20 Decembrie. Sclavia sexuala din Afganistan a fost acceptata tacit de catre soldatii americani ani in sir

Croații ignoră decizia Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie și aduc omagii liderului bosniac croat declarat criminal de război

Premierul croat, Andrej Plenkovic, a adus un omagiu, Luni, la Mostar, luptătorilor croaţi ai războiului din Bosnia, la cinci zile după condamnarea pentru crime de război a şase dintre foştii lor responsabili, notează AFP. Şeful Guvernului de la Zagreb şi membrul croat al preşedinţiei colective a Bosniei, Dragan Covic, au depus o coroană de flori în culorile roşu şi alb ale Croaţiei la monumentul ridicat în memoria luptătorilor croaţi ucişi în conflictul intercomunitar din Bosnia (1992-1995, 100.000 de morţi), a constatat un corespondent al AFP. Andrej Plenkovic, care afirmase săptămîna trecută că este o „profunda nedreptate morală” verdictul Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) faţă de cei şase responsabili politici şi militari si croaţilor bosniaci, a explicat Luni că a venit la Mostar, unul din locurile simbolice ale crimelor pentru care au fost judecaţi, pentru a vedea „care este atmosfera după verdict (…), care este ambianţa în rîndul asociaţiilor de veterani şi printre conducătorii politici” ai croaţilor bosniaci. El şi-a făcut cunoscută intenţia de a-i „ajuta pe croaţii din Bosnia şi Herţegovina”, în special pentru „a le consolida poziţia” în faţa bosniacilor musulmani şi a sîrbilor ortodocşi. Cele trei comunităţi îşi împart puterea politică în această ţară divizată etnic. Croaţii (catolici) reprezintă puţin peste 15% din cei 3,5 milioane de locuitori ai Bosniei, bosniacii (musulmani) 50%, iar sîrbii (ortodocşi) aproape 31%.

Croaţii bosniaci consideră că nu au aceleaşi drepturi politice în comparaţie cu celelalte două comunităţi. Şase foşti lideri ai croaţilor din Bosnia au fost condamnaţi la pedepse între 10 şi 25 de ani de închisoare pentru crime de război împotriva bosniacilor. Unul dintre aceştia, găsit vinovat de epurare etnică, Slobodan Praljak, s-a sinucis înghiţind otravă în sala de audieri, imediat după ce ascultase confirmarea în apel a condamnării sale la 20 de ani de închisoare. Deşi declarat criminal de război de justiţia internaţională, Slobodan Praljak a fost salutat ca un erou de numeroşi croaţi, atît în Bosnia, cît şi în Croaţia.

Statele musulmane, după eșecul din cadrul Consiliului de Securitate, încearcă un vot crucial în cadrul Adunării Generale a ONU pentru desemnarea Ierusalimului de Est drept capitală a Palestinei

Adunarea Generală a ONU este chemată, după vetoul american Luni în Consiliul de Securitate, să voteze Joi asupra unui proiect de rezoluţie condamnînd recunoaşterea unilaterală de către Statele Unite a Ierusalimului drept capitală a Israelului, potrivit unor surse diplomatice, scrie AFP. Această instanţă reuneşte 193 de ţări. Spre deosebire de Consiliul de Securitate, în Adunarea Generală nu există drept de veto, iar documentele sale nu au caracter obligatoriu. Proiectul de rezoluţie care va fi supus Adunării reia în linii mari termenii textului discutat Luni în Consiliul de Securitate. Sunt adăugate trimiteri la rezoluţii adoptate de Adunarea Generală, inclusiv cele mai recente şi care se referă la Ierusalim. Noul text este propus de Yemen şi Turcia în numele grupului ţărilor arabe şi al Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI).

În Siria, a fost descoperită o reţea militară de excepţie de acum 4.000 de ani

O reţea militară de excepţie de acum 4.000 de ani, care include cetăţi, fortificaţii, turnuri şi forturi care comunicau prin intermediul semnalelor luminoase, a fost descoperită în Siria în urma unei analize a imaginilor aeriene şi satelitare efectuată de o echipă franco-siriană, informează AFP. Cercetarea condusă de laboratorul Archéorient (CNRS – Universitatea Lumiere Lyon 2) şi de Direcţia generală pentru antichităţi şi muzee din Siria a fost publicată Marţi în jurnalul ştiinţific ”Paléorient”, conform agerpres . ”Aceasta este prima dată cînd a fost evidenţiat un sistem de fortificaţii de o asemenea amploare. Această structură urmează relieful care domină stepa din centrul Siriei şi protejează aşezările şi zonele cele mai atractive din Epoca bronzului mijlociu” (mileniul al II-lea î.Hr.), a declarat unul dintre autori, Marie Odile Rousset, om de ştiinţă în cadrul Centrului francez de cercetare ştiinţifică (CNRS). Regiunea prospectată de misiunea franco-siriană este situată la Est de oraşul sirian Hama şi se întinde pe 7.000 de kilometri pătraţi. ”Din această epocă se cunosc în special fortificaţiile urbane, însă în acest caz este vorba despre fortificarea unui întreg teritoriu în scopul protejării drumurilor şi terenurilor”, a explicat pentru AFP Marie-Odile Rousset. Aceste fortificaţii erau constituite din blocuri mari de bazalt neprelucrate şi pereţi de cîţiva metri înălţime şi lăţime. ”Mai mult decît atît, fiecare sit fortificat era dotat astfel încît să poată comunica vizual unul cu altul, prin semnale luminoase (cu ajutorul focului) sau prin fum, aşa cum făceau indienii, cu scopul de a transmite rapid informaţii către cele mai importante centre de putere’, a precizat cercetătoarea. ”Am constatat că această zonă deloc uşor de pus în valoare era reocupată în vremuri de criză. Mai mult, recent, situl din era romană a fost reocupat de locuitorii care au fugit din Hama şi Homs”, a adăugat Rousset.

Sclavia sexuală din Afganistan a fost acceptată tacit de către soldaţii americani ani în şir

Soldaţilor americani desfăşuraţi în Afganistan li s-a cerut timp de ani de zile să nu denunţe sclavia sexuală în cadrul poliţiei afgane, potrivit unui raport oficial publicat şi citat de AFP. Serviciile inspectorului general al Pentagonului au lansat o anchetă cu privire la instrucţiunile primite de către militarii americani după o serie de reportaje despre „bacha bazi” (sau „a te juca cu băieţi”), o practică pedofilă larg răspîndită în poliţia afgană. Mai mulţi militari intervievaţi au indicat faptul că ofiţerii lor au ridicat din umeri atunci cînd le-au fost raportate posibile cazuri de pedofilie. Unul dintre aceştia „a spus că şi-a informat superiorii şi a primit ca răspuns: ‘Nu se poate face nimic’; ‘Este în afara controlului nostru’; ‘Acesta este Afganistanul’ sau ‘Este ţara lor’ „, potrivit raportului. Pentagonul nu a descurajat niciodată în mod oficial denunţarea abuzurilor sexuale, dar sesiunile de informare despre Afganistan menţionează pedofilia drept o „practică pe larg acceptată” în Afganistan. O lege interzice acordarea de ajutoare americane unităţilor militare străine care comit astfel de încălcări ale drepturilor omului. Anul trecut, după dezvăluirile AFP despre aceste practici, aleşii americani au cerut Guvernului să-şi intensifice lupta împotriva sclaviei sexuale practicate asupra tinerilor, în rîndul forţelor armate afgane sprijinite de SUA. „Bacha bazi”, care înseamnă „a te juca cu băieţi” în dari, una dintre cele două limbi oficiale ale Afganistanului, este încă o practică răspîndită în anumite părţi din Est, Sudul şi Nordul ţării. Ea constă în întreţinerea de minori care încă nu au ajuns la vîrsta pubertăţii, uneori machiaţi şi travestiţi pentru a face din ei dansatori şi sclavi sexuali. 

Coreea de Nord anunță că deține și arma cu hidrogen

Liderul Nord-coreean, Kim Jong-Un, a inspectat o bombă cu hidrogen care poate fi instalată pe noua rachetă balistică intercontinentală de care dispune Coreea de Nord, a afirmat Duminica trecută agenția oficială de presă KCNA, relatează AFP. Potrivit KCNA, Kim Jong-Un a declarat că „toate componentele bombei H au fost 100% fabricate în țară”. Dispozitivul este „o bombă termonucleară cu o putere foarte mare, fabricată prin eforturile și cu tehnologia noastră”, a spus el, citat de KCNA. Mai mulți analiști străini și-au exprimat, în ultimele luni, îndoiala în privința capacității Coreii de Nord de a fabrica o bombă H (bombă cu hidrogen sau termonucleară) și a o miniaturiza suficient pentru a fi instalată pe o rachetă.

Premierul polonez Tadeusz Morawieckia a calificat drept „ameninţări urîte” avertismentele UE ca urmare a adoptării de către Parlament a unor modificări la legile Justiţiei

Premierul desemnat al Poloniei Tadeusz Morawieckia a calificat drept „ameninţări urîte” avertismentele UE ca urmare a adoptării de către Parlament a unor modificări la legile Justiţiei, prin care sunt conferite Legislativului puteri sporite asupra sistemului judiciar, de exemplu control asupra selecţiei judecătorilor. Modificările au fost aprobate în pofida criticilor Uniunii Europene, care spune că sunt în contradicţie cu standardele ţărilor UE privind independenţa Justiţiei, fiind îndreptate împotriva statului de drept, conform news.ro . Seimul – Camera inferioară a Parlamentului polonez – a adoptat modificările legilor privind Curtea Supremă, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii din Polonia, acordînd Parlamentului dreptul de a alege 15 din cei 25 de membri ai Consiliului Naţional de Justiţie, potrivit Deutsche Welle. De asemenea, noile modificări legislative prevăd scăderea vîrstei de pensionare a membrilor Curţii Supreme, de la 70 la 65 de ani, oferindu-i însă preşedintelui ţării dreptul de a decide care judecători îşi pot continua activitatea pînă la vîrsta de 70 de ani. Dacă modificările privind legile justiţiei vor trece şi de Senat şi vor fi promulgate de preşedintele Andrzej Duda, aceasta va duce la creşterea tensiunilor dintre Polonia şi Uniunea Europeană.

Anul 2017 se numără printre primii trei cei mai călduroşi ani din istoria înregistrărilor meteorologice

Temperaturile la nivel mondial de pe uscat şi din oceane înregistrate anul acesta vor face cel mai probabil ca 2017 să se numere printre primii trei cei mai călduroşi ani din istoria înregistrărilor meteorologice, a anunţat Marţi Organizaţia Meteorologică Mondială citată de Xinhua. Anul 2017 ar urma să fie cel mai călduros înregistrat în absenţa fenomenul de încălzire El Nino, potrivit organismului specializat al ONU, potrivit agerpres . Clare Nullis, purtătoare de cuvînt a OMM, a declarat că sursa informaţiilor este Administraţia naţională americană pentru oceane şi atmosferă (NOAA), potrivit căreia suprafaţa de apă acoperită cu gheaţă din Arctica şi Antarctica a rămas la niveluri apropiate de valorile minime record. În timpul lunii noiembrie 2017, temperaturi peste cele medii au dominat cea mai mare parte a suprafeţelor terestre şi oceanice la nivel mondial, cele mai notabile temperaturi care s-au îndepărtat ce valorile medii fiind înregistrate în emisfera nordică, precizează sursa citată.

Circa 4.500 de cetăţeni ruşi au plecat în străinătate pentru a lupta alături de Stat Islamic (FSB)

Aproximativ 4.500 de cetăţeni ruşi au plecat în străinătate pentru a lupta ‘alături de terorişti’, a anunţat Marţi Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), care se teme de reîntoarcerea acestora în ţară în condiţiile în care gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a pierdut aproape în totalitate teritoriul pe care îl controla în Siria şi Irak, relatează AFP. ‘S-a constatat că aproximativ 4.500 de ruşi au plecat în străinătate pentru a participa la lupte alături de terorişti’, a declarat într-un interviu publicat pe site-ul cotidianului oficial Rossiiskaia Gazeta, directorul FSB Aleksander Bortnikov, potrivit agerpres . Pînă în prezent, serviciile de securitate au făcut cunoscută existenţa a 2.900 de jihadişti ruşi care luptă în Irak şi Siria, majoritatea originari din republicile musulmane instabile din Caucaz. Potrivit lui Bortnikov, peste 9.500 de persoane au fost judecate în Rusia în ultimii cinci ani pentru ‘infracţiuni legate de terorism sau de extremism’. În urma anunţului preşedintelui Vladimir Putin privind retragere parţială a forţelor ruse din Siria, FSB a afirmat că se teme că jihadişti din Siria se vor întoarce pe teritoriul Rusiei. Rusia a fost ameninţată de mai multe ori de Statul Islamic şi de ramura siriană a Al-Qaida după lansarea intervenţiei sale militare în Siria, pe 30 Septembrie 2015. În Rusia au avut loc mai multe atacuri revendicate de aceste grupări în ultimele luni, între care şi atentatul care s-a soldat cu 16 morţi şi zeci de răniţi pe 3 Aprilie la metroul din Sankt Petersburg (nord-vest).

Vizita lui Putin în Iran, un semn clar de respingere a politicii americane în regiune

Preşedintele rus Vladimir Putin urmează se întîlneşte Miercuri, la Teheran, cu omologul său iranian Hassan Rohani, vizită pe care Guvernul iranian o consideră un semn clar al politicii SUA anti-Iran în regiune, relatează dpa. Preşedintele Rohani se va întîlni cu Vladimir Putin şi cu preşedintele azer Ilham Aliev pentru discuţii pe teme politice şi economice care, în opinia statului gazdă, vor arăta că aprobarea Statelor Unite nu este necesară pentru cooperarea regională. „Nimeni nu acordă atenţie retoricii SUA”, a declarat Marţi ministrul de Externe adjunct iranian Ebrahim Rahimpur. Potrivit oficialului iranian, vizita lui Putin va include de asemenea discuţii în legătură cu cooperarea Iranului cu Rusia în conflictul din Siria. Ambele state sprijină guvernul lui Bashar al-Assad şi luptă împreună împotriva grupării teroriste Statul Islamic. Iranul şi Rusia susţin organizarea de noi alegeri în Siria, deşi cu participarea lui Al-Assad. În ceea ce priveşte partea economică, reuniunea de la Teheran va avea drept principal obiectiv „noi căi comerciale”, a declarat Ebrahim Rahimpur pentru agenţia Isna. Iranul ar putea obţine acces la pieţele europene via Marea Neagră, în timp ce Rusia şi Azerbaidjanul ar putea ajunge pe pieţele arabe prin Golful Persic.

După Serbia, și Republica Srpska vrea să intenteze procese împotriva tuturor statelor NATO pentru bombardamentele din 1999

Republica Srpska (entitatea sîrbă din Bosnia-Herțegovina – n.r.) se va alătura plîngerii formulate împotriva statelor NATO care sunt acuzate de provocarea unei catastrofe umanitare și de mediu în timpul și după bombardarea acestei republici cu proiectile cu uraniu sărăcit. O plîngere similară a fost pregătită, exact din aceleași motive, anul acesta, și de Serbia, scrie ediția de Luni a publicației „Glas Srpske” din Banjaluka, citată de Rador. Procesul se va baza pe șase hotărîri judecătorești definitive ale instanțelor din Italia, care au stabilit o legătură între îmbolnăvirile de cancer și șederea soldaților italieni în Bosnia-Herțegovina și Kosovo -Metohija, zone în care statele membre NATO au aruncat bombe cu uraniu sărăcit. Sîrbii acuză NATO  că  folosit bombe cu uraniu sărăcit în timpul campaniei de bombardare a fostei Iugoslavii, în 1999. Belgradul a decis că o echipă internațională de experți în științe juridice îi va reprezenta pe sîrbii care suferă de cancer ca urmare a utilizării uraniului sărăcit. Echipa este formată din 26 de experți internaționali din Germania, Franța, Italia, Rusia, China, Marea Britanie și Turcia. În Martie 1999, NATO a lansat bombardamente aeriene asupra infrastructurii militare sîrbe. Rachetele de croazieră și cu rază lungă au fost folosite pentru a doborî obiective de înaltă apărare, cum ar fi instalații strategice din Belgrad și Priștina.  Intervenția militară a NATO în Kosovo a reprezentat o încălcare a dreptului internațional, deoarece nu a avut susținerea Consiliului de Securitate al ONU.