REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (18 iunie 2018)

Misiunea OSCE în Moldova a fost sesizată în legătură cu deplasarea unor coloane de tehnică militară

Biroul politici de reintegrare și-a exprimat ”profunda îngrijorare în legătură cu incidentul ce a avut loc pe data de 14 iunie 2018, fiind fixat faptul deplasării pe traseul Tiraspol-Grigoriopol-Dubăsari-Rîbnița a trei coloane de autocamioane de tip URAL, ZIL, KAMAZ, UAZ, tehnică și blindate militare de tip TAB, DRDM în număr de aproximativ 40 de unități”. Un comunicat de presă al Biroul precizează că ”în procesul de documentare a acestora s-a constatat că pe majoritatea din aceste unități era aplicată nejustificat simbolica forțelor de pacificare, în timp ce ultimele nu dispun de asemenea dotări tehnice și reieșind din faptul că o parte din autovehicule aveau aplicate stickere cu drapelul Federației Ruse și numere militare ruse, poate fi presupusă apartenența lor la Grupul Operativ al Trupelor Ruse”.

 

Prim-ministrul Estoniei, Jüri Ratas, întreprinde o vizită la Chișinău

Premierul Republicii Estonia, Jüri Ratas, întreprinde în perioada 17-19 iunie o vizită în R. Moldova. Șeful Executivului de la Tallinn va avea luni, 18 iunie, o întrevedere cu prim-ministrul Pavel Filip, în cadrul căreia va fi examinată evoluția relațiilor moldo-estoniene și perspectivele de intensificare a colaborării bilaterale, pentru atingerea obiectivului european al țării noastre. Programul vizitei include ședința în format extins a delegațiilor R. Moldova și Republicii Estonia. Ulterior, premierul estonian va efectua o vizită la Compania Naţională de Asigurări în Medicină.

 

Livrarea gazelor naturale va fi sistată în perioada 18-22 iunie pe unele adrese din capitală

Întreprinderea ”Chișinău-Gaz” va sista, în perioada de 18-22 iunie 2018, livrarea gazelor naturale către consumatorii din sectorul Buiucani al capitalei, în legătură cu efectuarea unor lucrări planificate asupra rețelelor existente. Printre adresele din sectorul Buiucani, unde va fi sistată livrarea gazelor naturale se numără: Piața Dimitrie Cantemir 1; bd. Ștefan cel Mare și Sfînt; str. 27 Martie 1918; str. Bucuriei; str. Caișilor; str. Calea Ieșilor; str. Columna; str. Ghenadie Iablocikin; str. Ghidighici; str. H. Coandă; str. Ion Creangă; str. M. Viteazul; str. Mesagerului; str. Mitropolit Dosoftei; str. Prunului; str. Trușeni și str. Zavoiului.

 

Economia moldovenească a înregistrat, în primul trimestru, o creștere de 3,7 la sută

Economia R. Moldova a înregistrat o creștere în termeni reali de 3,7 la sută, în primul trimestru al acestui an, față de 3,1 la sută în perioada similară a anului precedent. Statisticile confirmă estimările analiștilor și ale autorităților, care se așteaptă la un avans de 3-4 la sută în acest an. Biroul Naţional de Statistică (BNS) a anunţat astăzi rezultatele pentru ianuarie-martie ale acestui an care indică o creștere pe serie brută pînă la 37,6 miliarde de lei a Produsului Intern Brut (PIB). Este al nouălea trimestru consecutiv în care economia este în creștere, după declinul din anul 2015. Potrivit BNS, cea mai mare contribuţie la creșterea economică a avut-o comerțul cu ridicata și amănuntul, informațiile și comunicațiile, industria extractivă și cea prelucrătoare, precum și tranzacțiile imobiliare și construcțiile.

 

Ministrul de externe întreprinde o vizită în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi întreprinde în perioada 17 – 20 iunie curent, o vizită de lucru în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, unde va discuta cu oficialii britanici aspectele relațiilor bilaterale dintre două țări. Agenda vizitei include întrevederi bilaterale cu Sir Alan Duncan, ministru pentru Europa și Americi, Gregory Hands, ministrul Comerțului Internațional al Marii Britanii, responsabil de investiții și comerț, alți factori de decizie din executivul britanic. La Londra, Ministrul Ulianovschi are programate întrevederi de lucru cu președintele Băncii Europene pentru Dezvoltare și Reconstrucție, Suma Chakrabarti, și Heinz Kauffman, director la BERD, responsabil de relațiile cu R. Moldova.