REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (1 Aprilie 2021)

Suedia va amîna relaxarea plănuită a unora dintre restricţiile pînă cel puţin la data de 3 Mai

Guvernul suedez va amîna relaxarea plănuită a unora dintre restricţiile împotriva COVID-19 pînă cel puţin la data de 3 Mai, din cauza unui al treilea val epidemic sever, a afirmat premierul Stefan Lofven, care nu a anunţat totuşi măsuri suplimentare, transmite Reuters.

”Situaţia este serioasă. Răspîndirea infecţiei este la un nivel ridicat”, a arătat Lofven într-o conferinţă de presă.

Agenţia de Sănătate a cerut Guvernului să amîne relaxarea anunţată anterior, care includea creşterea limitei de vizitatori în parcurile de distracţie, la concerte şi meciuri de fotbal.

Suedia a ales o cale diferită de a celor mai multe ţări în timpul pandemiei, optînd împotriva lockdown-urilor, deşi a aplicat gradual, în cea mai mare parte voluntar, restricţii asupra adunărilor publice şi activităţilor sociale.

Numărul infectărilor a crescut puternic în ultimele săptămîni, pînă la nivelurile din Decembrie, însă decesele au rămas la un nivel relativ scăzut.

”Primim informaţii despre o situaţie tensionată în sistemul de sănătate. În multe regiuni, infectarea creşte dramatic”, a spus directorul general al Agenţiei de Sănătate, Johan Carlson.

Suedia, ţară cu 10 milioane de locuitori, a raportat peste 13.000 de decese asociate COVID-19, o rată de mortalitate de cîteva ori mai mare decît în statele nordice vecine, dar mai scăzută decît în majoritatea ţărilor europene care au optat pentru lockdown, notează Reuters.

UE a primit 107 milioane de doze de vaccin în primul trimestru din 2021

Uniunea Europeană a primit 107 milioane de doze de vaccin anticoronavirus în primul trimestru al anului 2021, a anunţat Comisia Europeană, subliniind că se aşteaptă la un ritm „accelerat” în următoarele săptămîni , informează mediafax.

Pînă la sfîrşitul acestei săptămîni (4 Aprilie), cele 27 de state membre UE urmează să fi primit în total 107 milioane de doze de vaccin anticoronavirus, dintre care 67,2 milioane de doze de vaccin BioNTech/Pfizer, 29,8 milioane de doze AstraZeneca şi 9,8 milioane de doze Moderna, a declarat un purtător de cuvînt al Comisiei Europene, citat de publicaţia franceză Mediapart.

Compania britanico-suedeză AstraZeneca promisese iniţial 120 de milioane de doze de vaccin în primul trimestru, dar a furnizat pînă acum aproape 30 de milioane.

Primele doze ale vaccinului Johnson & Johnson „vor fi distribuite şi administrate în următoarele săptămîni”, a precizat purtătorul de cuvînt al Comisiei Europene.

În trimestru al doilea din 2021, Uniunea Europeană ar urma să primească cel puţin 360 de milioane de doze de vaccin anti-Covid-19, conform unor surse de la Bruxelles.

Austria probabil va comanda un milion de doze de vaccin Sputnik V săptămîna viitoare

Austria ar urma să comande săptămîna viitoare un milion de doze de vaccin rusesc împotriva covid-19 Sputnik V, pe care ar uma să le primească treptat, din Aprilie în Iunie, anunţă cancelarul Sebastian Kurz, relatează Reuters, scrie news.ro

”Ne aflăm pe ultimii metri (ai unui acord) şi probabil că vom da comanda săptămîna viitoare”, a anunţat Kurz într-un comunicat, în urma unei întîlniri cu ambasadorul Rusiei la Viena Dmitri Liubinski.

Acest contract prevede livrarea a 300.000 de doze de vaccin rusesc împotriva covid-19 Sputnik V în Aprilie, 500.000 în Mai şi 200.000 în Iunie, precizează Kurz în comunicat.

Sputnik V este examinat în prezent de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), în vederea unei eventuale unde verzi a folosirii vaccinului în Uniunea Europeană (UE).

Nu a fost găsit deocamdată nici un factor de risc asociat de vaccinul AstraZeneca cu cheagurile sangvine

Experţii care investighează legăturile prezumtive între vaccinul anti-COVID-19 AstraZeneca şi cheagurile sangvine nu au găsit deocamdată nici un factor de risc specific, precum vîrsta, genul şi istoricul medical, dar îşi vor continua analizele, au anunţat reprezentanţii Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), citaţi de AFP şi Reuters.

Beneficiile furnizate de vaccinul AstraZeneca depăşesc riscurile, au repetat experţii de la EMA, care au avertizat totuşi că oamenii ar trebui să fie conştienţi de posibilitatea foarte scăzută de apariţie a rarelor cazuri de cheaguri sangvine şi că persoanele vaccinate ar trebui să se adreseze imediat medicilor în cazul unor simptome specifice pentru astfel de afecţiuni.

„Pentru moment, examinările noastre nu au identificat factori de risc specifici, precum vîrsta, genul şi un istoric medical ce include probleme de cheaguri sangvine pentru aceste cazuri foarte rare” după semnalarea unor complicaţii apărute la persoane vaccinate cu serul AstraZeneca, se afirmă în comunicatul publicat de EMA.

Potrivit EMA, comitetul său de siguranţă în privinţa vaccinurilor ar trebui să publice o serie de „recomandări actualizate” ce vizează vaccinul AstraZeneca, după reuniunea sa lunară, prevăzută pentru săptămîna viitoare.

Marţi, Germania, la fel ca alte cîteva ţări, a anunţat că nu recomandă utilizarea acestui vaccin la persoanele tinere, după semnalarea cîtorva cazuri de cheaguri sangvine, în pofida asigurărilor transmise de EMA, care consideră că acest ser este sigur.

„Nici o legătură cauzală cu vaccinul nu a fost dovedită, dar este posibilă, iar analize suplimentare sunt în curs de desfăşurare”, precizează comunicatul publicat de EMA.

EMA şi-a reiterat avizul deja anunţat pe 18 Martie: „Beneficiile vaccinului AstraZeneca în protejarea persoanelor de COVID-19, cu riscuri asociate de deces şi de spitalizare, prevalează în faţa riscurilor posibile”.

Kremlinul acuză Kievul că îşi doreşte reaprinderea conflictului din Estul Ucrainei

Kremlinul a anunţat Miercuri că este preocupat de tensiunile în creştere în regiunea de Est a Ucrainei, devastată de război, şi că se teme că forţele guvernamentale de la Kiev ar putea provoca reînceperea conflictului cu separatiştii pro-ruşi, relatează Reuters.

Comentariile au loc la o zi după ce comandantul şef al Armatei ucrainene a acuzat Rusia de concentrare de forţe în apropiere de frontierele comune şi a afirmat că separatiştii pro-ruşi încalcă sistematic armistiţiul din Estul Ucrainei.

„Suntem preocupaţi în legătură cu tensiunile în creştere şi cu faptul că, într-un fel sau altul, partea ucraineană ar putea întreprinde acţiuni provocatoare care ar putea duce la război. Nu ne dorim deloc acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Vreau să spun un război civil, care deja s-a produs aici”, a spus Pekov, în cadrul unei teleconferinţe cu jurnaliştii, cînd i s-a cerut să îşi clarifice afirmaţia.

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat Marţi seara Ucraina, în cadrul unei convorbiri prin videoconferinţă cu Angela Merkel şi Emmanuel Macron, că a provocat confruntări armate cu separatiştii şi că a eşuat în a-şi onora acordurile din regiune.

De asemenea, Putin a îndemnat Kievul să intre într-un dialog direct cu forţele separatiste locale, a mai precizat Kremlinul Marţi seară.

„Partea rusă a exprimat preocupări serioase cu privire la escaladarea confruntărilor armate care este provocată de Ucraina de-a lungul liniei de contact şi din cauza refuzului său efectiv de a implementa acordurile din Iulie 2020 pentru consolidarea regimului încetării focului”, a mai precizat Kremlinul.

Germania, Rusia şi Franţa sunt parte a aşa-numitului „format Normandia”, care mai include şi Ucraina, şi care a fost înfiinţat în 2014 pentru a soluţiona conflictul din estul Ucrainei.

Capitala Ucrainei intră în lockdown din 5 Aprilie

Capitala Ucrainei, Kiev, va impune un lockdown strict începînd de Luni, 5 Aprilie, a anunţat primarul Vitali Kliciko, pe fondul previziunilor sumbre despre o nouă creştere a infectărilor şi al unui număr record de decese într-o singură zi, transmite Reuters.

Ucraina, ţară cu 41 milioane de locuitori, a început vaccinarea anti-COVID-19 luna trecută şi, pînă Miercuri, 231.564 de persoane primiseră o primă doză, însă ministrul Stepanov a descris situaţia ca suficient de tensionată.

Capitala Kiev, unde se înregistrează cea mai mare rată de infectare, va restricţiona transportul public şi va închide toate şcolile şi grădiniţele în perioada 5 Aprilie – 16 Aprilie, a transmis Kliciko.

”Nu avem nici o altă opţiune. Altfel, vor fi sute de decese în fiecare zi”, a scris el pe mesageria Telegram.

O creştere considerabilă a infectărilor săptămîna trecută, cu un record de 18.132 în 24 de ore, a determinat aproape jumătate din regiunile ţării să impună un lockdown strict.

Ucraina a primit 500.000 de doze de vaccin Covishield (dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford, şi care se fabrică în India) în Februarie şi primul lot de 215.000 de doze de vaccin chinezesc Sinovac.

Pe parcursul lui 2021 se aşteaptă să sosească în Ucraina 37 milioane de doze de vaccin, cu care Ministerul Sănătăţii speră că va fi imunizată majoritatea populaţiei adulte, a afirmat Stepanov într-o reuniune de Guvern televizată.

UE a ratat ţinta de vaccinare a 80% dintre vîrstnici şi cadre medicale pînă la sfîrşitul lunii Martie

Uniunea Europeană nu a reuşit să-şi atingă ţinta de a vaccina împotriva COVID-19 pînă la finalul lunii Martie 80% dintre cadrele sanitare şi persoanele de peste 80 de ani, potrivit cifrelor publicate de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), ce arată că nici unul din statele membre nu a atins acest obiectiv stabilit de Comisia Europeană, transmite dpa, potrivit agerpres.  

Potrivit datelor actualizate Miercuri, în medie la nivelul UE, numai 56,7% dintre europenii de peste 80 de ani şi doar puţin peste 60% dintre cadrele medicale au primit o primă doză de vaccin.

Procentele sunt chiar mai mici în privinţa celor cărora le-a fost administrată şi doza de rapel: numai 27,4% dintre persoanele de peste 80 de ani şi 47% dintre cadrele medicale.

Uniunea Europeană depune eforturi să accelereze campania de vaccinare spre a salva, în mod potenţial, mii de vieţi. Vîrstnicii au un risc mai ridicat de deces de COVID-19, în vreme ce personalul medical este mai expus la contractarea virusului.

În ciuda eforturilor UE de a distribui dozele în mod echitabil între state, rata de vaccinare diferă considerabil. În Bulgaria, de pildă, dintre cei de peste 80 de ani au primit prima doză numai 5,1%. În schimb, Malta raportează un procent de 95,3%, iar Irlanda de 94,1% la aceeaşi grupă de vîrstă.

La fel de mult variază şi ratele de vaccinare a personalului medical: Ungaria se află pe primul loc, raportînd că a vaccinat, practic, întreg acest personal, în vreme ce Danemarca anunţă un procent de doar 10,4%.

Totuşi, majoritatea statelor membre nu au furnizat rata de vaccinare a cadrelor medicale, ceea ce face dificilă o evaluare generală.

Vaccinurile produse de companiile chineze Sinopharm şi Sinovac au demonstrat că sunt sigure

Vaccinurile produse de companiile chineze Sinopharm şi Sinovac au demonstrat că sunt sigure şi eficiente împotriva maladiei COVID-19, însă date suplimentare sunt necesare în această privinţă, au anunţat mai mulţi experţi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP, potrivit agerpres

Această apreciere a fost făcută de Grupul Strategic Consultativ de Experţi (SAGE) în privinţa vaccinării din cadrul OMS, care s-au reunit între 22 şi 25 Martie. Aceşti experţi au în principal misiunea de a formula recomandări în materie de vaccinuri.

Într-un document care rezumă principalele puncte analizate în timpul reuniunii, experţii OMS au precizat că cele două vaccinuri chinezeşti – ai căror producători au depus cereri de omologare la OMS – „şi-au arătat siguranţa şi buna lor eficacitate împotriva COVID-19 pentru situaţiile în care bolnavul prezintă simptome”.

„Însă lipsesc datele (…) referitoare la persoanele vîrstnice şi persoanele suferind de alte maladii”, au nuanţat aceiaşi experţi de la OMS.

Odată ce aceste date vor fi furnizate, studii despre eficacitatea şi siguranţa acestor două vaccinuri „vor fi necesare pentru a evalua efectele lor asupra acelor subcategorii de populaţie”, au adăugat ei.

Deciziile OMS în privinţa cererilor de omologare depuse de Sinopharm şi Sinovac sunt aşteptate cel mai devreme în prima parte a lunii Aprilie.

Omologarea de către OMS cu titlu de procedură pentru situaţii de urgenţe (EUL) permite ţărilor să accelereze propriile proceduri de aprobare regulamentară pentru a importa şi a administra vaccinul. Aceeaşi omologare permite totodată UNICEF să cumpere vaccinul pentru a îl distribui în ţările care au nevoie de aceste seruri.

Preşedintele grupului SAGE, Alejandro Cravioto, a anunţat că experţii săi aşteaptă decizia OMS în privinţa omologării înainte de a-şi publica recomandările asupra utilizării celor două vaccinuri chinezeşti.

Pe 31 Decembrie 2020, OMS a acordat prima omologare de urgenţă pentru vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de alianţa Pfizer-BioNTech. OMS a procedat la fel şi pe 15 Februarie, pentru vaccinurile dezvoltate de AstraZeneca (cel fabricat în Coreea de Sud şi cel fabricat în India de Serum Institute of India), iar pe 12 Martie a omologat vaccinul companiei Johnson & Johnson, care se administrează într-o singură doză.

Numărul deceselor asociate crizei sanitare în întreaga lume a crescut pentru a doua săptămînă consecutivă

Numărul deceselor asociate COVID-19 în întreaga lume a crescut pentru a doua săptămînă consecutivă, cu 5 % faţă de săptămîna precedentă, fiind semnalate peste 65.000 de decese, potrivit raportului epidemiologic publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează EFE.

Cel mai mare număr de decese s-a înregistrat în ultima săptămînă în regiunea de Sud a Asiei, cu 21 la sută mai mult faţă de săptămîna anterioară. Continentul african a fost singura zonă în care nu a fost raportată o creştere a deceselor provocate de COVID-19, ci mai degrabă o scădere cu 6 %.

Şi numărul contagierilor a crescut cu 14 %, cu peste 3,8 milioane de cazuri raportate în cea de-a cincea săptămînă consecutivă de creştere. Numărul contagierilor a crescut în întreaga lume, cele mai mari procente înregistrîndu-se în Estul şi în Sudul Asiei.

Cel mai mare număr de contagieri s-a înregistrat în Brazilia (533.024, creştere de 5 %), SUA (421.936 noi cazuri; creştere de 13 %), şi India (372.494, 55 %). Urmează Franţa, cu 254.228 noi contagieri raportate săptămîna aceasta, mai mult cu 24 % faţă de cea anterioară, şi Polonia, cu 192.441, o creştere de 27 %.

În ce priveşte noile variante, cea braziliană a fost detectată săptămîna trecută în alte patru ţări, astfel încît numărul ţărilor afectate de noua variantă a ajuns la 45. Varianta Sud-africană şi cea din Marea Britanie au fost depistate în alte cinci ţări, astfel încît aceste mutaţii au ajuns deja în 80 de ţări şi 130 de teritorii naţionale.

Guvernul belgian este obligat să ridice toate restricţiile antiepidemice

Un Tribunal din Bruxelles a ordonat Miercuri Guvernului belgian să ridice în termen de 30 de zile toate măsurile restrictive impuse în contextul pandemiei, a confirmat Ministerul de Interne pentru agenţia dpa, potrivit agerpres.

În caz de neconformare, Guvernului îi va fi aplicată o penalitate de 5.000 de euro pe zi, au relatat mai multe mass-media belgiene.

Acţiunea în Justiţie a fost introdusă de Liga Drepturilor Omului, care a argumentat că nu a fost prezentată baza legală a măsurilor respective şi că, prin urmare, ordinele ministeriale care stabileau restricţiile sunt ilegale.

Belgia a impus restricţii de circulaţie pe timp de noapte şi închiderea tuturor magazinelor cu produse neesenţiale – unde accesul este permis doar cu programare –, în cadrul eforturilor de combatere a pandemiei.

Toate călătoriile în afara ţării sunt interzise, cu excepţia celor esenţiale, cum sunt cele în scop profesional sau pentru îngrijirea unui membru de familie în străinătate.

Rămîne însă de văzut dacă Guvernul belgian va respecta ordinul Tribunalului, cu atît mai mult cu cît amenda este plafonată la 200.000 de euro, potrivit cotidianului Le Soir, mai notează dpa.