REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (15 martie 2018)

R. Moldova a semnat noile contracte de achiziționare a energiei electrice

Societatea pe acțiuni Energocom a cîștigat licitația și a semnat cu compania Centrala electrică Moldovenească (Centrala de la Cuciurgan) și DTEK Pavlogradugoli din Ucraina noile contracte de furnizare a energiei electrice către R. Moldova, pentru perioada 1 aprilie 2018 – 31 martie 2019. Potrivit noilor contracte, 70 la sută din energia electrică necesară R. Moldova va fi achiziționată de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30 la sută - de la compania DTEK Pavlogradugoli din Ucraina. Această proporție a fost stabilită pe considerente ce țin de diferența de preț dintre cei doi ofertanți, astfel încît cetățenii să plătească un tarif final cît mai mic, dar și o mai bună securizare a furnizării energiei electrice, precizează Serviciul informare și comunicare cu mass-media al Ministerului Economiei și Infrastructurii. Prețul mediu de achiziție constituie 5,24 cenți USD/kWh. Deși prețul de achiziție oferit de către cei doi furnizori este mai mare decît cel din contractul precedent, tarifele plătite de cetățeni pentru energia electrică consumată nu se vor majora, afirmă Ministerul Economiei.

 

Parlamentul a găzduit o expoziție inedită

O expoziție a Muzeului Victimelor Genocidului din cadrul Centrului de Cercetare a Genocidului și Rezistenței Populației Lituaniei este găzduită în această săptămînă de Parlamentul R. Moldova. Expoziția cu genericul ”Sub cer străin. Locuitorii Lituaniei în lagărele și locurile de exil din URSS. Anii 1940 - 1958” este un omagiu adus lituanienilor care au trecut prin ororile deportărilor, exil și lagăre, dar și un angajament de a menține vie memoria istoriei și dorința de a nu se mai repeta niciodată aceste atrocități, au menționat organizatorii expoziției. Pînă la inaugurare, expoziţia respectivă a fost găzduită de Parlamentul European, exponatele fiind ulterior prezentate în Polonia, Franţa, Marea Britanie.

 

Preţul gazelor naturale ar putea să fie redus substanțial

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță pentru 16 martie dezbateri publice în cadrul cărora vor fi aprobate tarifele și prețurile la gazele naturale pentru anul 2018. Potrivit proiectului ANRE, populaţia ar putea să plătească cu peste 20 la sută mai puţin la factura de gaze naturale. La dezbaterile publice din săptămîna trecută, reprezentanţii ANRE au propus reducerea tarifului la gazele naturale pentru consumatori finali în medie cu 20,3 la sută, pînă la 4420 lei pentru o mie de metri cubi de gaze (fără TVA). Furnizorul de gaze naturale a solicitat o reducere cu 11,4 la sută a tarifului mediu pentru consumatorii finali, de la 5545 lei pentru o mie de metri cubi de gaze, pînă la 4914,97 de lei. La furnizarea de gaze către consumatorul final se aplică o taxă pe valoarea adăugată de 8 la sută, care este inclusă în factură. Prețurile la gazele naturale furnizate de Moldovagaz centralelor electrice de termoficare și altor titulari de licențe din sectorul termoenergetic pentru utilizare în activitatea reglementată, potrivit proiectului, este de 4018 lei pentru o mie de metri cubi, față de 5000 de lei în prezent.

 

Uniunea Europeană va oferi Asistență Societății Civile din R. Moldova

Uniunea Europeană va ajuta Organizațiile Societății Civile (OSC) din R. Moldova să-și consolideze capacitățile instituționale, prin creșterea potențialului de accesare a fondurilor nerambursabile și a nivelului de implicare în procesul de luare a deciziilor în guvernarea locală, regională și națională. Este obiectivul principal al proiectului „Asistență Tehnică pentru susținerea dezvoltării Organizațiilor Societății Civile din R. Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de consorțiul condus de Family and Childcare Center (KMOP). Evenimentul de lansare a avut loc în data de 14 martie 2018 la Chișinău, cu participarea șefului Delegației UE în R. Moldova, Ambasadorul Peter Michalko. Proiectul cu durata de implementare de trei ani este adresat organizațiilor societății civile locale, inclusiv din regiunea transnistreană, care vor dori să aplice pentru obținerea fondurilor nerambursabile din partea Uniunii Europene.

 

A fost prezentat Conceptul „Arena Chișinău”

Conceptul „Arena Chișinău” a fost prezentat la Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI), în cadrul primei ședințe a Grupului de lucru pentru implementarea proiectului de edificare a arenei polivalente. Grupul urmează să elaboreze, în termen de 10 zile, Foaia de parcurs pentru asigurarea implementării proiectului și să examineze crearea unui parteneriat public-privat în acest sens. Serviciul informare și comunicare cu mass-media al MEI precizează că pînă la data de 1 aprilie 2018, membrii Grupului urmează să prezinte Guvernului spre examinare și aprobare proiectele actelor normative necesare implementării acestui proiect. „Construcția unei arene polivalente reprezintă o prioritate strategică a statului, odată ce oferă R. Moldova o serie de avantaje și oportunități”, a declarat ministrul economiei, Chiril Gaburici, președinte al Grupului de lucru, care a prezentat proiectul. El a mai informat că, potrivit studiului de pre-fezabilitate, elaborat de către Ministerul Educației, „Arena Chișinău” va avea o capacitate de 3000-5000 de locuri, 800-1200 de locuri de parcare și va putea găzdui diferite evenimente sportive.