerciale din lume, şi-a menţinut, totuşi, deschise mall-urile sale ”Mega” din Rusia.

Luni, IKEA şi-a încheiat ultimele vînzări online, care fuseseră redeschise în Iulie.

Potrivit datelor înregistrate Marţi în baza de date Spark a agenţiei de presă Interfax, a companiilor ruseşti, Ingka Holding Europe B.V. a decis să lichideze IKEA Dom, la care este unicul proprietar.

IKEA Dom a fost înfiinţată în Iulie 2006.

În Iunie, Grupul Ingka a declarat că este deschis să se întoarcă în Rusia într-o zi, dar că în prezent nu există condiţii.

Ingka Group nu a răspuns la o solicitare a Reuters pentru un comentariu.