UE nu impune sanctiuni Belarusului

Miniştrii de Externe ai Uniunii Europene s-au întîlnit Luni cu reprezenta opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia, însă nu au reuşit să-şi depăşească divergenţele pentru a sancţiona reprimarea Preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, au declarat mai mulţi participanţi pentru AFP, scrie news.ro.

”Nu vor exista sancţiuni astăzi. Este regretabil. În pofida promisiunilor, doamna Tihanovskaia va pleca fără nimic. Aceasta este realitatea”, a deplîns unul dintre ei.

Svetlana Tihanovskaia s-a întîlnit cu miniştrii de Externe ai celor 27 de state membre UE, la un mic dejun, înainte de reuniunea acestora, şi i-a ”implorat să ajute democraţia şi drepturile omului” în Belarus, a povestit ministrul spaniol Arancha Gonzalez Laya.

”Trebuie să transmitem un semnal puternic”, a îndemnat ea.

Manifestaţiile au continuat, la fel ca de cîteva săptămîni, Sîmbătă şi Duminică, la Minsk. Cîteva sute de persoane au fost arestate.

”Este cu adevărat timpul să acţionăm şi sper ca colegii noştri să nu ia ostatice deciziile”, a avertizat ministrul lituanian Linas Antanas Linkevicius, a cărui ţară o găzduieşte pe opozantă care a fugit din Belarus.

UE a pregătit sancţiuni pe care să le impună unui număr de aproximativ 40 de persoane considerate vinovate de reprimare, însă este necesară unanimitatea pentru a fi adoptate. Or, Ciprul continuă să-şi condiţioneze acordul de adoptarea unor măsuri care să oblige Turcia să-şi înceteze forajele cu privire la gaze naturale în apele din zona economică cipriotă.

”Reacţia noastră faţă de orice tip de încălcare a valorilor şi principiilor noastre fundamentale nu poate fi pe alese. Ea trebuie să fie coerentă”, a avertizat, lasosire, şeful diplomaţiei cipriote Nikos Khristodoulidis.

Blocaj politic

Sancţiunile au fost primul punct abordat de către miniştri, iar poziţiile au rămas neschimbate, a declarat AFP alt diplomat.

Şeful diplomaţiei germane Heiko Maas şi-a exprimat însă dorinţa unei redeschideri a discuţiei cu privire la Belarus şi a cerut ca ”Preşedintele Lukaşenko să fie sancţionat de Uniunea Europeană”.

Mai multe Capitale europene consideră că o sancţionare a Preşedintelui belarus nu va ajuta tentativa de mediere solicitată de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Argumentul este acelaşi cu cel căruia i se opune Germania, care consideră ”inoportun” ca Turcia să fie sancţionată Luni, deoarece o adoptare a unor sancţiuni riscă să-i ruineze medierea cu Ankara, au declarat mai mulţi diplomaţi pentru AFP.

”Această situaţie este inacceptabilă pentru Nicosia, care şi-a menţinut vetoul Vineri”, au declarat doi dintre ei.

”Turcia a trimis înapoi în port nava Oruç Reis care opera în zona economică a Greciei, dar şi-a menţinut misiunea Yavuz, altă navă de forare, care prospectează în zona maritimă a Ciprului. Ankara mizează în mod clar pe disensiunile din UE”, a subliniat un diplomat înaintea reuniunii de Luni.

Însă ”Luni nu este sfîrşitul poveştii”, a apreciat unul dintre diplomaţii consultaţi de AFP.

Criza cu Preşedintele turc Recep Tayyip Ergogan a fost înscrisă pe ordinea de zi a summitului liderilor UE de Joi şi Vineri, iar o nouă reuniune a miniştrilor de Externe este prevăzută la 12 Octombrie.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell consideră că este în joc credibilitatea UE, în cazul în care sancţiunile impuse Minskului nu sunt adoptate înaintea summitului european.

Svetlana Tihanovskaia a anunţat, într-o conferinţă de presă, că a pledat în favoarea adoptării acestor sancţiuni şi că a cerut UE să nu-l mai recunoască pe Aleksandr Lukaşenko drept Preşedinte al Belarusului.

Tihanovskaia, care a candidat în alegerile prezidenţiale belaruse de la 9 August, a fost ameninţată şi nevoită să plece în exil. Ea s-a refugiat în Lituania şi susţine că nu se poate întoarce în ţară, pentru că ar fi ”aruncată în închisoare”.

Ea şi-a confirmat voinţa de a nu candida din nou, în cazul în care s-ar organiza noi alegeri, pentru că ”Belarusul traversează o criză economică profundă şi are nevoie de un lider puternic, un expert economic puternic” pentru a o depăşi.

Belarusul este vizat în continuare de un embargo impus vînzării de armament şi material care poate fi folosit în reprimare. Patru persoane au interdicţia unui sejur în UE, iar activele le-au fost blocate.

01.10.20 - 11:36
01.10.20 - 00:30
01.10.20 - 00:33
01.10.20 - 00:36
01.10.20 - 00:34
01.10.20 - 16:51
01.10.20 - 16:35
01.10.20 - 14:48
01.10.20 - 14:47
01.10.20 - 16:39
01.10.20 - 16:43
02.10.20 - 00:49
01.10.20 - 16:26
01.10.20 - 18:05
01.10.20 - 11:37