ZIUA JURISTULUI SARBATORITA LA UNIVERSITATEA DE STUDII EUROPENE DIN MOLDOVA

Reprezentanți ai mediului academic și universitar, personalități marcante, studenți și profesori ai Facultății de Drept s-au reunit  la o masă rotundă la Universitatea de Studii Europene din Moldova pentru a dezbate probleme de actualitate ale justiției moldovenești.

Rectorul USEM, doctor în Drept, profesorul universitar Iurie Sedlețchi, a îndemnat studenții de la Drept să persevereze și să studieze continuu pentru a face lumea cît mai dreaptă și mai cinstită. Profesorul universitar Iurie Sedlețchi a evidențiat trei valori care trebuie să-i însoțească în viață pe juriști: corectitudinea, transparența și responsabilitatea. ”A profesa în domeniul juridic, înseamnă a se afla în slujba adevărului și a dreptății”, a subliniat profesorul universitar Iurie Sedlețchi.

Doctorul în Drept, Victor Pușcaș, judecător cu o experiență de peste 40 de ani, ex-președinte al Curții Constituționale și al Curții Supreme de Justiție a menționat că viitorilor judecători le revine sarcina de a face dreptate în țară. Potrivit profesorului universitar Victor Pușcaș,  ”Justiția nu se face cu patimă. Să nu uitați că oamenii apelează la instanță ca la o ultimă speranță, iar în spatele dosarelor se află suflete și destine”.

Reuniunea a supus dezbaterii o problema spinoasă, cea a independenței justiției și a judecătorilor. Profesorii universitari Grigore Pîrțac și Ion Bîtcă au reiterat  că cerinţa indispensabilă a statului de drept este crearea unei justiţii independente, imparţiale, apte de a soluţiona litigiile corect, conform legii.

Studenții de la Drept au participat și la un adevărat maraton al testării cunoștințelor din domeniu.

Livia Lupașcu, jurnalist, lector universitar