REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (4 martie 2021)

În primele 2 zile de imunizare au fost efectuate 2604 vaccinuri

Secretarul de stat al Ministerului sănătăţii, Tatiana Zatîc califică primele 2 zile din campania de imunizare anti-COVID-19 drept un succes. În total, deja au fost vaccinaţi 2604 medici, iar acest lucru înseamnă mai puţine infectări şi mai mulţi medici la datorie pentru a face faţă pandemiei. Şefa de la sănătate califică drept un fenomen firesc reticenţa unor angajaţi medicali în raport cu vaccinul, însă menţionează că medicii, prin exemplul lor, vor fi cei care vor influenţa succesul sau eşecul campaniei de imunizare în rîndul populaţiei generale.

 

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1550 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 4548 de teste, fiind confirmate 1550 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care șase de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 189 397 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 76 sînt lucrători medicali: medici-26, asistenți medicali-36, personal auxiliar-14. În cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați peste 3900 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 322 în stare extrem de gravă (56 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată). Alte 701 persoane au fost vindecate. În total, 168 143 de persoane au fost tratate de COVID-19.

 

Asigurarea cu transport spre Chișinău rămîne o prioritate pentru locuitorii din suburbii

Conform sondajului on-line lansat de Primăria municipiului Chișinău, principala problemă sesizată de locuitorii din suburbiile municipiului Chișinău o reprezintă asigurarea transportului tur/retur către capitală. Sondajul are drept scop stabilirea priorităților de dezvoltare a acestor localități cu contribuția financiară a municipalității. Astfel, circa 33,53 la sută din locuitorii din suburbiile orașului au identificat asigurarea transportului tur/retur către capitală ca fiind o prioritate. La finele acestei săptămîni, procesul de stabilire a priorităților pentru dezvoltarea suburbiilor capitalei se va încheia. Locuitorii comunelor suburbane mai pot vota doar pînă la data de 7 martie.

 

A fost elaborat proiectul Strategiei de dezvoltare a educaţiei pentru anii 2021-2030

Primul Proiect al Strategiei de dezvoltare a educaţiei pentru anii 2021-2030 „EDUCAŢIA 2030" și al Programului de implementare al acesteia a fost discutat în cadrul unei ședințe de lucru la care au participat reprezentanții Ministerului educației, UNICEF Moldova și echipa de experți ai Institutului de Politici Publice. Ministrul Lilia Pogolșa a apreciat munca depusă de experții Proiectului și a mulțumit echipei UNICEF, care împreună cu Parteneriatul Global pentru educație au susținut financiar elaborarea acestor documente de politici pentru sistemul educațional național.

 

Autorităţile au verificat achitarea vinietei de către șoferii cu mașini înmatriculate în străinătate

Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) și Inspectoratul Național de Securitate Publică (INSP) al Inspectoratului General al Poliției au desfășurat acțiuni commune de verificare a respectării prevederilor Regulamentului circulației rutiere și regulilor privind vinieta de către participanții la traffic. Acțiunea derulată în municipiul Chișinău a avut drept scop identificarea conducătorilor auto care au încălcat prevederile Regulamentului circulației rutiere, depistarea eficientă și documentarea mijloacelor de transport pentru care nu a fost achitată vinieta. Potrivit autorităților, în anul 2020, au fost procurate circa 435 mii de viniete cu un cost total de peste 95 milioane de lei.

 

Biroul relații cu diaspora anunță înregistrarea la Programul DOR – Diaspora*Origini *Reveniri

Biroul relații cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat, declară deschisă perioada de înregistrare la cea de-a IX-a ediție a Programului guvernamental *Diasporă*Origini*Reveniri 2021 (Programul DOR). Programul DOR se va desfășura în perioada 08 - 17 august 2021 avînd drept scop consolidarea legăturilor emoționale, culturale și de identitate ale copiilor și tinerilor din diasporă cu țara de origine R. Moldova. Pentru a participa la Programul DOR, solicitanții urmează să întrunească următoarele criterii de eligibilitate: abilități de comunicare în limba română; creativitate, deschidere, artistism.

 

O nouă sală de operații a fost inaugurată la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie

O nouă sală de operații, dotată cu aparataj medical care asigură o securitate aseptică în perioada de pandemie, a fost inaugurată ieri la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie. Reparația sălii de operații a durat doi ani, aceasta fiind dotată cu aparate medicale performante precum neuronavigator cerebral și spinal, aparat de radiologie mobil 3D cu braț, microscop de operație și aparat de anestezie. În noua sală, toate aparatele sînt conectate într-un sistem informațional integrat, care minimalizează utilizarea informației în format de hîrtie sau pelicula, reducînd riscul de infecții nosocomiale.

 

Două categorii de deponenți ai BEM vor primi indexații în 2021

Membrii Cabinetului demisionar de miniștri au luat decizia privind aprobarea categoriilor de vîrstă ale deponenților Băncii de Economii din Moldova (BEM) pentru plata sumei indexate în anul 2021. Conform hotărîrii Executivului, au fost aprobate două categorii de vîrstă ale deponenților Băncii de Economii pentru plata sumei indexate în anul 2021. Din prima categorie fac parte deponenții născuți pînă în anul 1991 inclusiv, pentru plata sumei indexate aferente primei etape. Din cea de-a doua categorie - deponenții născuți pînă în anul 1957 inclusiv, pentru plata sumei indexate aferente etapei a doua.

 

O comisie specială va selecta candidații pentru funcția de Ombudsman

În Parlament va fi constituită o comisie specială pentru selectarea candidaților la funcția de Ombudsman. O decizie în acest sens a fost adoptată ieri de Comisia juridică, numiri și imunități. Comisia urmează să fie alcătuită din membri ai Comisiei drepturile omului și relații interetnice și ai Comisiei juridice, numiri și imunități. Astfel, comisia va desfășura concursul public, va selecta și va propune Parlamentului candidații pentru funcția de Avocat al Poporului (Ombudsman). La moment interimatul funcției de Ombudsman este exercitat de către Maia Bănărescu, avocatul poporului pentru drepturile copilului.

 

Șapte intoxicații cu monoxid de carbon au fost înregistrate în ultimele 48 de ore

IMSP CNAMUP informează că în ultimele 48 de ore de activitate, echipele de asistență medicală urgentă au deservit 4806 solicitări. După acordarea primului ajutor medical calificat la etapa de prespital, 1775 persoane, inclusiv 126 copii au fost transportați asistat către departamentele de urgență al instituțiilor spitalicești din țară. În această perioadă la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au fost înregistrate 20 solicitări pe motivul urgențelor toxice, inclusiv 7 cazuri de intoxicație acută cu monoxid de carbon.