Peste 400 de turci au fost arestati pentru postari provocatoare în social media

Turcia a arestat 410 persoane pentru postări „provocatoare” în social media legate de epidemia cu noul coronavirus, a anunţat ministrul turc de Interne, Suleiman Soylu, transmite Reuters, potrivit agerpres. Ministrul a salutat pe de altă parte respectarea de către concetăţenii săi a măsurilor de distanţare socială menite să limiteze răspîndirea virusului, afirmînd că acest lucru ar putea duce la evitarea luării de măsuri şi mai restrictive, cum ar fi interdicţii de circulaţie.

Suleiman Soylu a precizat într-un interviu acordat postului TV24 că au fost identificate aproape 2.000 de conturi de social media cu postări provocatoare legate de epidemie, ceea ce a dus la arestarea a 410 persoane pentru „tentativă de a instiga la tulburări”. Aproape toate aceste conturi sunt asociate cu grupuri militante, a menţionat oficialul turc, fără a da detalii. El a explicat că unele dintre arestări au la origine postări în care tineri ironizează persoane în vîrstă care se aventurează pe străzi în perioadele cu restricţii de deplasare, postări care au devenit o sursă de indignare publică în Turcia.

Conducerea turcă a fost acuzată de-a lungul timpului de grupuri pentru drepturile omului şi oponenţii politici de reprimarea social media cu scopul de a limita critica. Guvernul de la Ankara susţine însă că monitorizarea strictă a social media este necesară pentru a garanta siguranţa publică, notează Reuters.

Turcia, unde ultimul bilanţ comunicat Marţi seara era de 1.872 de cazuri de contaminare şi 44 de decese, a închis şcolile, cafenelele, barurile, a interzis rugăciunile în colectivitate, a suspendat curse aeriene şi a amînat întîlniri sportive.

Suleiman Soylu a afirmat în interviul de Miercuri că de la introducerea restricţiilor numărul pasagerilor în autobuze între localităţi a scăzut cu 83%, iar intensitatea traficului în principalele 15 oraşe s-a diminuat cu 65%.

„Deocamdată, cetăţenii noştri respectă la cel mai ridicat nivel toate măsurile impuse. Acest lucru este un punct deosebit de bun pentru noi. Cît timp cetăţenii respectă ei înşişi regulile stării de urgenţă, se poate să nu fie necesar, deocamdată, să luăm măsuri mai dure”, a adăugat ministrul.