Romanul gasit vinovat pentru moartea celor 39 de vietnamezi din „camionul groazei” a fost condamnat la 27 de ani de inchisoare

Românul implicat în moartea a 39 de imigranți vietnamezi, sufocați într-un camion frigorific, a fost condamnat la 27 de ani de închisoare. Gheorghe Nica, în vîrstă de 43 de ani, cu dublă cetățenie română și britanică, a fost găsit vinovat de omuciderea a 39 de bărbați, femei și copii de origine vietnameză, ale căror trupuri au fost descoperite într-un container în Octombrie 2019.

Nica, cel care a coordonat operațiunea, a recunoscut în fața instanței că a luat parte la transporturile ilegale în primele două curse, din 11 și 18 Octombrie 2019, însă insistă că în cea de a treia, care s-a soldat cu moartea vietnamezilor, nu a fost implicat și nu știa că în container se află oameni, ci credea că este un transport de țigări.

În Octombrie 2019, 39 de persoane au fost găsite decedate într-un parc industrial în apropiere de Londra. Victimele din „camionul groazei” erau 28 de bărbați, 8 femei și 3 copii cetățeni vietnamezi, cu vîrste cuprinse între 15 și 44 de ani. Înainte să moară, aceștia au încercat să sune la serviciul de urgență din Vietnam pentru a li se oferi ajutor.

Potrivit anchetatorilor, temperatura din interiorul containerului a trecut de 38,5 grade Celsius ceea ce a dus la moartea tuturor persoanelor aflate în camion prin asfixiere și hipertermie sau supraîncălzire.