60.000 de britanici ar putea fi rapusi de gripa, in cea mai grea Iarna din ultimii 50 de ani

Avertismentele șefilor din domeniul Sănătății sugerează că UK se aşteaptă la cel mai mare număr de decese cauzate de gripă din ultima jumătate de secol.

Decesele cauzate de gripă ar putea atinge 60 de mii în această Iarnă, care se anunţă cea mai dură din ultimii 50 de ani, transmite The Telegraph.

Avertismentele șefilor din domeniul Sănătății sugerează că UK ar putea să nu fie pregătită pentru cel mai mare număr de decese cauzate de gripă din ultima jumătate de secol.

Avertismentele au apărut pe măsură ce restricțiile de blocare și măsurile continuă să fie relaxate.

Imunitatea oamenilor față de gripă ar fi fost slăbită de ordinele de şedere la domiciliu.

Profesorul Jonathan Van-Tam a spus: „Nu mulți oameni s-au îmbolnăvit de gripă anul trecut din cauza restricțiilor Covid, deci nu există o imunitate naturală atît de mare ca de obicei.

„Vom vedea gripa circulînd în această Iarnă. Ar putea fi mai mare decît de obicei și acest lucru determină o preocupare semnificativă pentru sănătatea publică.”
„Este foarte important ca oamenii să se vaccineze cît de repede pot”, adaugă el.

Ministrul pentru Sănătate și Asistență Socială, Sajid Javid, a declarat: „Anul acesta lansăm cel mai mare program de vaccin antigripal din istoria noastră, alături de noua lansare a vaccinului de rapel Covid-19. Ambele sunt importante pentru a oferi protecție vitală nu numai pentru dvs., ci și pentru cei dragi dumneavoastră, contribuind în același timp la reducerea presiunii asupra NHS.

„Programul de vaccinare Covid-19 este un exemplu fantastic de cît de reușite pot fi programele de vaccinare – cu aproximativ 130.000 de vieți salvate.

„Este vital să continuăm acel progres incredibil cu toți cei eligibili, asigurîndu-ne că se vaccinează anti-gripal și că primesc injecții de rapel Covid-19 imediat ce sunt chemaţi.”

Dr. Nikki Kanani, lider al programului de vaccinare NHS, a declarat: „Gripa și Covid-19 costă atît vieți, cît și amenințarea crescută din partea celor doi viruși mortali din această Iarnă face și mai important ca oamenii să rămînă în continuare la obiceiuri bune, precum spălarea mîinilor în mod regulat.

„Este important ca oricine eligibil să se prezinte pentru un vaccin antigripal cît mai curînd posibil și să se înscrie la rapel atunci cînd sunt invitați – vaccinurile sunt sigure, eficiente și este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a te proteja pe tine și pe cei dragi în această Iarnă”.