REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (28 Septembrie 2020)

Mama tînărului care a ucis doi protestatari în Kenosha, aplaudată la o adunare republicană „pentru curajul fiului său”

Wendy Rittenhouse, mama lui  Kyle Rittenhouse, tînărul de 17 ani care a împușcat și a ucis doi protestatari în Kenosha, în luna August, a fost invitată la o adunare a femeilor republicane, unde a fost aplaudată „în picioare” pentru „curajul fiului său”, scrie Business Insider. Rittenhouse a fost invitată de comentatorul conservator Michelle Malkin, care a vorbit la eveniment despre „siguranță și autoapărare”.

Kyle Rittenhouse, adolescentul de 17 ani acuzat de omor cu intenție în timpul protestelor violente din orașul Kenosha, statul Wisconsin, este un tînăr care obișnuia să pozeze pe rețelele de socializare îmbrăcat militar sau purtînd arme. El făcuse parte dintr-un program dedicat tinerilor interesați de forțele de ordine, iar conturile sale pe rețelele sociale arată interesul său către această latură.Tînărul se poza înarmat, afișînd mesaje în sprijinul Poliției (Blue Lives Matter).

Fost oficial al băncii Morgan Stanley: Dolarul american se va prăbuşi în 2021

Stephen Roach, fostul preşedinte al Morgan Stanley Asia,  crede că dolarul american se va prăbuşi în Iunie 2021, scăzînd cu 35% faţă de marile monede de schimb în următorii doi ani. El spune că există o probabilitate de 50% ca economia Statelor Unite să se confrunte cu o recesiune dublă din cauza pandemiei de coronavirus, scrie Mediafax.

Stephen Roach îşi bazează predicţia pe o serie de elemente istorice, subliniind că 8 din ultimele 11 cicluri de recuperare ale business-urilor au înregistrat o scădere dublă.

„Rata netă a economiilor la nivel naţional, care însumează economiile tuturor indivizilor, business-urilor şi sectorului guvernamental, a înregistrat un declin record în al doilea trimestru, intrînd în teritorii negative pentru prima dată de la criza financiară din 2009”, spune Stephen Roach, care în prezent lucrează pentru Universitatea Yale. „Pe măsură ce ne îndreptăm către sezonul gripal, rata de infecţie va începe să crească din nou, numărul deceselor va ajunge la un nivel inacceptabil de mare, riscul unei a doua scăderi economice reprezintă un lucru pe care nu îl putem ignora”, a arătat economistul într-o intervenție la CNBC.

Cu pielea de pește din tomberoane, direct în industria modei de lux

Trei studenți la chimie au avut curiozitatea și interesul să se uite cu alți ochi la tomberoanele din spatele restaurantelor. Cu gîndul la folosirea eficientă a resurselor existente, au avut ideea să dea o utilitate pentru pielea de pește, în special de somon. Și au trimis-o direct către industria modei. Start-up-ul francez încearcă acum să pătrundă cu acest produs în industria premium.

„Era o resursă aruncată. Dar ea e asemănătoare cu pielea tradițională. Impusul a fost să reciclăm”, a explicat Benjamin Malatrait, co-fondator Ictyos, cum i-a venit această idee.

Cei trei fondatori aveau, prin studii, cunoștințe de chimie și apoi au învățat procesul prin care pielea e vopsită. Împreună au pus bazele companiei Ictyos. Compania adună între 10 și 12 tone de piele de pește pe an. Procesul de curățare, tăbăcire, vopsire durează circa două săptămîni. Ictyos lucrează cu 250 de clienți, de la companii pînă la artizani, care folosesc pielea de pește pentru brățări de ceas, poșete și chiar haine. Casa Jean Rousseau preia produsele Ictyos pentru huse de telefon și portofele.

„Pielea de somon are cîteva particularități – flexibilitate și finețe. Grosimea sa este sub jumătate de milimetru, dar are o rezistență apropiată de cea a pielii de bovină. Are totuși dimensiuni mici, însă textura sa este apropiată de cea a solzilor. Arată ca cea de reptilă. Vizual... e chiar exotică”, explică Benjamin Malatrait.

În rețeaua de apă din Texas a fost descoperit un microb care se hrănește cu creierul uman

O amibă mortală, care se hrănește cu creierul uman, a fost descoperită în rețeaua de alimentare cu apă a unui oraș din Texas, relatează The Independent.

Locuitorilor din Brazoria și din zona apropiată li s-a interzis să bea sau să folosească apă de la robinet, din cauza microbului care provoacă o variantă foarte rară de encefalită care progresează foarte rapid și omoară persoana infectată într-o săptămînă.

Amiba, cunoscută sub numele de naegleria fowleri, este prezentă în rețeaua de apă care ajunge la 58.000 de persoane. Experții în sănătate spun că aceasta afectează oamenii atunci cînd apa contaminată intră în organism prin nas. Riscul cel mai mare de infectare este în lunile Iulie, August și Septembrie.

Amiba care se hrănește cu creierul uman a fost descoperită în 1962. De atunci, 145 de oameni au fost infectați în Statele Unite. Doar patru au supraviețuit, fiecare caz fiind considerat un miracol medical. Printre simptomele infectării sunt durerile de cap, voma și febra.

Însărcinată fiind, și-a salvat soțul din fălcile unui rechin-taur

O femeie însărcinată și-a salvat soțul din gura unui rechin în apele din apropierea coastei statului american Florida, relatează CNN.

Aflați într-o vacanță de familie în Florida, soții Dukes-Eddy, acompaniați de cîțiva membri ai familiei, au hotărît să înoate în apele oceanului. La puțin timp după ce a intrat în apă, însă, Andrew Eddy a fost atacat de un rechin. Soția sa însărcinată a văzut aripa rechinului dar și cum apa începe să se înroșească, se arată în raportul departamentului de Poliție din Comitatul Monroe.

Conform martorilor oculari, rechinul, descris ca fiind din specia rechinului-taur, cu o lungime între 2,4 și 3 metri, s-a lovit de Eddy și l-a atacat imediat, mușcîndu-l de umăr. Fără să stea o clipă pe gînduri, soția sa, însărcinată, s-a aruncat în apă și a reușit să își salveze soțul de atacul rechinului. Bărbatul a fost imediat transportat cu un elicopter la un spital din Miami, iar rana provocată a fost calificată de medici drept „gravă”. Nu au mai fost raportate alte atacuri de rechini în zonă, deși mai multe persoane se aflau în apă la acel moment.

ONU atenționează: Să nu abordăm schimbările climatice cu aceeași dezbinare cum am gestionat coronavirusul! La pandemie am picat testul!

„Dacă planeta va aborda schimbările climatice cu aceeaşi dezbinare şi dezordine cu care a gestionat coronavirusul, mă aştept la tot ce este mai rău”, a declarat Antonio Guterres, secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), potrivit CNBC. Oficialul a blamat „lipsa de pregătire, cooperare, unitate şi solidaritate” de care au dat dovadă ţările în ultima perioadă. „Pandemia reprezintă un test pentru cooperarea la nivel internaţional – un test pe care l-am picat în mod categoric.”

Săptămîna trecută, David Beasley, directorul executiv al Programului Alimentar din cadrul ONU, a declarat că organizaţia are nevoie de 4,9 miliarde de dolari pentru a-i susţine pe cei afectaţi de foamete. „Există, la nivel mondial, 2.000 de miliardari cu o avere netă de 8 trilioane de dolari. (...) Nu mă opun oamenilor care vor să facă bani, însă umanitatea se confruntă cu cea mai mare criză pe care am văzut-o vreodată. Există 270 de milioane de oameni care se îndreaptă către pragul înfometării şi au nevoie mai mult ca niciodată de ajutorul nostru”, spune Beasley, citat de Mediafax.

”Franţa este în război contra terorismului islamic”

”Franţa este în război contra terorismului islamic”, a declarat ministrul de Interne francez Gerald Darmanin Duminică, la două zile după un atac cu armă albă comis la Paris în apropierea fostului sediu al săptămînalului satiric Charlie Hebdo şi soldat cu doi răniţi, relatează AFP, potrivit agerpres. ”Suntem într-o situaţie extrem de critică, suntem în război contra terorismului islamic. (…) I-am cerut prefectului Poliţiei din Paris să consolideze măsurile de securitate, inclusiv la locuri care pot fi simbolice”, a declarat Darmanin în timpul unei vizite la sinagoga din Boulogne-Billancourt, în apropiere de Paris, pentru sărbătoarea evreiască Yom Kippur.

El a amintit că în ultimii trei ani în Franţa au fost dejucate 32 de atentate, ceea ce înseamnă o medie de aproape un atentat pe lună. ”Evreii sunt în mod special ţinta atentatelor islamiste”, a adăugat ministrul francez de Interne, care a menţionat că în Franţa există 774 de obiective (şcoli, sinagogi) care sunt protejate şi că peste 7.000 de poliţişti şi militari au fost mobilizaţi Duminică pentru Yom Kippur.

Șeful diplomației din Belarus acuză la ONU ţările occidentale că încearcă să semene haos şi anarhie în ţara sa

Ministrul belarus de Externe Vladimir Makei a acuzat ţările occidentale că încearcă să semene „haos şi anarhie” în fosta republică sovietică care continuă să fie zguduită de proteste de stradă după alegerile contestate din 9 August, informează Reuters. „Vedem încercări de a destabiliza situaţia din ţară”, a declarat Makei într-o înregistrare video adresată Adunării Generale a ONU. „Imixtiune în afacerile noastre interne, sancţiuni şi alte restricţii impuse Belarusului vor avea efectul opus şi sunt dăunătoare pentru absolut toată lumea”, a remarcat şeful diplomaţiei de la Minsk.

„Declaraţii pline de cinism au fost făcute de o serie din colegii noştri occidentali cu privire la presupusa lor îngrijorare faţă de suveranitatea şi bunăstarea Belarusului”, a declarat Vladimir Makei. „În realitate, acestea nu sunt altceva decît încercări de a aduce haos şi anarhie în ţara noastră”.