27 Decembrie. Dependenta de jocuri pe calculator ar putea fi inclusa in lista problemelor de sanatate mintala
Recunoştinţă politică semnificativă: Noua gară de lîngă Zidul Plîngerii va purta numele lui Trump
Israelul va da numele preşedintelui american Donald Trump staţiei de tren ce va fi construită în apropierea Zidului Plîngerii, situat în Oraşul Vechi din Ierusalimul de Est anexat, indică Ministerul Transporturilor într-un comunicat, transmite AFP. Ministrul Israel Katz a decis Marţi să adopte recomandările unui comitet vizînd extinderea pînă în cartierul evreiesc din Oraşul Vechi a viitoarei linii de mare viteză între Tel Aviv şi Ierusalim, şi să înfiinţeze o staţie la cîteva zeci de metri de Zidul Plîngerii, a comunicat Ministerul Transporturilor. Această staţie se va numi ‘Donald John Trump’, ‘datorită deciziei sale istorice şi curajoase de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala statului Israel şi contribuţiei sale la întărirea statutului Ierusalimului drept capitală a poporului evreu şi a statului Israel’. Noua linie feroviară va fi gata în 2018 şi va lega cele două oraşe în mai puţin de o jumătate de oră.
În Marea Britanie, peste un milion de persoane se declară lesbiene, gay sau bisexuale
Peste un milion de persoane, adică 2% din populația Marii Britanii, s-au declarat lesbiene, gay sau bisexuale (LGB) în 2016, în creștere de la 1,7% în 2015, potrivit statisticilor oficiale date publicității Miercuri, informează Reuters. Aproximativ 4% dintre tinerii cu vîrste cuprinse între 16 și 24 de ani se declară LGB, în creștere cu 3 procente față de anul 2015. Această categorie de vîrstă cuprinde cel mai mare procent de persoane LGB din Marea Britanie, urmată de grupul 25-34 de ani. Statistica nu include persoanele transgender. Deși Marea Britanie este una dintre puținele țări unde persoanele LGBT au drepturi constituționale egale, activiștii spun că abuzurile și discriminarea sunt frecvente. Un studiu recent YouGov spune că agresiunile împotriva persoanelor lesbiene, gay, bisexuale și transgender s-au dublat aproape în ultimii patru ani, afectînd o persoană din cinci în ultimele 12 luni.
„Nu se schimbă statutul religios, juridic şi administrativ al oraşului Ierusalim”, anunţă Hamas
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a insistat Miercuri că recunoaşterea de către SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului „nu schimbă statutul religios, juridic şi administrativ” al oraşului, în timp ce secretarul general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), Saeb Erakat, a declarat că preşedintele american Donald Trump „a distrus” soluţia celor două state, informează EFE, dpa şi AFP. La rîndul său, şeful Hamas, Ismail Haniyeh, a spus că decizia lui Trump nu poate schimba „istoria şi geografia”. Mişcarea Hamas, cu sediul în Fîşia Gaza, a calificat totodată decizia lui Trump drept „o agresiune flagrantă împotriva poporului palestinian” şi le-a cerut arabilor şi musulmanilor „să submineze interesele SUA în regiune” şi „să evite Israelul”. Într-o intervenţie în faţa jurnaliştilor, în Gaza, Ismail Radouane, înalt responsabil al Hamas, a comentat că decizia lui Trump va deschide „porţile Infernului pentru interesele americane în regiune” şi a făcut apel la ţările arabe şi musulmane „să rupă legăturile economice şi politice cu ambasadele americane şi să-i expulzeze pe ambasadorii americani.
Un mort şi trei răniţi într-un atac armat la Moscova
Un fost proprietar al unei fabrici de dulciuri de la Moscova a ucis un paznic şi a rănit alte trei persoane într-un atac armat la fabrică, au anunţat miercuri anchetatori, relatează The Associated Press, potrivit news.ro. Bărbatul s-a certat cu noul proprietar al fabricii, după care a deschis focul cu o puşcă, a precizat Comitetul rus de anchetă. Poliţia din Moscova a dezminţit informaţii de presă potrivit cărora bărbatul a luat mai mulţi ostatici, dar a confirmat că acesta s-a baricadat în incintă. Ilia Averianov a sunat la postul de radio Afaceri FM şi a spus că se apără de un ”gang” care a colaborat cu procurori din capitală pentru a-i confisca proprietatea. Averianov a declarat că va ”lupta pînă la sfîrşit”. Autorităţile nu au comentat imediat aceste acuzaţii. Un dosar al falimentului fabricii Menlevik urmează să fie audiat la Moscova, în Ianuarie, potrivit unor documente judiciare.
Dependența de jocuri pe calculator ar putea fi inclusă în lista problemelor de sănătate mintală
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ar putea include dependența de jocuri în lista tulburărilor psihice din sistemul de clasificare a bolilor ce urmează să fie publicat în 2018, informează miercuri Xinhua, citată de Agerpres. În versiunea beta a celei de-a unsprezecea ediții actualizate a Clasificării Internaționale a Bolilor și Problemelor de Sănătate (ICD-11), dependența de jocuri a fost inclusă în categoria „tulburărilor mintale, comportamentale și de neurodezvoltare'”. Pentru a justifica diagnosticul acestei afecțiuni o persoană trebuie să manifeste o ''tulburare de control asupra jocului'', să acorde ''o prioritate ridicată jocului pînă la nivelul la care acesta să prevaleze asupra altor interese și activități de zi cu zi'' și să continue să se joace „în ciuda apariției consecințelor negative”, se arată în proiect. Un astfel de model de comportament este suficient de grav pentru a rezulta o tulburare semnificativă a vieții personale, familiale, sociale, educaționale, ocupaționale sau a oricăror aspecte de funcționare, conform ICD-11. În ultimii ani s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri de morți subite și de simptome fizice asociate jocurilor pe calculator. În 2014, o femeie în vîrstă de 27 de ani din China a murit subit după ce s-a jucat timp de zece ore fără întrerupere, amintește Xinhua. În 2015, un tînăr în vîrstă de 17 ani din Rusia a ajuns la camera de gardă a unui spital și a murit ulterior după ce a intrat în comă în timp ce se juca. Conform relatărilor, el ar fi jucat jocuri video aproape continuu timp de 22 de zile, întrerupîndu-se doar ca să doarmă și să mănînce.