VLAD FILAT: REPUBLICA MOLDOVA ARE ŞANSE SĂ ADERE LA UE ÎN 2020

Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană în anul 2020 este un obiectiv în care credem şi care este realizabil. Declaraţia aparţine preşedintelui Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, şi a fost lansată în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul de televiziune „N4”.

Potrivit lui Filat, aderarea la UE depinde de „cum se va mişca clasa politică”. „Ca să aderăm la UE, mai întîi trebuie să obţinem statutul de candidat, lucru pe care îl preconizăm pentru anul 2017, iar pentru aceasta nu mai tîrziu de anul 2015 trebuie să depunem cerere de aderare”, a precizat liderul liberal-democrat.

Întrebat de posibilele coaliţii postelectorale, Filat a spus că va face coaliţie cu partidele proeuropene, însă este exclusă coaliţia cu PCRM. Liderul PLDM şi-a exprimat speranţa că negocierile dintre partidele care vor accede în legislativ după 30 noiembrie vor fi scurte, deoarece sînt multe probleme de soluţionat, inclusiv votarea bugetului pentru anul 2015.

„Nu este o dramă dacă vom intra în 2015 cu Legea bugetului pentru 2014. Proiectul bugetului pentru 2015 este elaborat, iar dacă ne vom mobiliza şi vom începe imediat activitatea după validarea mandatelor, vom reuşi să-l adoptăm în Parlament”, a punctat Filat.

Vlad Filat s-a arătat convins că formaţiunea pe care o conduce va cîştiga alegerile şi va participa la guvernare, însă nu exclude şi varianta trecerii în opoziţie. „Partidul nostru a fost format în opoziţie şi nu ne este frică dacă vom trece din nou în opoziţie. Dar în acest caz va avea de suferit parcursul european al Republicii Moldova. Noi trebuie să cîştigăm aceste alegeri pentru a continua calea de integrare europeană”, a conchis Filat.

Sursa: IPN