24 Decembrie. Un politist japonez pe bicicleta urmareste un Lamborghini si-l amendeaza pe sofer
La Tel Aviv, pentru a patra Sîmbătă la rînd, s-a desfășurat „Marşul Ruşinii” împotriva Guvernului
Mai multe mii de oameni au manifestat Sîmbătă seara la Tel Aviv pentru a protesta faţă de ceea ce ei denunţă drept corupţia Guvernului, transmite AFP. Este cea de-a patra Sîmbătă la rînd cînd are loc o astfel de demonstraţie, intitulată „Marşul Ruşinii”.
Manifestanţii aveau pancarte ce chemau la demisia premierului Benjamin Netanyahu şi a altor membri „corupţi” ai Guvernului. O altă manifestaţie, ce a reunit cîteva sute de persoane, a avut loc la Ierusalim, la iniţiativa fostului ministru al Apărării, Moshe Yaalon, văzut astăzi ca un adversar al lui Netanyahu. Într-una dintre anchete, Netanyahu este suspectat că a primit ilegal cadouri de la personalităţi foarte bogate, printre care miliardarul australian James Packer şi un producător de la Hollywood, Arnon Milchan. Valoarea totală a acestor cadouri a fost cifrată de mass-media la zeci de mii de dolari. Milchan, vechi prieten al premierului, a fost la rîndul său interogat în Septembrie. Cea de-a doua anchetă încearcă să stabilească dacă Netanyahu ar fi încercat să încheie un acord secret cu proprietarul ziarului Yediot Aharonot pentru o acoperire mediatică favorabilă din partea cotidianului israelian. Potrivit ministrului justiţiei, Ayelet Shaked, Benjamin Netanyahu nu ia în calcul demisia în cazul în care va fi inculpat.
Coreea de Nord califică drept „un act de război care distruge pacea şi stabilitatea” noile sancțiuni impuse de ONU
Coreea de Nord a calificat Duminică drept „un act de război” noile sancţiuni votate Vineri de Consiliul de Securitate al ONU împotriva programelor sale nuclear şi balistic, transmite AFP. „Respingem în totalitate ultimele sancţiuni ale ONU (…) ca o atingere violentă adusă suveranităţii republicii noastre şi un act de război care distruge pacea şi stabilitatea în peninsula coreeană şi în regiune”, a declarat ministerul Nord-coreean al Afacerilor Externe, într-un comunicat difuzat de KCNA, agenţia oficială de presă a Phenianului. „Statele Unite, complet îngrozite de realizarea noastră istorică de a finaliza forţa nucleară a statului, acţionează din ce în ce mai isteric pentru a impune cele mai dure sancţiuni întîlnite vreodată şi presiune asupra ţării noastre”, arată ministerul de Externe de la Phenian, citat de agenţia EFE. Coreea de Nord mai spune că noua rezoluţie a ONU este echivalentul unei blocade economice complete împotriva sa şi că ţările care au votat sancţiunile se vor confrunta cu mînia Phenianului. Rezoluţia ONU îi vizează în special pe expatriaţii Nord-coreeni, toţi fiind obligaţi să se întoarcă acasă pînă la sfîrşitul lui 2019. Proiectul iniţial prevedea un termen de 12 luni. Mai multe mii de Nord-coreeni lucrează în străinătate, mai ales în Rusia şi China, generînd preţioase venituri în valută pentru ţara lor. Potrivit ONU, ei muncesc în „condiţii apropiate de sclavie”. Textul înăspreşte cu precădere unele dispoziţii incluse în rezoluţii precedente, în special reducînd livrările de petrol brut şi rafinat care provin majoritar din China. Aprovizionările cu produse petroliere trebuie în consecinţă să scadă cu 75%, şi nu cu 90%, cum au dorit iniţial Statele Unite.
Beata Szydlo crede că Polonia poate reconstrui o Europă a valorilor
Europa este marcată de o multitudine de diverse probleme şi există o îndepărtare radicală de valori, dar Polonia poate reconstrui o Europă a valorilor, a estimat Sîmbătă vicepremierul polonez Beata Szydlo, transmite agenţia de presă PAP. Într-un interviu acordat cotidianului Nasz Dziennik, Szydlo – fostă şefă a Guvernului de la Varşovia – a spus că cei care ‘nu sunt de acord cu o Polonie puternică’ o descriu ca fiind intolerantă. Beata Szydlo a făcut aluzie la recenta decizie a Comisiei Europene de a lansa procedura de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, articol ce prevede cazurile în care un stat membru poate fi privat de dreptul de vot în Consiliu. ”Europa trebuie să lupte pentru a-şi salva rădăcinile creştine şi identitatea. Astăzi, mulţi lideri de opinie încă se tem să spună acest lucru tare şi răspicat. Este timpul să ne alegem direcţia pentru viitor – dacă Uniunea Europeană urmează să reflecte viziunea părinţilor săi fondatori sau dacă vom merge în direcţia opusă”, a încheiat numărul 2 în Executivul de la Varşovia. Comisia Europeană a anunţat Miercuri lansarea procedurii de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia. Această procedură este declanşată atunci cînd se constată că un stat membru se află în riscul de încălcare gravă a valorilor UE şi ea poate duce la sancţiuni contra ţării respective.
Liderul de la Kremlin denunţă ‘un atac’ împotriva postului RT în SUA şi promite ‘o ripostă’
Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat Sîmbătă drept ‘atac la adresa libertăţii de exprimare’ obligarea canalului de televiziune rus RT (Russia Today) să se înregistreze ca ‘agent străin’ în Statele Unite ale Americii, liderul de la Kremlin promiţînd o ‘ripostă’, transmite AFP. ‘Atacul împotriva mass-media noastre este un atac împotriva libertăţii de exprimare’, a declarat Putin, într-o conferinţă susţinută la Da Nang, în Vietnam, în marja Forumului Asia-Pacific (APEC). ‘Va trebui să ripostăm neapărat şi va fi o ripostă similară’, a dat el asigurări. Autorităţile americane au acuzat în mod repetat RT şi agenţia de presă Sputnik, care sunt controlate de statul rus şi emit în mai multe limbi, că sunt instrumente ale propagandei Kremlinului, şi le suspectează că au încercat să influenţeze campania pentru alegerile prezidenţiale din 2016. Postul RT a anunţat Joi că se va înregistra ca ‘agent străin’ în SUA, conformîndu-se legii FARA (Foreign agents registration act), care obligă orice societate reprezentînd un stat sau o organizaţie străină să informeze în mod regulat autorităţile americane cu privire la relaţiile sale cu statul ori instituţia respective, în caz contrar urmînd să-i fie îngheţate conturile. ‘Nu există nici o dovadă care să confirme o ingerinţă a mediilor noastre în campania electorală’ din SUA, a insistat Putin. ‘Tot ceea ce este legat de dosarul rus în SUA este dovada luptei politice interne în această ţară’, a mai afirmat el, calificînd acuzaţiile de ingerinţă prin presupuse contacte cu persoane din anturajul lui Donald Trump drept ‘absurdităţi’. ‘Nu am cunoştinţă de nimic, absolut de nimic’, a subliniat el. ‘Media nu fac decît să-şi spună punctul de vedere (…), acest punct de vedere poate fi contestat, dar nu ordonînd dizolvarea acestor media sau creînd condiţii care le fac imposibilă activitatea’, a adăugat preşedintele rus, acuzînd SUA că au ‘ales opţiunea dizolvării’. ‘Riposta va fi adecvată, similară’, a afirmat el încă o dată.
Un samurai a atacat un militar în sediul Preşedinţiei Taiwanului
Un ofiţer al poliţiei militare de gardă în faţa Biroului preşedinţiei Taiwanului a fost rănit Vineri de un bărbat cu o sabie de samurai şi purtînd un steag al Chinei care ar fi încercat să intre în clădire, potrivit informaţiilor poliţiei şi mass-media de stat, transmite agenţia DPA. Poliţistul, rănit la gît, a fost transportat de urgenţă la Spitalul Universitar Naţional din Taipei pentru tratament, a declarat Central News Agency. Bărbatul, care este şomer şi locuieşte în cartierul Beitou din Taipei, şi-a atacat victima cu o sabie de samurai pe care a furat-o de la Muzeul Forţelor Armate al Taiwanului, potrivit poliţiei. El purta un steag roşu cu cinci stele, drapelul naţional al Chinei, a declarat poliţia. Autorităţile au afirmat că investighează motivul acţiunilor bărbatului. Biroul preşedinţiei şi-a întărit securitatea. O parte din clădire a fost deschisă vizitatorilor vineri de Ziua Părinţilor.
Taiwan are un guvern separat de cînd naţionaliştii chinezi au fugit în insulă în 1949 după ce au pierdut un război civil cu comuniştii în China. China consideră Taiwan parte a teritoriului său, aminteşte DPA.
Un polițist japonez pe bicicletă urmărește un Lamborghini și-l amendează pe șofer
Un polițist pe bicicletă a reușit să prindă un Lamborghini care a trecut pe roșu. Agentul l-a amendat pe șoferul bolidului de sute de cai putere, informează B1 TV. Șoferul mașinii de curse nu a mai avut răbdare să se schimbe culoarea semaforului și a trecut pe roșu. Conducătorul a fost însă surprins de un polițist aflat pe bicicletă. Omul legii nu a ezitat nici o secundă și a plecat în urmărirea bolidului. Surprinzător, polițistul a reușit să ajungă din urmă mașina la următoarea intersecție și să-l tragă pe dreapta pe șofer. Agentul l-a amendat pe bărbatul care conducea Lamborghini-ul. Interesant este și că polițistul a îngenunchiat în dreptul mașinii, ca să fie la același nivel cu bărbatul de la volan, în timp ce îi scria amenda.
În Irlanda, doi heterosexuali s-au căsătorit pentru a evita plata unei taxe pentru moştenire
Doi irlandezi heterosexuali s-au căsătorit, săptămîna aceasta, în Dublin, pentru a evita plata unei taxe de 50.000 de euro pentru moştenire. Matt Murphy, în vîrstă de 83 de ani, intenţionează să lase casa moştenire prietenului său Michael O’Sullivan, în vîrstă de 58 de ani, dar odată cu asta cel din urmă ar fi trebuit să plătească o taxă de 50.000 de euro, conform news.ro. Prieteni buni, Matt Murphy şi Michael O’Sullivan sunt heterosexuali, însă au decis să se căsătorească atunci cînd au descoperit ce taxă ar fi trebuit plătită pentru casa pe care Murphy o lasă moştenire lui O’Sullivan. După ce s-au consultat cu un avocat, Murphy şi O’Sullivan au decis că cel mai bun mod de a rezolva situaţia este aceasta. O’Sullivan, tatăl a trei copii, a explicat faptul că Murphy a fost cel care a făcut planul: „Îl ştiu pe Matty de 30 de ani. Am devenit foarte buni prieteni după ce a doua relaţie a mea s-a încheiat. Îl duc pe Matt cu maşina la tot felul de petreceri şi evenimente. A devenit prieten cu toţi prietenii mei, toţi îl iubesc. Eu mi-am pierdut apartamentul şi locuiam în casa cuiva. Acea casă a fost vîndută şi am ajuns pe străzi”. „A spus că nu mă poate plăti ca îngrijitor. În final, Matt a zis că singurul mod în care mă poate plăti este să îmi lase casa. A spus că îmi dă casa, ca să am unde să trăiesc după ce el nu va mai fi”, a mai povestit el. Cei doi s-au căsătorit într-un fost spital aflat pe strada Grand Canal din Dublin, iar petrecerea restrînsă a avut loc într-un bar. Dacă O’Sullivan a mai fost căsătorit o dată, pentru Murphy aceasta este prima cununie. În timpul ceremoniei, O’Sullivan a vorbit despre bunătatea soţului lui, în timp ce Murphy a cîntat piesa „Let the World Go By” a lui Willie Nelson. O’Sullivan a spus după ceremonie: „Îl iubesc pe Matt şi el pe mine, ca prieteni”.
Polonia vrea abrogarea legii cu privire la prescrierea crimelor comuniste
Guvernul conservator de la Varşovia vrea să abroge legea cu privire la prescrierea crimelor comise în timpul regimului comunist, lege introdusă în 1997 de executivul de stînga aflat la acea vreme la putere în Polonia, transmit AFP şi PAP. Ministrul Justiţiei Zbigniew Ziobro, care este şi procuror-general al Poloniei, a sesizat Tribunalul Constituţional pe subiectul dispoziţiilor din Codul Penal care dau ‘garanţii de impunitate’ funcţionarilor regimului comunist din perioada 1944 şi 1989. Sunt vizate infracţiuni pasibile de 5 ani de închisoare, precum torturi şi alte forme de tratament crud, inuman sau degradant, comise intenţionat de funcţionari ai poliţiei politice contra unor militanţi anticomunişti. Potrivit lui Ziobro, autorii acestor crime au beneficiat de ‘omisiuni voluntare ale urmăririi în justiţie’.
Apel pentru încetarea focului în Estul Ucrainei făcut de Emmanuel Macron şi Angela Merkel
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel au lansat Sîmbătă un apel părţilor, pe fondul creşterii ‘recente şi inacceptabile a încălcărilor încetării focului în Estul Ucrainei’, ‘să-şi asume responsabilităţile’ şi ‘să pună în aplicare cît mai curînd posibil’ acordurile de la Minsk, transmite AFP, citînd un comunicat difuzat de Palatul Elysée. Exprimîndu-şi ‘sprijinul faţă de respectarea deplină a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei’, preşedintele francez şi cancelarul german ‘subliniază că nu există o altă soluţie decît o reglementare exclusiv paşnică a conflictului’ şi ‘îşi reafirmă ataşamentul faţă de punerea integrală în aplicare a acordurilor de la Minsk’. Emmanuel Macron şi Angela Merkel cer aplicarea ‘fără întîrziere’ a ‘acordului intervenit în cadrul Grupului de contact trilateral pentru eliberarea a pînă la 380 de prizonieri deţinuţi de o parte şi de alta a liniei de contact’, ceea ce ar constitui ‘un progres major în aplicarea’ acordurilor de la Minsk. Uniunea Europeană a prelungit în această săptămînă, cu încă şase luni, sancţiunile economice impuse Moscovei în Vara lui 2014, la cîteva luni după anexarea Crimeii de către Rusia, urmată de ofensiva rebelilor proruşi în Estul Ucrainei. Kievul şi ţările occidentale acuză Rusia de susţinerea rebelilor separatişti, mai ales prin furnizarea de arme, acuzaţii respinse categoric de Moscova. Conflictul din Estul Ucrainei s-a soldat pînă acum cu peste 10.000 de morţi.