15 migranti s-au inecat in largul coastelor libiene

Două naufragii înregistrate în largul coastelor Libiei s-au soldat cu 15 morţi, a anunţat Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi (HCR), o nouă dramă în Mediterana legată de imigraţia clandestină, relatează Marţi France Presse, potrivit agerpres.

”Moarte tragică. Corpurile unui număr de 15 persoane au fost recuperate cînd două ambarcaţiuni au sosit la baza navală Tripoli în această seară”, a indicat HCR pe contul său de Twitter în noaptea de Luni spre Marţi.

”177 de supravieţuitori au primit ajutor, unii avînd nevoie de asistenţă medicală de urgenţă din partea HCR şi a partenerilor săi”, conform aceleiaşi surse.

Migranţii plecaseră în ajun din localităţile Zwara et d’Alkhoms, situate în Vestul coastei Libiei.

Această nouă tragedie legată de imigraţia clandestină are loc la 10 zile după un raid efectuat de autorităţile libiene la periferia Capitalei Tripoli, ţinta principală fiind migranţi clandestini. În cursul operaţiunii au fost arestaţi cel puţin 5.000 de migranţi şi refugiaţi.

Libia este în fiecare an un important punct de trecere pentru zeci de mii de migranţi, plecaţi majoritar din Africa sahariană, în încercarea de a ajunge în Europa, situată la 300 de kilometri.

Numărul de migranţi decedaţi pe mare de la începutul acestui an s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă din 2020, conform datelor publicate în Iulie de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM). În Septembrie, OIM a anunţat că 1.369 de migranţi au murit în Marea Mediterană de la începutul acestui an.