Rusia respinge criticile presedintei Comisiei Europene cu privire la campania sa de vaccinare

Rusia a respins, Vineri, criticile formulate de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, faţă de strategia sa de vaccinare, relatează dpa, potrivit agerpres.  „Suntem nedumeriţi să auzim aprecieri ale şefului Executivului european că ”Rusia oferă milioane şi milioane de doze, în timp ce nu progresează suficient în vaccinarea propriilor oameni”, se spune într-o declaraţie emisă de Ambasada Rusiei pe lîngă UE din Bruxelles.

Aceasta a fost „fie o tentativă de a politiza problema într-un mod nefondat şi, într-adevăr, deplorabil, fie indică un nivel inadecvat de informare a unui oficial de nivel superior”, se menţionează în textul misiunii diplomatice ruse, ca reacţie la remarcile Ursulei von der Leyen făcute, Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Rusia a subliniat, în repetate rînduri, că a acordat prioritate vaccinării propriei populaţii, potrivit Ambasadei. Vaccinul Sputnik V a fost deja autorizat în 29 de ţări, se arată în comunicat. Vineri, San Marino a devenit a 30-a ţară care l-a autorizat.

Ambasada rusă din Bruxelles insistă asupra faptului că eforturile de furnizare a vaccinurilor către alte ţări „nu au nici o legătură” cu cantitatea de vaccinuri pentru populaţia rusă.

În acelaşi timp, Ministerul de Externe rus a trimis, Vineri, tuturor misiunilor diplomatice străine acreditate în Rusia invitaţii de a se vaccina cu Sputnik V împotriva COVID-19, potrivit RIA Novosti.

„O astfel de practică este răspîndită în multe state şi este destul de explicabilă – o luptă de succes împotriva epidemiei necesită, pe cît posibil, o acoperire largă a tuturor oamenilor din ţară”, a explicat MAE rus.

Potrivit diplomaţiei ruse, o campanie de vaccinare consecventă este o sarcină comună a întregii comunităţi mondiale.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) nu a primit încă o cerere de autorizare a Sputnik V, iar pentru depunerea acesteia este necesar să fie furnizat un „pachet de date complet”, menţionase Ursula von der Leyen Miercuri.