REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (30 ianuarie 2020)

Postul vamal Giurgiulești va fi reabilitat și modernizat

Postul vamal Giurgiulești urmează a fi reabilitat. Serviciul Vamal a inițiat procedura de achiziție a lucrărilor pentru reabilitarea și modernizarea postului vamal. Valoarea estimată a lucrărilor fără TVA este de 5 mln. 334 mii 800 lei. Perioada de depunere a ofertelor este 27 martie – 8 aprilie 2020. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, în concordanță cu regulile Programului Operațional Comun România – R. Moldova 2014-2020 și este cofinanțat de Guvernul Republicii Moldova.

 

Decizia de politică monetară a BNM confirmă veridicitatea prognozelor anterioare

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis, cu vot unanim, să mențină rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 5,5 la sută anual. Totodată, rămîn neschimbate ratele de dobîndă la creditele și depozitele overnight de 8,5 la sută și, respectiv, 2,5 la sută anual. În același timp, norma rezervelor obligatorii se va diminua gradual conform hotărîrii din luna decembrie 2019 . Decizia a fost luată în baza noii prognoze a inflației.

 

Leul moldovenesc se apreciază

Leul moldovenesc se apreciază în raport cu moneda unică europeană. Banca Națională a stabilit pentru joi, 30 ianuarie, un curs de 19 lei şi 33 de bani pentru un euro, cu cinci bani mai puţin decît ieri. Valoarea dolarului american scade cu patru bani, pînă la 17,57 lei. Leul românesc se depreciază cu un ban şi costă patru lei şi patru bani. Hrivna ucraineană se ieftineşte şi ea cu un ban şi costă 70 de bani. Rubla rusească rămîne la aceeaşi valoare de 28 de bani.

 

Vlad Filat rămîne în libertate

Curtea de Apel Chișinău a respins recursurile depuse de Penitenciarul nr.13 și de Administrația Națională a Penitenciarelor prin care s-a cerut suspendarea hotărîrii de eliberare condiționată a lui Vlad Filat. Potrivit argumentației reprezentanților Administrației Naționale a Penitenciarelor, Filat nu a îndeplinit cel puțin două condiții din planul individual care prevede eliberarea condiționată înainte de termen. Pe lîngă eliberarea condiționată, hotărîrea Judecătoriei Chișinău a anulat și pedepsele complementare care prevedeau interdicția de a ocupa funcții publice pe un termen de 5 ani și retragerea Ordinului Republicii.

 

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a efectuat o vizită de lucru în raionul Briceni

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a efectuat o vizită de lucru în raionul Briceni. În cadrul discuțiilor cu șefii subdiviziunilor și instituțiilor din subordinea Consiliului Raional, au fost abordate problemele și obiectivele din domeniile finanțelor publice, sănătății, învățămîntului, protecției sociale, ordinii publice, alte probleme de actualitate. În contextul situației bugetare, speakerul a menționat necesitatea reducerii dependenței autorităților locale de nivelul II de transferurile de la bugetul de stat și, respectiv, generării resurselor proprii de creștere economică.

 

Autoritatea Aeronautică Civilă a emis o Circulară tuturor agenților aeronautici

În baza recomandărilor Organizației Aviației Civile Internaționale (OACI), Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Ministerului sănătății a R. Moldova, Autoritatea Aeronautică Civilă a emis o Circulară pentru toți agenții aeronautici, în scopul prevenirii răspîndirii infecțiilor respiratorii acute de geneză virală (Coronavirus 2019-nCoV) și asigurării siguranței zborurilor pentru pasageri, personalului aeronautic navigant/nenavigant și personalul care activează pe Aeroportul Internațional Chișinău. Circulara este elaborată în baza Planului de acțiuni de pregătire și răspuns în caz de urgențe în domeniul sănătății publice.

 

Guvernul a aprobat Planul de acțiuni privind siguranța rutieră pentru anii 2020-2021

Membrii Guvernului au aprobat Planul de acțiuni privind siguranța rutieră pentru anii 2020-2021. Acesta prevede mai multe acţiuni, care au scopul să îmbunătăţească situaţia în traficul naţional. Potrivit deciziei Executivului, la nivel naţional va fi instituită o platformă de comunicare în domeniul siguranței rutiere, de elaborarea căreia vor fi responsabile autorităţile centrale şi cele locale, mediul academic şi organizaţii neguvernamentale. De asemenea, planul prevede îmbunătățirea sistemului de management integrat al acțiunilor instituțiilor specializate de intervenție în cazul accidentelor rutiere, cum ar fi: îmbunătățirea dotării serviciilor de urgență cu autospeciale pentru descarcerare și ambulanțe.

 

Ghenadie Ţepordei este noul director al Agenţiei Proprietăţii Publice

Cabinetul de miniștri l-a numit în funcția de director general al Agenției Proprietății Publice (APP) pe Ghenadie Ţepordei, care îşi va începe activitatea în acest post din 30 ianuarie. Totodată, membrii Guvernului au aprobat demiterea fostului şef al APP, Mihai Rusu. De asemenea, Executivul a aprobat cererea de demisie, din 29 ianuarie, a şefului Inspectoratului General de Poliţie, Alexandru Pînzari, după ce luni, 27 ianuarie, Judecătoria Chișinău cu sediul la Rîșcani a emis o hotărîre prin care obligă Guvernul R. Moldova să-l restabilească în funcția de șef al Inspectoratului General de Poliție.