S-a decis: UE a aprobat asistenta macrofinanciara pentru partenerii de extindere, printre care si Moldova

Ambasadorii Uniunii Europene (UE) au aprobat inițiativa Comisiei Europene de a oferi o asistență macrofinanciară de pînă la 3 miliarde de euro celor 10 parteneri de extindere și de vecinătate dintre care face parte și Republica Moldova, aceasta spre a-i ajuta să facă față problemelor economice din cauza COVID-19. Potrivit propunerilor aprobate, Republica Moldova urmează să beneficieze de 100 de milioane de euro.

Cele 3 miliarde de euro au fost repartizate astfel: Albania – 180 de milioane de euro, Bosnia și Herțegovina – 250 de milioane de euro, Georgia – 150 de milioane de euro, Regatul Hașemit al Iordaniei – 200 de milioane de euro, Kosovo – 100 de milioane de euro, Republica Moldova – 100 de milioane de euro, Muntenegru – 60 de milioane de euro, Republica Macedonia de Nord – 160 de milioane de euro, Republica Tunisia – 600 de milioane de euro, Ucraina – 1,2 miliarde de euro.

Fondurile vor fi puse la dispoziție pe parcursul a 12 luni, sub formă de împrumuturi, în condiții extrem de favorabile, pentru a ajuta aceste țări să-și acopere nevoile imediate și de finanțare urgentă. Împrumuturile vor avea o scadență medie maximă de 15 ani. Asistența va fi supusă unui memorandum de înțelegere (MOU) care va fi convenit între fiecare partener și comisie.