Tribunalul Federal i-a respins lui Vladimir Plahotniuc cererea de azil politic in SUA

Justiția moldovenească îl așteaptă cu brațele și ușile deschise!

Potrivit rferl.org., citat de Diez.md, Tribunalul Federal al SUA a respins cererea de azil politic a lui Vladimir Plahotniuc.Ședința de judecată a avut loc Vineri, la New York. Plahotniuc a contestat decizia secretarului de stat Mike Pompeo de a-l include în lista de sancțiuni a SUA și a solicitat azil politic pentru că „este persecutat în patria sa”. Instanța a respins demersul lui Plahotniuc. Acum el poate fi extrădat în patrie, la cererea autorităților moldovenești.

În Ianuarie, la patru luni de la depunerea cererii sale, lui Plahotniuc i-a fost retrasă viza americană, după ce secretarul de stat Mike Pompeo a declarat că „acțiunile sale corupte au subminat statul de drept și au compromis sever independența instituțiilor democratice din Moldova”.

Vineri, Procuratura Generală a Moldovei a anunțat că a început să pregătească documentele pentru a solicita extrădarea oligarhului moldovean care a fugit în SUA. Acest lucru s-a întîmplat după ce, Vineri, Curtea de Apel Chișinău a respins cererea avocaților lui Vladimir Plahotniuc, menținînd decizia instanței de judecată privind arestarea în lipsă a lui Plahotniuc pentru o perioadă de 30 de zile.

În proces, Plahotniuc a susținut că a fost ținta mai multor încercări de asasinat. El a mai spus că „depus multe eforturi în lupta cu corupția” și că a căutat să reducă influența Rusiei asupra sistemului politic al țării.

„Această decizie a fost luată după ce examinarea recursului învinuitului fusese stabilită inițial pentru data de 28 Mai curent, însă a fost amînată de cinci ori, la cererea avocaților acestuia. Procuratura urmează să expedieze autorităților SUA toate materialele ce-l vizează pe Vladimir Plahotniuc, în vederea extrădării acestuia”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale.