Realitatea internationala pe scurt (17 Octombrie 2019)

5 ani de închisoare pentru polonezii care promovează educația sexuală pentru tineri

Persoanele care țin cursuri de educație sexuală pentru tineri și care promovează metodele de contracepție ar putea fi condamnate la cinci ani de închisoare în Polonia, conform unui proiect de lege susținut de partidul de guvernare Lege și Dreptate. Propunerea de schimbare a Codului Penal, inițiată de Fundația Pro-Dreptul la Viață, a fost citită Marți în Seim, Camera Inferioară a Parlamentului polonez, relatează Gazeta.pl.

Partidul Lege și Dreptate consideră că scopul legii este de „a oferi protecție legală pentru copii și tineri, în fața depravării sexuale și a demoralizării” și dacă va fi adoptată, va interzice „promovarea publică a activității sexuale a minorilor”. Joanna Scheuring-Wielgus, unul dintre fondatorii partidului ”Acum!”, a depus o cerere de respingere a proiectului. „Acest proiect este o tragedie. Echivalează educația sexuală cu pedofilia”, a declarat Joanna Scheuring-Wielgus. Modul în care este formulată legea ar putea duce la acuzarea și condamnarea mai multor categorii profesionale, nu doar a educatorilor sexuali. Aceasta ar putea viza și ginecologii care prescriu pastile anticoncepționale, psihologii școlari și chiar și jurnaliștii care susțin și editează materiale despre sexualitate. Următoarea ședință a Camerei Inferioare a Parlamentului va începe cu votarea moțiunii depuse de Joanna Scheuring-Wielgus. În cazul în care moțiunea va trece, propunerea legislativă va fi abandonată.

În 2011, 87,5% dintre polonezi au declarat că sunt creștini de confesiune catolică, conform Institutului Național de Statistică. Aproape 40% dintre ei susțin că participă în fiecare Duminică la Sfînta Liturghie, conform Institutului pentru Biserica Catolică din Polonia.

Un hoț a furat un tablou de Dali în 30 de secunde. “Nimeni nu a putut face nimic”

Un bărbat a furat Duminică o schiţă a lui Salvador Dali, în valoare de 20.000 de dolari, dintr-o galerie din San Francisco (SUA) în care individul a intrat în plină zi şi a plecat cu lucrarea sub braţ, fără ca nimeni să-l oprească, a relatat Miercuri EFE. Postul american de televiziune ABC a prezentat imagini ale camerelor de supraveghere în care se vede suspectul intrînd în galeria Dennis Rae Fine Art din oraşul San Francisco, Duminică la 16:40 ora locală. După circa 30 de secunde de la intrarea în galerie, bărbatul, purtînd şapcă şi pantaloni scurţi, iese liniştit cu lucrarea lui Dali sub braţ, fără ca nimeni să-i iasă în cale, potrivit Agerpres. În înregistrarea video difuzată, pare ca hoţul să aibă o complice: o femeie care se află lîngă el la intrarea în galerie, dar care nu intră odată cu el în sală. Lucrarea este o gravură intitulată ”Corrida de toros surrealista: jirafa en llamas”, realizată de Dali între 1966 şi 1967 şi are dimensiunile de 51 X 66 centimetri.

Poliţia din San Francisco nu a arestat încă pe nimeni legat de acest furt şi a cerut colaborarea cetăţenilor pentru a-l putea aresta pe suspect şi a recupera preţioasa lucrare a lui Dali.

Elton John, mărturisiri dure despre viața lui Michael Jackson: „Era un bolnav mintal”

Cîntăreţul britanic Elton John descrie în memoriile sale publicate recent cum “regele pop-ului” s-a schimbat dramatic de-a lungul anilor, relatează ziarul spaniol ABC în ediţia sa online.

Elton John, 72 de ani, a decis să nu ţină nimic secret în memoriile sale, publicate în foileton de ziarul Daily Mail, indiferent de consecinţe. După ce a mărturisit că a suferit de un cancer la prostată şi despre dependenţa sa de sex şi droguri, cîntăreţul abordează, într-un alt capitol, aspecte din viaţa unui prieten de-al său, Michael Jackson. Deşi au fost prieteni timp de mulţi ani, Elton John l-a descris pe “regele pop-ului” ca “bolnav mintal” şi o persoană “o persoană tulburată”.

“L-am cunoscut pe Michael cînd avea 13 sau 14 ani... Era cel mai adorabil copil pe care ţi-l poţi imagina. Dar, la un moment dat, a început să se izoleze de lume şi de realitate, cum a făcut şi Elvis Presley”, spune Elton John în memoriile sale. “Dumnezeu ştie ce îi trecea prin cap şi ce medicamente îi fuseseră prescrise, însă de fiecare dată cînd mă întîlneam cu el în ultimii ani, mă gîndeam doar că bietul om îşi pierduse complet capul. Nu vreau să spun asta în sensul distractiv al cuvîntului. Era un bolnav mintal şi o persoană tulburată cînd te aflai în preajma sa”, a continuat el. Cîntăreţul a precizat că la una dintre petrecerile sale organizate în Los Angeles, l-a găsit pe Michael Jackson jucîndu-se cu fiul asistentei sale. A crezut atunci că “regele pop-ului” nu se simţea bine în compania adulţilor şi că se refugiase în universul copiilor. Nu a ajuns niciodată să-l suspecteze de ceva. Acuzaţiile de abuz asupra copiilor au venit mai tîrziu, după cîţiva ani, şi mai ales după moartea megastarului, a încheiat Elton John.

Din cauza României, Comisia Europeană nu poate începe mandatul la 1 Noiembrie

Parlamentul European a amînat Miercuri votul pentru validarea viitoarei Comisii Europene conduse de Ursula von der Leyen, programat iniţial să aibă loc pe 23 Octombrie, în cadrul sesiunii plenare de săptămîna viitoare a PE de la Strasbourg, relatează dpa, citînd surse europarlamentare. Votul de pe 23 Octombrie nu mai poate avea loc în condiţiile în care candidaţii a trei ţări - România, Ungaria şi Franţa - au fost respinşi în cadrul procesului de validare din PE din motive de conflict de interese sau de etică. Pînă în prezent, doar Ungaria şi România au propus noi candidaţi, dar preşedinta aleasă a CE nu a anunţat că-i propune pe cei doi pentru posturile de comisari, informează Agerpres. Comisia Europeană ar fi trebuit să intre în funcțiune la 1 Noiembrie. 

Trump, ironic în timp ce sunt uciși oameni nevinovați: Siria să lupte cu Turcia, au mult nisip cu care să se joace

Siria poate lupta cu Turcia dacă vrea recuperarea teritoriilor pierdute, a declarat Miercuri Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, criticat pentru că a facilitat intervenția militară turcă în Nord-Estul Siriei, potrivit Mediafax.

„Dacă Siria vrea să lupte pentru a-şi recupera teritoriile, acest lucru ţine de ei şi de Turcia. Au mult nisip cu care să se joace”, a declarat Donald Trump Miercuri, citat de agenţia Associated Press. Liderul de la Casa Albă a precizat că trupele americane au fost „în mare parte retrase” din zonele vizate de ofensiva militară turcă lansată în Nord-Estul Siriei. Preşedintele SUA, Donald Trump, a fost criticat dur de politicieni americani, dar şi la nivel internaţional pentru că a retras trupe americane din Nordul Siriei pentru a permite Turciei să lanseze o operaţiune militară împotriva grupurilor insurgente kurde care erau aliate cu Washingtonul. Ulterior, Administraţia Donald Trump a somat Turcia să înceteze ofensiva militară din Siria.

Turcia ar putea fi considerată responsabilă pentru abuzurile comise de grupurile armate ce îi sunt afiliate, iar execuţiile aplicate de rebelii pro-turci în zona de conflict pot constitui crime de război, potrivit ONU. În jur de 100.000 de oameni și-au părăsit casele din Nordul Siriei, potrivit estimărilor făcute de Națiunile Unite, în condițiile în care Turcia își continuă ofensiva peste granițe, în Siria, în zonele locuite de kurzi.

O profesoară din Marea Britanie și-a amenințat elevii, printre care și copii evrei, că "îi va trimite la camera de gazare"

O profesoară de școală generală din Marea Britanie a fost concediată după ce le-a spus elevilor săi, în glumă, că "îi va trimite la camera de gazare", dacă nu își fac temele, informează Daily Mail. Școala primară Newberries a concediat-o pe profesoară la finalul săptămînii trecute, după ce părinții elevilor, printre care și copii evrei, s-au revoltat.Profesoara ar fi făcut remarca în timpul unei ore la care participau 28 de elevi, printre care 11 evrei. Potrivit părinților, a spus: "Ar fi bine să terminați tema repede, sau o să vă trimit pe toți la camera de gazare".

Cînd unul dintre elevi a confruntat-o, profesoara a spus că glumea, și-a cerut scuze și i-a rugat pe elevi să nu spună nimănui ce s-a întîmplat. Copiii și-au informat părinții, iar aceștia au luat legătura cu directorul școlii. În acea seară, Consiliul profesoral al școlii a avut o ședință și profesoara a fost concediată a doua zi. Decizia a fost rapidă pentru că femeia nu avea contract de muncă cu școala, fiind venită print-o agenție de forțe de muncă. Școala unde a avut loc întîmplarea se află în Radlett, Hertfordshire, un sat cu 8.000 de locuitori, dintre care un sfert sunt evrei.

Kövesi a devenit oficial procuror-șef european

Dacian Cioloș, președintele PLUS din România și al grupului Renew Europe, a anunțat, Miercuri după-amiază, că a fost făcut ultimul pas formal pentru validarea Laurei Codruța Kövesi în funcția de procuror-șef al Parchetului European (EPPO). Fostul premier a felicitat-o cu această ocazie pe fosta șefă a DNA. Informația a fost publicată ulterior și pe site-ul Parlamentului European: „Doamna Kövesi își poate începe mandatul de 7 ani”.

Dacian Cioloș a participat Miercuri la Conferința Președinților din Parlamentul European, în cadrul căreia a fost făcut ultimul pas formal pentru validarea Laurei Codruța Kövesi în funcția de procuror-șef al Parchetului European (EPPO), transmite PLUS într-un comunicat de presă. Parchetul European trebuie să fie înființat și operațional pînă în Noiembrie 2020.

„În acest sens, era o urgență numirea procurorului-șef european. Fiind prima persoană care ocupă această funcție, Laura Codruța Kövesi va avea sarcina de a organiza de la zero EPPO, iar atribuțiile sale în cei șapte ani de mandat vor consta în special în construirea structurii administrative și operaționale a Parchetului și stabilirea unor bune relații de lucru cu autoritățile judiciare naționale. Parchetul European va fi un organism independent al Uniunii Europene, responsabil cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene”, precizează sursa citată.

EPPO va avea sediul central în Luxemburg şi va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant.

Revistă pentru bărbați care spune că „noua masculinitate” arată așa: bărbați cu cercei, care plîng, îmbrăcați în rochii

Potrivit unei cunoscute reviste pentru bărbați, „Noua Masculinitate” este dată de bărbații care poartă cercei și rochii uriașe care seamănă cu niște saci de dormit, dar și de faptul că plîng. „Coperta Pharrell a noului număr al revistei definește Noua Masculinitate a GQ, o explorare a identității, a culturii și a stilului în 2019”, este mesajul postat de revista din SUA pe contul de Twitter. Imaginea de pe coperta GQ îl prezintă pe muzicianul Pharell, care poartă un cercel, iar ca ținută are ceva ce multe persoane descriu drept o chestie între  o rochie și un sac de dormit. În alte fotografii Pharrell este înfățișat plîngînd, purtînd o haină lungă cu imprimeu de leopard.

Potrivit redactorului șef al GQ, Will Welch, problema pe care publicația vrea să o aducă în atenție este „o explorare a modurilor în care noțiunile tradiționale de masculinitate sunt contestate, schimbate și răsturnate” într-o „cultură omniprezentă de intimidare sexuală și violență, de inegalitate de gen”. „Noua copertă GQ sărbătorește feminizarea bărbaților, nu masculinitatea. Dorința și abilitatea de a proteja, dorința de a conduce și forța emoțională nu au nici o legătură. Masculinitatea NU ESTE în niciun caz pe această copertă. Bărbații nu merg la război cu o rochie”, a comentat ironic Robby Starbuck. Nebunia cu „masculinitatea” nu e nouă.  A fost declanșată la începutul anului de o campanie a celor de la Gillette, care, într-un spot publicitar, denunța faptul că „masculinitatea e toxică”. 

Cu doar cîteva zile înainte de apariția acestui spot, Asociația Americană de Psihologie (APA) concluziona că „masculinitatea tradițională este toxică”, indicînd comportamentele masculine drept „toxice”, stoicismul, competitivitatea, masacrarea emoțiilor, ascunderea suferinței și spiritul de aventură. Studiul APA concluziona că „unele norme sociale masculine pot avea consecințe negative asupra sănătății băieților și bărbaților”. Cheia acestor norme nocive este presiunea asupra băieților de a-și suprima emoțiile (băieții „obișnuiți” nu plîng),  susține APA.

Erdogan îl atacă pe Heiko Maas după decizia Germaniei de a restricţiona exporturile de arme către Turcia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a lansat un atac personal împotriva ministrului german de Externe Heiko Maas după decizia Berlinului de a restricţiona exporturile de arme către Turcia, ca răspuns la operaţiunea militară a acesteia în Nordul Siriei, relatează DPA, potrivit agerpres.

„Vine ministrul german de Externe – un om care nu îşi cunoaşte limitările – şi spune că nu vor vinde nici un fel de arme Turciei. Suntem terminaţi”, a spus ironic Erdogan marţi. El a insistat că Maas şi Germania vor avea în cele din urmă de pierdut, conform unor comentarii preluate de mass-media turce. Erdogan a stat de vorbă cu jurnaliştii în avionul cu care s-a întors dintr-o vizită oficială în Azerbaidjan. El l-a acuzat pe Maas că este lipsit de experienţă şi nu cunoaşte politică. „Dacă ai înţelege ceva din politică, nu ai vorbi aşa”, a declarat Erdogan.

Restricţionarea exporturilor de arme către Turcia este singura acţiune punitivă adoptată de Germania de cînd Ankara şi-a lansat ofensiva împotriva miliţiilor kurde din Siria la 9 Octombrie. Interdicţia afectează doar acele arme care ar putea fi folosite în conflict, în timp ce comerţul cu alte arme va continua. Permisele de export emise deja nu vor fi retrase. Şeful social-democraţilor (SPD) din Parlamentul german, Rolf Muetzenich, a declarat Miercuri că atacul lui Erdogan împotriva lui Maas, membru al SPD, este „complet inacceptabil”. Erdogan a depăşit limita printr-un astfel de atac împotriva lui Maas, a declarat Muetzenich pentru DPA. „Insultele, inclusiv defăimarea personală, otrăvesc relaţiile şi aşa tensionate dintre ţările noastre”, a mai spus el.

Erdogan le cere kurzilor să depună armele şi să se retragă din Nordul Siriei

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut, Miercuri, forţelor kurde să depună armele şi să se retragă din Nordul Siriei, respingînd apelul la încetarea focului al lui Donald Trump care şi-a trimis în Turcia vicepreşedintele pentru a ajunge la un acord, relatează France Presse şi Reuters, potrivit agerpres.

La exact o săptămînă după declanşarea ofensivei turce împotriva miliţiei kurde Unităţile de Protecţie Populară (YPG), un nou epicentru al conflictului care sfîşie ţara din 2011 a apărut deja în Nordul Siriei. Datorită unui acord cu forţele kurde, regimul a revenit în regiunile care i-au scăpat de sub control de ani buni şi Moscova a început să umple golul lăsat de retragerea forţelor americane. Criticat dur la Washington pentru că ar fi dat undă verde operaţiunii turce, Preşedintele american a cerut Ankarei să-şi oprească ofensiva şi a autorizat sancţiuni împotriva Turciei. În acest context, Trump a decis să-l trimită în Turcia pe vicepreşedintele său Mike Pence şi pe secretarul de stat Mike Pompeo cu misiunea de a obţine încetarea focului.

În ceea ce priveşte un armistiţiu, Erdogan a exclus deja „să se aşeze la masa teroriştilor”, o expresie pentru YPG, şi a susţinut că pentru ca ofensiva să se încheie forţele kurde trebuie să depună armele şi să se retragă. Ofensiva poate înceta doar dacă „toţi teroriştii depun armele (…) şi părăsesc zona de securitate pe care am stabilit-o, cît mai curînd, în această noapte”, a declarat Erdogan în faţa membrilor formaţiunii sale islamo-conservatoare, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), în parlament. El a făcut referire la o zonă tampon de 444 km lungime de-a lungul graniţei Turciei cu Siria pînă în Irak şi de 32 de kilometri în profunzime în teritoriul sirian.

„Nici o putere nu ne poate opri pînă nu realizăm acest obiectiv”, a declarat Erdogan, la adresa aliaţilor săi din NATO, în ciuda ameninţărilor americane cu sancţiuni mai severe, embargourilor privind vînzările de arme europene şi cererilor de încetare a focului. „Veniţi să luaţi partea Turciei în această luptă, nu împotriva ei. Măcar nu vă mai amestecaţi”, le-a spus el aliaţilor occidentali ai Turciei, care au condamnat incursiunea. „Pentru cei care ne ameninţă cu sancţiuni economice în legătură cu Siria: fiecare rană pe care o provocaţi economiei noastre va declanşa o rană mai mare asupra economiei voastre”, a mai declarat Erdogan în aplauze şi ovaţii în Parlament, referindu-se la avertismentul Statelor Unite privind sancţiuni economice suplimentare.

Un nou val de arestări în Turcia – 186 de persoane au fost acuzate de ”propagandă teroristă” împotriva ofensivei din Siria

Autorităţile turce au reţinut 186 de persoane acuzate că au făcut ”propagandă teroristă” pentru că au criticat ofensiva turcă din Nordul Siriei, conform agenţiei oficiale de presă Anadolu, preluată de AFP, potrivit agerpres. Dintre cele 186 de persoane reţinute de la lansarea ofensivei la 9 Octombrie, 24 au fost plasate oficial în detenţie, iar 40 au fost eliberate sub control judiciar, în timp ce celelalte sunt în continuare în arest, a precizat Anadolu.

Ofensiva turcă, a cărei ţintă sunt forţele kurde din Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG) în Nord-Estul Siriei, este susţinută de întreaga clasă politică, mai puţin puţin de către partidul prokurd HDP. Cei doi co-preşedinţi ai acestui partid, Sezai Temelli şi Pervin Buldan, fac de altfel obiectul unei anchete pentru că au calificat ofensiva drept „invazie”. În timpul unei precedente ofensive împotriva YPG de anul trecut, autorităţile turce au arestat sute de persoane acuzate, de asemenea, că au făcut ”propagandă teroristă” pe reţelele de socializare.

Organizaţiile civice denunţă cu regularitate erodarea libertăţii presei şi a libertăţii de expresie în Turcia sub Preşedintele Recep Tayyip Erdogan, în special după tentativa de puci din 2016 care a fost urmată de o amplă represiune.