REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (26 noiembrie 2019)

Teatrul de revistă „Ginta Latină” sărbătoreşte 30 de ani de la fondare

Ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Corneliu Popovici a participat în seara zilei de ieri, 25 noiembrie la evenimentul dedicat aniversării a 30 de ani de la fondarea Teatrului de revistă „Ginta Latină”. În discursul său, ministrul Popovici a menţionat că Teatrul de revistă „Ginta Latină” reuşeşte să se impună în mediul teatral prin unicitatea genului abordat şi anume cel de divertisment, care adaugă vieţii culturale din ţara noastră un plus de culoare, o alternativă a teatrului tradiţional.

 

Locatarii unui bloc din capitală au fost evacuaţi în urma unei scurgeri de gaze

Locatarii unui bloc cu 14 nivele din capitală au fost evacuaţi noaptea trecută în urma unei scurgeri de gaze de la o butelie defectă. Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, pompierii au fost alertaţi să intervină în seara zilei de 25 noiembrie la un bloc de locuit din bulevardul Dacia după ce locatarii au simţit un miros specific de gaz. Detectorul de gaze a identificat la etajul întîi o locuinţă unde a fost stabilită o concentraţie sporită de gaz însă nimeni din stăpînii locuinţei nu era acasă.

 

Ministrul de externe s-a întîlnit cu Ambasadorul Armeniei

Ministrul de externe Aureliu Ciocoi l-a primit pe ambasadorul Republicii Armenia în Republica Moldova, Jivan Movsisyan. În cadrul întrevederii au fost discutate aspectele cooperării bilaterale în plan politic, comercial-economic și cultural-umanitar, inclusiv prin promovarea contactelor la nivel înalt. În acest context, a fost reiterată oportunitatea desfășurării ședinței comisiei interguvernamentale moldo-armene pentru colaborare comercial-economică dar și organizarea unei runde de consultări bilaterale între ministerele de externe.

 

Ministerul de externe a emis o avertizare de călătorie pentru Grecia

Ministerul Afacerilor Externe informează că există un risc ridicat pentru fenomene şi condiţii meteo foarte intense în Grecia. Autorităţile elene au emis un cod roşu de furtună pentru regiunile Macedonia Centrală, Thessalia şi Peloponez. De asemenea, în regiunile Tracia, Macedonia de Est, insulele Dodecanese şi nord-estul insulelor din Marea Egee, este valabil un cod portocaliu.

 

O delegație a R. Moldova întreprinde o vizită de lucru la Consiliul Europei

O delegație a R. Moldova, condusă de Fadei Nagacevschi, ministrul al justiției, întreprinde o vizită de lucru la Consiliul Europei cu scopul de a prezenta Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept proiectul Strategiei de reformă a justiţiei. Din delegație face parte Secretarul general al Aparatului Președintelui Republicii Moldova, Nicolae Posturusu. În cadrul vizitei sînt planificate mai multe întrevederi cu oficiali ai Consiliului Europei.

 

Aproape un sfert din instituţiile şcolare nu dispun de alimentare cu apă din surse sigure

Circa 24,2% din apa cu care sînt asigurate instituțiile de învățămînt din ţară nu corespunde parametrilor sanitaro-chimici. Cele mai afectate sînt instituţiile din sudul ţării, indică datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Potrivit sursei citate, calitatea apei potabile din şcoli şi grădiniţe constituie o problemă prioritară de sănătate publică. Anual din sursele de alimentare cu apă a acestor instituţii sînt prelevate probe. Conform ultimelor măsurări, 24,2% din apa cu care sînt asigurate instituțiile de învățămînt nu corespunde parametrilor sanitaro-chimici, cele mai multe nereguli fiind înregistrate în raioanele Cimișlia, Ceadîr-Lunga şi Ștefan Vodă.

 

Grupul Gas Natural Fenosa în R.Moldova își schimbă denumirea

Grupul Gas Natural Fenosa în R.Moldova, care asigură cu energie electrică circa 70% din populația țării își schimbă denumirea în Premier Energy. Noua denumire coincide cu cea a altor companii din sectorul gazier și energetic din România, care sînt controlate de holdingul EMMA Capital din Cehia și milionarul ceh Jiri Smejc, acționarul majoritar al Gas Natural Fenosa.

 

Şapte moldovence au murit în anul curent după ce au fost supuse violenţei

În primele nouă luni ale acestui an, victime ale violenţei au devenit 555 de femei și 152 bărbați, iar șapte femei au fost supuse violențelor fizice soldate cu moartea. Datele au fost făcute publice de Inspectoratul General al Poliției în contextul demarării Campaniei internaționale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, desfășurată anual în perioada 25 noiembrie - 10 decembrie. Potrivit sursei citate, în R. Moldova femeile sînt agresate cel mai des în familie.

 

Proiectul bugetului public național pentru anul 2020 prevede venituri în sumă de 69,2 mlrd lei

Proiectul bugetului public național pentru anul 2020 prevede venituri în sumă de 69,2 mlrd de lei și cheltuieli de 75,3 mlrd de lei. În aceste condiții, deficitul bugetar este prognozat a fi în sumă de 6 mlrd 115 mln lei, în creștere cu 3,3% față de anul curent. Proiectul a fost prezentat la ședința Comisiei naționale pentru negocieri și consultări colective. Astfel, se preconizează ca în anul 2020 veniturile bugetului public național vor înregistra o creștere nominală de 8,9%, iar cheltuielile vor spori cu 8,5%.

 

Universitatea de Stat din Comrat va deschide mai multe specialităţi

Autorităţile din UTA Gagauz-Yeri planifică să deschidă mai multe specialităţi în cadrul Universităţii de Stat din Comrat (USC), în special la profil pedagogic. Potrivit Nataliei Cristeva, şeful Direcţiei pentru educaţie în executivul autonomiei, „avem mare nevoie de cadre pedagogice tinere. Am analizat situaţia şi, ţinînd cont de faptul că universităţile din ţară instruiesc mai puţini pedagogi pentru a preda în limba rusă, am negociat cu Universitatea de la Comrat”.

        

Tineri de pe malul stîng al Nistrului au efectuat o vizită la Președinția R. Moldova

Tineri de pe malul stîng al Nistrului au efectuat marți, 26 noiembrie, o vizită la Președinția R.Moldova. Inițiativa organizării unei astfel de vizite aparține Comisiei pentru Tineret din cadrul Consiliului Societății Civile pe lîngă Președintele R. Moldova. Totodată, aceștia se vor întîlni și cu șeful statului Igor Dodon. Potrivit organizatorilor, vizita are loc în contextul înțelegerilor bilaterale recente ale președintelui Igor Dodon cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski și are drept scop dezvoltarea unui dialog continuu între tinerii de pe malul stîng și drept al Nistrului.