99, 9% PROCESE VERBALE PROCESATE

Bilanțul preliminar al CEC privind totalizarea rezultatelor pentru șefia statului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a făcut bilanțul preliminar privind totalizarea rezultatelor turului II de scrutin al alegerilor Președintelui Republicii Moldova.

Președinta CEC, Alina Russu a declarat că, în dimineața acestei zile, la ora 7.00, s-au închis ultimele secții de votare, constituite pe teritoriul SUA.

„Astfel, conform datelor preliminare, prezenţa la vot în cel de-al II-lea tur de scrutin prezidențial a fost de 1,610,527 alegători, ceea ce reprezintă peste 53% din numărul total de alegători incluși pe listele electorale. Pe listele de bază au votat 1,407,645 alegători, iar pe cele suplimentare 202,882 alegători. Cea mai înaltă rată de prezență la urne s-a înregistrat în Chișinău, la urne fiind prezenți 383,418 de alegători sau 58 %. Cea mai scăzută rată a prezenței la urne a fost înregistrată în raionul Cantemir, la vot participînd 20,535 de alegători, ceea ce constituie 41%”, a precizat ea.

Totodată, Alina Russu a informat că, pînă la această oră au fost procesate 99.9 la sută din procesele – verbale întocmite de birourile electorale ale secțiilor de votare.

„Potrivit informațiilor preliminare, rezultatele obținute de concurenții participanți în cursa electorală pentru funcția de Președinte sînt următoarele: Dodon Igor – a acumulat 835,010 voturi, ceea ce reprezintă 52.29%, iar pentru Sandu Maia – au votat 761,934 alegători sau 47.71%. Codul Electoral prevede că este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi în al doilea tur de scrutin”, a punctat ea.

În aceeași ordine de idei, Președinta CEC a menționat că informațiile poartă un caracter preliminar, pînă la prezentarea la CEC a documentelor electorale în original.

„Consiliile electorale de circumscripție au la dispoziție 48 de ore după închiderea secțiilor de votare pentru a prezenta procesul–verbal cu privire la totalizarea rezultatelor alegerilor pe circumscripție. Pînă la această oră, la CEC au fost recepționate documentele electorale în original parvenite din 2 consilii electorale de circumscripție. Totodată, în condițiile Codului electoral, Comisia Electorală Centrală are la dispoziție 5 zile pentru a întocmi un proces-verbal de totalizare a alegerilor, ulterior, în termen de 3 zile de la data semnării acestuia, va prezenta Curţii Constituționale un raport privind rezultatele scrutinului prezidențial”, a informat președinta CEC.

Alina Russu a mulțumit pentru implicarea tuturor instituțiilor în domeniul organizării proceselor electorale care au susținut CEC în pregătirea și desfășurarea acestui scrutin prezidențial. „În mod special, mulțumim pentru implicare celor peste 25 mii de funcționari antrenați în activități electorale. Apreciem în mod deosebit contribuția mass-media la informarea cetățenilor pe parcursul perioadei electorale, dar și la reflectarea evenimentelor produse în ziua alegerilor”, a conchis Russu.

Andriana CHEPTINE (tribuna.md)