REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT- 2 (3 decembrie 2020)

CCM a avizat pozitiv proiectul Guvernului de modificare a Constituției

Curtea Constituțională a R. Moldova (CCM) a pronunțat joi, 3 decembrie, dispozitivul Avizului privind proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției R. Moldova. Înalta Curte a avizat pozitiv proiectul de lege înaintat de Guvern prin care au fost propuse mai multe modificări la Legea Supremă ce vizează judecătorii. De partea cealaltă, judecătorul Curții Constituționale, Serghei Țurcan, a emis o opinie separată privind proiectul de modificare și completare a Constituției, promovat de Guvern.

 

Zece persoane, printre care doi copii, s-au intoxicat cu medicamente

Zece intoxicații cu medicamente, dintre care două cazuri la copii, au fost înregistrate în ultimele trei zile. Vîrstele pacienților fiind cuprinse între 1 și 82 de ani. De la începutul săptămînii, la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au parvenit 23 de solicitări pe motivul urgențelor toxice. De asemenea, au fost înregistrate trei cazuri de intoxicație cu medicamente cu scop de suicid.

 

175 de persoane, documentate la frontieră pentru nerespectarea regulilor antiepidemice

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de personae a constituit 12 582 de traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 5 668 de traversări, dintre care 3 891 de treceri la frontiera moldo-română, 1 461 de treceri la frontiera cu Ucraina și 316 treceri aeriene. Totodată 175 de persoane au fost documentate pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice (art.76' al CC al RM).

 

Dr. Filtrex este primul producător de măști de protecție din Moldova care a primit certificat de conformitate europeană

Măștile de protecție Dr. Filtrex, produse în R. Moldova, au primit certificat de conformitate europeană, aceasta fiind singura fabrică de măști de la noi din țară care poartă acest marcaj. Certificarea CE, oferită de autoritățile compentente europene, indică faptul că produsul este evaluat înainte de a fi introdus pe piață și că întrunește cerințele europene de siguranță, sănătate și protecție a mediului. Marcajul este oferit doar produselor realizate în conformitate cu legislația UE și pot circula liber pe piața europeană.

 

Poliția va investiga vandalizarea expoziției foto dedicată medicilor

Primăria municipiului Chișinău condamnă acțiunile de vandalizare a expoziției foto dedicată medicilor din prima linie, amplasată pe panourile pentru ziare din Parcul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, adiacent străzii Al. Pușkin. Astfel, reprezentanții organelor de poliție vor verifica înregistrările video din zonă, în scopul identificării persoanele responsabile pentru a fi trase la răspundere. Totodată, municipalitatea atenționează ca obiectivele recent reabilitate se află sub supraveghere video, iar persoanele care vor comite acțiuni de vandalizare sau furturi pe proprietate municipală vor fi sancționate.

 

Ambasada Statului Qatar a oferit un lot de ajutor umanitar Societății Invalizilor din R. Moldova

Ambasada Statului Qatar a oferit astăzi un lot de ajutor umanitar Societății Invalizilor din R. Moldova, în contextul marcării Zilei Internaționale a persoanelor cu dizabilități. Lotul, care conține diverse echipamente, a fost transmis de Hamad bin Rashid Al-Athba, Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statului Qatar în R. Moldova. Acesta a specificat că misiunea își propune să vină și în viitor cu ajutoare pentru persoanele speciale, care se confruntă cu mai multe dificultăți, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19. La 3 decembrie, la nivel internațional este consemnată Ziua persoanelor cu dizabilități.

 

Drumurile publice sînt operaționale

Drumurile publice sînt operaționale, după ce pe parcursul nopții, pe întreg teritoriul țării au fost înregistrate temperaturi scăzute, iar în centrul și nordul țării – cu ninsori şi izolat ceață, comunică Administrația de Stat a Drumurilor (ASD). Potrivit instituției, au fost desfășurate lucrări de patrulare și combatere a lunecușului pe traseele naționale din municipiul Chișinău, Bălți, raioanele Cahul, Fălești, Sîngerei, Orhei, Rezina, Telenești, Glodeni, Florești și Șoldănești. În procesul tehnologic au fost implicate 29 de utilaje speciale cu participarea a 52 de muncitori rutieri.

 

Marea Britanie, PNUD, OMS și OHCHR susțin lucrătorii medicali din stînga Nistrului

Peste 1160 de pachete cu alimente neperisabile, produse igienice și 1500 de pachete cu măști și dezinfectanți vor ajunge la circa 1200 de femei, bărbați și copii vulnerabili de pe malul stîng al rîului Nistru. Printre beneficiari sînt supraviețuitoare ale violenței domestice și copiii lor, mame singure, persoane cu dizabilități, persoane de etnie romă, vîrstnici, persoane cu afecțiuni cronice sau cu sistemul imunitar slăbit, precum și persoane care trăiesc cu HIV. Cu ajutorul Marii Britanii, 26.875 de halate de protecție urmează a fi distribuite lucrătorilor medicali din prima linie din cadrul instituțiilor medicale de pe malul stîng al rîului Nistru.

 

Din 2 decembrie agricultorii pot depune cererile de acordare a compensațiilor

Începînd din 2 decembrie, agricultorii au posibilitatea să depună cereri pentru a solicita compensații pentru semănăturile de culturi agricole de grupa a II-a, ce au fost afectate de secetă. Cererile de acordare a compensațiilor pentru producătorii agricoli ce au avut terenuri însămînțate cu porumb pentru roada anului 2020 și au fost afectate de secetă în proporție de peste 60 la sută pot fi depuse la oficiile Teritoriale ale AIPA pînă pe data de 8 decembrie. Pentru a obține ajutorul financiar, solicitantul trebuie să dețină sau să lucreze în fapt suprafețe de teren însămînțate cu porumb; să dispună de cont bancar în monedă națională (MDL) și să prezinte datele din actele de constatare.

 

Elevii din Chișinău vor continua să fie prezenți în sălile de clasă

Instituțiile de învățămînt general din capitală vor continua să activeze conform modelelor (I-VII) selectate la începutul anului școlar 2020 – 2021. Totodată, cetățenii sînt chemați să sprijine eforturile autorităților, prin respectarea măsurilor de siguranță pentru prevenirea și controlul infecției COVID-19. Viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici, a precizat astăzi că procesul educațional în instituțiile de învățămînt din Chișinău va fi desfășurat în continuare conform modelului selectat la începutul anului de studiu. Cutasevici a declarat că, din cele 150 de școli, doar două instituții de învățămînt își desfășoară activitatea la distanţă. În prezent, în municipiul Chișinău activează 150 de instituții de învățămînt primar și secundar. Totodată, peste 70% din numărul total al elevilor în școli sînt prezenți zilnic în sălile de clasă.