REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (7august 2019)

A fost aprobat un nou model al permiselor de conducere

Guvernul a aprobat miercuri, 7 august, noul model al permiselor de conducere. Astfel, acesta va fi de tip cartelă pe bază de policarbonat, cu gravare laser, de formatul ID-1. Din noul tip de permis vor fi excluse datele cu privire la grupa sangvină și vor fi rezervate două spaţii pentru eventuale inscripţionări ale autorităţii emitente. Noile prevederi vor intra în vigoare nu mai tîrziu de 1 ianuarie 2020. Permisele de conducere de model 1995, 2008 şi 2015, vor rămîne valabile, iar deţinătorii acestora nu au obligaţia de a le preschimba.

 

Procurorii au descins în mai multe birouri vamale din capitală şi la Oficiul Poştal Chişinău

Procurorii au descins în dimineaţa zilei de miercuri, 7 august, la birourile vamale Chişinău, Centru şi nr. 4, la Filiala CPTP a ÎS „Poşta Moldovei”, precum și la Oficiul Poştal Chişinău, în dosarul privind schemele de contrabandă cu anabolizante, chihlimbar, tutun şi alcool etilic. Dosarul privind schemele de contrabandă prin aerogară a fost iniţiat de procurori pe 27 iunie 2019, în baza declaraţiilor făcute de fostul şef al Companiei de Stat „MoldATSA” în cadrul unei emisiuni televizate.

 

MAEIE: Beneficiarii care au pierdut dreptul de a deține pașapoarte diplomatice, trebuie să le restituie

În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a solicitat parlamentului, guvernului și Aparatului Președintelui Republicii Moldova, restituirea pașapoartelor diplomatice și de serviciu de către beneficiarii care au pierdut dreptul să le dețină, în conformitate cu legislația. Prin urmare, în vederea neadmiterii utilizării ilegale a actelor de identitate speciale, MAEIE a transmis Ministerului Afacerilor Interne lista persoanelor ale căror documente speciale au fost declarate nevalabile.

 

Guvernul a numit noi secretari de stat la Agricultură, Sănătate și Economie

Guvernul a decis astăzi numirea Iulianei Cantaragiu în funcția de secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Totodată, Alexandru Sonic a fost numit secretar de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii. Un nou secretar de stat are și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Postul va fi ocupat de Alexandru Voloc.

 

Statul va aloca 2,4 mln lei pentru compensații persoanelor supuse represiunilor politice

Ministerul Finanțelor va aloca din contul mijloacelor prevăzute de bugetul de stat pentru anul 2019, autorităților administrației publice locale, peste 2,4 milioane de lei pentru restituirea valorii bunurilor prin achitarea de compensaţii persoanelor supuse represiunilor politice. O hotărîre în acest sens a fost aprobată de guvern. În bugetul de stat pentru anul 2019 sînt aprobate în acest scop mijloace financiare în sumă de 6,9 milioane de lei.

 

CSP se va întruni pentru a demara concursul pentru funcția de procuror general

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) urmează să se întrunească în ședință vineri, 9 august. Pe ordinea de zi a ședinței, este inclus și subiectul privind anunțarea concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general al R. Moldova. Funcția a rămas vacantă la 11 iulie, după demisia lui Eduard Harunjen. În prezent, interimatul este asigurat de Dumitru Robu, candidatura căruia a fost propusă de parlament.

 

O grupare specializată în contrabandă cu implanturi dentare a fost anihilată

O grupare specializată în contrabandă cu implanturi dentare a fost anihilată de către procurorii PCCOCS. Potrivit oamenilor legii, organizatorul şi beneficiarul nemijlocit al acestei activităţi este un cetăţean al Turciei care, în complicitate cu cetăţeni ai Republicii Moldova, introduceau ilegal mărfurile pe teritoriul ţării fără a fi supuse controlului vamal. Mărfurile aduse prin contrabandă din Turcia erau ulterior comercializate clinicilor stomatologice private, cu un preţ mai redus faţă de prețurile oficiale stabilite. Astfel, în urma a 12 percheziții au fost depistate şi ridicate obiectele introduse prin contrabandă în valoare de peste 3 mln lei. Ca urmare a percheziţiilor, au fost reţinute patru persoane, printre care un cetăţean al Turciei. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă pînă la 10 ani de închisoare.

 

Sistemul de aprovizionare cu apă din Cahul va fi dezvoltat cu susţinerea Germaniei

Guvernul Germaniei va finanţa un proiect de aprovizionare cu apă şi sanitaţie în raionul Cahul. Proiectul prevede dezvoltarea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare în municipiul Cahul și patru sate învecinate: Cotihana, Crihana Veche, Pașcani și Manta. Astfel, cu finanţarea partenerilor germani urmează să fie construiţi opt kilometri de rețele de alimentare cu apă și de canalizare în satul Cotihana, fiind reabilitate și sistemele de canalizare din satele Crihana Veche, Pașcani și Manta. Totodată, sistemul de alimentare cu apă din municipiul Cahul va fi restaurat și extins cu 11 km, rețelele de canalizare vor fi extinse, iar stația de pompare va fi reparată.

 

Proiectele sociale din domeniul sistemului de pensionare au fost examinate la Președinție

La Președinție au continuat consultările cu partenerii de dialog social pe marginea proiectelor sociale din domeniul sistemului de pensionare, lansate de șaful statului. La ședință a fost examinat proiectul de lege care prevede indexarea pensiilor de două ori pe an – la 1 aprilie și 1 octombrie. Acesta mai relevă că indexarea la 1 aprilie se va efectua conform procedurii în vigoare– pentru toți beneficiarii, echivalent cu media Indicelui Prețurilor de Consum pe ultimii trei ani. La 1 octombrie 2020, de indexare vor beneficia circa 400 mii de pensionari, mărimea pensiei cărora nu depășește nivelul minimului de existență. Acest plafon va fi majorat treptat, cuprinzînd un număr tot mai mare de beneficiari ai dublei indexări.