26 Decembrie. Citi oameni vor fi pe Terra pe 1 Ianuarie 2018

 Cel puțin zece țări își vor transfera ambasadele de la Tel Aviv la Ierusalim, după SUA și Guatemala

Israelul se află în contact cu „cel puţin zece ţări” pentru transferul ambasadei lor la Ierusalim după exemplul Statelor Unite, a afirmat Luni vice-ministrul israelian de Externe Tzipi Hotovely, citată de AFP. Ea a făcut acest declaraţii la o zi după ce Guatemala a anunţat transferul ambasadei sale la Ierusalim. Vice-ministrul nu a dat numele ţărilor care ar putea urma acest exemplu. „Declaraţia lui Trump va genera un curent din care am văzut deocamdată numai începutul”, s-a limitat ea să afirme.

Postul naţional de radio, citînd surse diplomatice, a vorbit despre Honduras, Filipine, România şi Sudanul de Sud printre ţările care ar putea avea o astfel de iniţiativă. Potrivit radioului israelian, în acest moment este vorba numai de contacte, şi nu de negocieri concrete pentru transferul ambasadelor acestor ţări la Ierusalim într-un viitor apropiat.

Europa ia o turnura ‘periculoasa’ spre etno-naţionalism’

Intrarea partidului de extrema dreaptă în noua coaliţie de guvernare din Austria constituie o evoluţie ‘periculoasă’, a declarat Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului al ONU, Zeid Ra’ad Al Hussein, avertizînd în privinţa ‘exploatării fricii’ în Europa, transmite AFP. Într-un interviu acordat Luni agenţiei franceze, Înaltul Comisar a remarcat o ‘erodare’ generală la nivel mondial în ce priveşte drepturile omului, denunţînd ‘extrema barbarie’ în conflictele din Siria şi Yemen şi acuzînd regimul din Myanmar că a planificat reprimarea sîngeroasă, asimilabilă poate chiar unui ‘genocid’, a minorităţii musulmane rohingya. În opinia lui Zeid Ra’ad Al Hussein, noul cancelar austriac Sebastian Kurz a dat dovadă de un ‘total oportunism’ şi constituie un exemplu periculos pentru alţi politicieni din Europa. Înaltul Comisar i-a criticat de asemenea cu severitate pe responsabilii politici europeni care ar fi tentaţi ‘să exploateze teama ca mijloc de a ajunge la putere’. El a avertizat totodată în privinţa ‘unui soi de etno-naţionalism’ în Europa, care aduce aminte de perioada care a precedat Primul Război Mondial.

Directorul Bibliotecii Universitare din Iaşi şi soţia acestuia au fost găsiţi morţi în casă

Directorul Bibliotecii Central Universitare (BCU) Iaşi, Bogdan Maleon, în vîrstă de 42 de ani, şi soţia sa, Anda, în vîrstă de 38 de ani, au fost găsiţi morţi, în casă, Luni seara. Potrivit unor surse judiciare, femeia prezintă semne de violenţă pe corp, motiv pentru care anchetatorii cred că este vorba de o crimă urmată de sinucidere. Cei doi au fost găsiţi în locuinţa lor de pe strada Alistair, de o rudă care era îngrijorată că nu au ajuns la masa de Crăciun. "Trebuiau să plece într-o vizită şi nu au mai ajuns şi a venit să vadă ce fac. L-a găsit pe el spînzurat", a declarat una dintre persoanele care i-a găsit pe cei doi. Bogdan Maleon era profesor universitar la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, iar din 2015 a fost numit director al Bibliotecii Central Universitare. Anterior, Bogdan Maleon a fost director al Muzeului Universităţii Cuza, deschis în 2010. Cuplul Bogdan şi Anda Maleon nu avea copii. Cei doi au absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza", în promoţii diferite. Presa locală relatează că tragedia ar fi fost provocată de o discuţie dintre cei doi soţi care ar fi plecat de la un apel telefonic primit de femeie. Urmele de pe trupul neînsufleţit al femeii dau de înţeles faptul că Bogdan Maleon a lovit-o puternic apoi a sugrumat-o, iar apoi şi-a pus capăt zilelor, screi bzi.ro.

Un blogger activist din China a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru ''subminarea puterii de stat''

Un tribunal din China l-a condamnat Marţi pe bloggerul Wu Gan, un proeminent activist pentru drepturile omului, la 8 ani de închisoare pentru ''subminarea puterii de stat'', relatează dpa şi AFP. Potrivit Tribunalului din Tianjin (Nord), Wu Gan ''a devenit treptat nemulţumit de sistemul politic din ţară şi i-a venit ideea de a submina puterea de stat''. Potrivit aceleiaşi instanţe, Wu a folosit internetul şi alte reţele pentru a-şi propaga ideile şi a se implica în activităţi infracţionale pentru răsturnarea puterii de stat, a sistemului socialist şi pentru a pune în pericol stabilitatea socială şi politică. Wu era cunoscut online drept ''măcelarul super-vulgar'', supranume pe care şi l-a atribuit după ce a luat apărarea unei femei care îşi ucisese cu lovituri de cuţit violatorul, un cadru al Partidului Comunist.
Într-un caz separat, la Changsha (Centru), avocatul Xie Yang, al cărui caz atrăsese atenţia presei occidentale, a fost de asemenea condamnat Marţi pentru subversiune, dar cu suspendare a pedepsei, după ce a acceptat să se recunoască vinovat.
Wu Gan şi Xie Yang au fost arestaţi în 2015 în cadrul unei ample operaţiuni care a vizat sute de avocaţi, jurişti şi militanţi care se ocupau de dosare sensibile. Majoritatea au fost eliberaţi, dar mai mulţi au fost condamnaţi la închisoare. Wu Gan, în vîrstă de 44 de ani, a primit pedeapsa cea mai severă din acest grup de disidenţi, supranumit '709'.

Grupările de rebeli din Siria resping conferinţa pentru pace organizată de Rusia la Soci

Grupările de rebeli din Siria au respins conferinţa pentru pace, planificată de Rusia la Soci, argumentînd că Moscova încearcă să înlocuiască procesul de pace coordonat de ONU la Geneva şi acuzînd statul rus pentru comiterea unor crime de război în regiune, relatează site-ul agenţiei Reuters. Într-o declaraţie comună a 40 de grupări rebele, printre care şi unele dintre fracţiunile militare care au participat la mai multe runde de negocieri de pace de la Geneva, au susţinut că Moscova nu a exercitat presiuni asupra guvernului sirian pentru a ajunge la o înţelegere politică. Rusia, care a devenit o putere dominantă în Siria, în urma unei intervenţii militare efectuate în urmă cu doi ani, a primit susţinerea Turciei şi a Iranului pentru a organiza un congres, la Soci, pentru a discuta despre soluţionarea crizei siriene. Deşi Moscova susţine că atacă doar militanţi, rebelii afirmă că raidurile aeriene conduse de aceasta au ucis cîteva sute de civili din regiune.

The Economist: Naţionalismul este în ascensiune în Europa şi Statele Unite, luînd frecvent forma populismului

Naţionalismul este în ascensiune, mai ales în Europa şi Statele Unite, luînd diverse forme, precum mişcările pro-independenţă din Catalonia şi Scoţia, ori, mai frecvent, ale doctrinelor populiste şi reacţionare de dreapta, comentează revista The Economist, considerînd alarmante noile tendinţe. "Oriunde privim, naţionalismul este în ascensiune. Uneori ia forma naţiunilor autoproclamate care solicită dreptul de a-şi determina viitorul: Catalonia în Spania, Kurdistanul în Irak, Scoţia în Marea Britanie, Biafra în Nigeria. Mai frecvent, este vorba de tendinţele spre dreapta populistă şi reacţionară. Partidul Alternativă pentru Germania (AfD) a obţinut 94 de locuri în Bundestag. Marine Le Pen, liderul formaţiunii Frontul Naţional, a obţinut o treime din voturi în scrutinul prezidenţial din Franţa. În Ungaria, Austria şi Cehia au ajuns la putere naţionalişti; la fel, în Polonia. În perioada post-referendum din Marea Britanie, «au preluat din nou controlul», sau cel puţin aşa au pretins. Turcia are politici militante, Japonia vrea renunţarea la pacifism, India jonglează cu noţiunea supremaţiei hinduse, China visează la glorie, iar Rusia a adoptat o atitudine beligerantă", observă editorialiştii The Economist într-un material intitulat "Naţionalismul, încotro? / Naţionalismul nu se atenuează, dar nu este clar spre ce direcţie se îndreaptă". "Cele mai remarcabile sunt tendinţele naţionaliste din Statele Unite. America a fost prima naţiune care a proclamat independenţa faţă de toţi suveranii, cu excepţia poporului şi Constituţiei naţiunii. Statele Unite s-au perceput permanent drept un loc special. Dar, de-a lungul istoriei ţării, acest excepţionalism a fost o formă de universalism; (...). Acum, la putere a ajuns un preşedinte furios, cu doctrină nativistă, care observă că America nu mai conduce pe plan mondial, ci este lăsată în urmă, astfel că promite să o facă din nou măreaţă", adaugă editorialiştii The Economist. „Cea mai ambiţioasă tentativă de eliminare a naţionalismului este Uniunea Europeană. A reuşit, în sensul că un război între statele membre UE este în prezent de neconceput. Dar statul naţiune european nu s-a îndreptat în direcţia în care speraseră unii dintre fondatori. Guvernele naţionale continuă să conducă la Bruxelles, structurile naţionale sunt dificil de dizolvat, iar probleme precum birocraţia nu pot fi eliminate uşor.” „În Rusia, filosoful politic Aleksandr Dughin este foarte influent în rîndul naţionaliştilor. El îl consideră pe preşedintele Vladimir Putin un fel de ţar care ar reprezenta identitatea tuturor ruşilor."

Cîți oameni vor fi pe Terra pe 1 Ianuarie 2018

Populaţia mondială va ajunge la aproape 7,6 miliarde de oameni la începutul anului 2018, au anunţat reprezentanţii German Foundation for World Population (DSW), citaţi de DPA și preluați de Agerpres.Experţii German Foundation for World Population se aşteaptă ca numărul total de oameni care trăiesc pe Terra să fie de 7.591.541.000 la 1 Ianuarie 2018. Pe parcursul acestui an, numărul oamenilor de pe planeta noastră a crescut cu 83 de milioane, o cifră similară cu populaţia Germaniei.Potrivit statisticienilor, numărul oamenilor care trăiesc în Africa va creşte deosebit de rapid în următoarele decenii.Populaţia acestui continent se va dubla şi va ajunge la 2,53 de miliarde de locuitori - de la 1,26 miliarde în prezent - pînă în anul 2050.